Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Amikor leül az ember és jön a zene, akkor a bajok eltűnnek”
2021-11. szám / Pavlovics Ágota

Botvay Károly csellóművész a Budapesti Vonósok névadó alapítója, pályafutása alatt öt kon­ti­nen­sen mintegy 5 ezer hangversenyt adott, ebből az első 4 ezret a két, 20+20 évig változatlan össze­állításban működő vonósnégyesével: a Bartók Vonósnégyessel, az Új Budapest Vonósnégyessel,
valamint a jövőre 45 éves Budapesti Vonósokkal. A Los Angeles Times a kamarazenekarok Rolls-Royce-ának nevezte a Budapesti Vonósokat. Napjainkban művészeti vezetőként kíséri a zenekar munkáját, tanít a Zeneakadémián, professor emeritus, alapításától fogva részt vesz a Tatai Nemzetközi Zenei Mes­ter­kur­zuson. Örömünkre az energikusságáról, tévedhetetlen zenei ízléséről, nagy szívéről és remek humoráról ismert Botvay tanár úrral beszélgethettünk.

2020. december 29-én Botvay ’88 címen tanítványai és tisztelői kon­cer­tet szerveztek a Tanár úr tiszteletére, amin sajnos betegsége miatt nem tudott részt venni. Most hogy van?
B. K.: Jól vagyok, köszönöm szépen, kicsit zavar, hogy a mostani gon­dol­ko­dásunkban minden mondat elé odatesszük, hogy ha…

Igaz, de a hosszú kényszerszünet után végre nem elhalasztott kon­cer­tek­ről, hanem a Budapesti Vonósok most induló bérleteiről be­szél­get­hetünk, kezdjük mindjárt a Klasszikusok Tükrében sorozattal.
B. K.: 2021. november 27-én indul a sorozat a Budapest Music Cen­ter­ben (BMC), azzal az ajánlással, hogy a legújabb művek iránt el­kö­te­lezett zenebarátoknak a mai zenét a „klasszikusok tükrében” is ér­de­mes meghallgatniuk, mert a modern zene kérdéseire a múltból is érkezhetnek válaszok. A koncertsorozat házigazdája Molnár Szabolcs zenetörténész. Az első koncerten Tornyai Péter-ősbemutató lesz, a zeneszerző a 70 éves Dukay Barnabás születésnapja előtt tiszteleg művével. A sorozat II. koncertje február 26-án a 2020. április 25-re meghirdetett, elmaradt koncert pótlása, a szólista Kéringer László (tenor). Április elején kerül sor a sorozat III. koncertjére, amelynek érdekessége, hogy a szólista, Váczi Dániel glissonicon fog játszani. A hangszert 2016-ban kezdte el fejleszteni a szaxofonos Váczi Dániel és Terebessy Tóbiás. A glissonic testén lyukak helyett egy rés van, amelyet bárhol le lehet zárni. Játékmódjában a vonós hangszerekhez hasonlít, míg megszólaltatásában megmaradt a fúvós jelleg. A szünet után Mozart F-dúr zongoraversenyének vonószenekari változata és Kecskés D. Balázs Zongoraversenye hangzik el, a szólista: Csabay Domonkos lesz.

Szintén a BMC ad otthon a Budapesti Vonósok Szerenádok, vonósok és rézfúvósok – Múlt és Jelen címen meghirdetett koncertjeinek, amelyek közül a szólista okán az egyik igazi zeneünnep lesz.
B. K.: Januárban Elgar e-moll vonósszerenádja és Telemann D-dúr kürtversenye után egy Eötvös Péter-operából átírt kürtverseny hangzik el Zempléni Szabolcs előadásban. Fekete Gyula Harsonaversenyét Fejér Andrásnak írta, ő is fogja előadni. 2022. május 7. különleges dátum, hiszen a Mozart-zongoraversenyek pá­rat­lan darabja, az Esz-dúr zongoraverseny hangzik majd el, aminek megszólaltatása mindig ese­mény­szám­ba megy, ha pedig olyan művész lép a pódiumra, mint Rados Ferenc, akkor az ünnep.

Folytassuk a klasszikus zene fellegvárával, a Zeneakadémiával.
B. K.: December 28-án a Budapesti Vonósok Frankl Péter zongoraművésszel ad koncertet, januárban ugyanitt Fassang László orgonaművésszel muzsikál az együttes, áprilisban pedig a Budapesti Vonósok vendégei Berecz András mesélő és Berecz Mihály zongoraművész lesznek. Az esten R. Strauss- és Men­dels­sohn-művek hangzanak el.

A következő háromrészes sorozat éppen a Mendelssohn közelében című, a koncertek a BMC-ben lesz­nek.
B. K.: A januári koncerten a Budapesti Vonósokhoz Kállai Ernő hegedűművész és Balog József zon­go­ra­művész csatlakozik, a koncertmester Pilz János lesz. A sorozat házigazdája Bősze Ádám. A II. részben Mendelssohn vonósszimfóniáiból játszik a zenekar. A májusi koncert szólistája Bodrogi Éva szoprán lesz.
hirdetés

Az Óbudai Társaskör jó ideje az otthonuk, itt próbálnak, náluk is lesz Társas-játék címmel két koncertjük.
B. K.: Nagy öröm, hogy gyarapodtak a helyszínek a zenekar életében. A Zichy-kastélyban kezdtünk, majd az Óbudai Társaskör felújítása után ide jöttünk, őslakosok vagyunk, az otthonunknak tekintjük. Az Óbudai Társaskör mellett hálával tartozunk a Molnár-C. Pál Galériának is, hiszen náluk is rendszeresen találkozhat a közönség az együttessel.

A Müpa Üvegtermében az Operajátszóházba a gyerekeket várják, mi mindennel?
B. K.: Az előadások állandó szereplője a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, a koncerteken mindig két énekes szerepel, akik játszanak a gyerekekkel. Ebben az évadban négy alkalommal három különböző opera kerül műsorra, az első koncerten Puccini Bohéméletével ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Jövőre lesz 45 éve, hogy megalakította a Budapesti Vonósok Kamarazenekart, képtelenség felsorolni, mi min­dent tettek le az asztalra. Változott-e valami a korábban meglehetősen nehéz anyagi helyzetüket illetően?
B. K.: Úgy gondolom, hogy a folyamatos fejlődés mellett meg tudtuk őrizni a magunk elé kitűzött leg­ma­gasabb művészi színvonalat, minden, a létezésünket veszélyeztető körülmény ellenére. Az együttesben senki nincs státuszban, csak projektek vannak, vagyis meglehetősen nehéz a zenészeknek tervezni az ebből a munkából érkező anyagiakat. Csak a zene szeretete, az alkotás izgalma tartja össze a Budapesti Vonósokat. Jó hír, hogy a támogatásunk nőtt, de ennek ellenére néhányan elbúcsúztak tőlünk, és olyan helyre mentek, ahol biztosítottnak látták a megélhetésüket.

A Budapesti Vonósok „Maradj otthon” sorozatában láttam Paradis Sicilienne című művének részletét az Ön előadásban. Léleksimogató élmény volt.
B. K.: Amikor leül az ember és jön a zene, akkor a bajok eltűnnek.

Ön hosszú és kiemelkedően sikeres pályája során súlyos akadályokkal is találkozott, mégis megőrizte derűjét, hogy sikerült?
B. K.: Nem tudom, talán adottság, vagy valahonnan felülről jön. Mindig keresem a kiutat a rossz hely­ze­tek­ből, hátha van. Tényleg minden rosszban van valami jó.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor