Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egyenesen a szívünk közepébe találó szépséges hangok
2021-11. szám / Pavlovics Ágota

A Liszt Ferenc Kamarazenekar (LKFZ) mindig izgalmas koncertműsorral kényezteti közönségét, megszoktuk azt is, hogy káprázatos művészek a vendégeik. Október 24-én újítottak, nyilvános pró­bá­ra invitálták rajongóikat. A napsütötte délutánon az egy négyzetméterre eső világhírű
szólisták száma igen magas volt. Vadim Gluzman hegedűje Várdai István csellójával beszélgetett, a karmesteri pálca pedig a hegedűművész Baráti Kristóf kezében volt. A próba nemcsak a zene miatt volt mámorító, hanem azért is, mert közelről figyelhettük, milyen derűsen csiszolgatják másnapi koncertjük műsorát a muzsikusok. Hamarosan induló Zeneakadémia-bérletük szokás szerint tartogat egyedülálló élményeket is, a részletekről Tfirst Péter hegedűművésszel, a zenekar koncertmesterével beszélgettünk.

Mielőtt beszélünk az LFKZ Zeneakadémia-bérletéről, ejtsünk szót decemberi koncertjükről is, ami különleges zenei élményt és fellépőket ígér.
T. P.: A zenekar hosszú távú stratégiájában fontos szerepe van az utánpótlásnevelésnek, ezért rendszeresen kínálunk fellépési le­he­tő­sé­get ifjú zenészeknek. Várdai Istvánnal, a zenekar művészeti ve­ze­tő­jével választottuk ki a Zeneakadémia hallgatói közül azokat, akik december 5-én Örökség és megújulás című koncertünkön velünk fog­nak muzsikálni. Ezen a koncerten megmutatjuk, milyen sokat kapott a klasszikus zene a népzenétől és a cigányzenétől. Vendégeink Sergei Dogadin hegedűművész, Sárközy Lajos és zenekara, csellón Várdai István játszik. A műsor első felében Bartók Román népi táncok című művének Arthur Willner által készített vonószenekari átirata, majd Brahms D-dúr hegedűversenye hangzik el, a szünet után pedig Liszt 2. magyar rapszódiáját hallhatja a közönség, amit Wolf Péter dolgozott át vonószenekarra. Popper Dávid Magyar rapszódiájának zenekari átiratát egyedülálló előadásban mutatjuk be, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Sárközy Lajossal és zenekarával szólaltatja meg a művet, a csellószólót pedig Várdai István játssza. A műsort Brahms 1., 5. és 6. magyar tánca zárja. A Zeneakadémia hallgatóival még egy közös koncertet tervezünk ebben az évadban. 2022. március 20-án a zenekarral Fejérvári Zoltán zongoraművész lép színpadra, az est karmestere a fáradhatatlan, impulzív Takács-Nagy Gábor lesz. A műsor Chopin f-moll zongoraversenye, az operáival világhírt szerzett Puccini Krizantémok című vonósnégyese és Scsedrin Bizet operája nyomán írt Carmen-szvitje lesz.

A Zeneakadémia-bérlet első hangversenye 2022. január 23-án lesz, az est szólistája a világklasszis Baráth Emőke szoprán lesz.
T. P.: A hangverseny Mozart A-dúr szimfóniájával kezdődik, utána a zeneirodalom legtechnikásabb áriája – Mozart: Bella mia fiamma – csendül fel. A koncert második részében Grieg Hat dal és g-moll vonósnégyes című művei hangzanak el vonószenekari előadásban, az utóbbit eddig csupán egyszer játszotta az LFKZ, a karmester Takács-Nagy Gábor lesz. Február 15. különleges dátum, ezen az esten vendégünk lesz Pálfalvi Tamás trombitaművész és Gottlieb Wallisch zongoraművész. A program első felében Janáček 1. vonósnégyese hangzik el, majd Mario Pilati Szvit zongorára és kamarazenekarra című műve következik. A hangverseny második felében egy Dargay Marcell-művet és Sosztakovics c-moll versenymű zongorára és trombitára című művét hallhatja a közönség. Ez a koncert túlzás nélkül egyedülálló lesz, mert terveink szerint velünk muzsikál majd Mathieu Herzog brácsaművész, aki néhány éve kilépett az Ébène Quartetből, hogy karmesteri karrierbe kezdjen. Az est első részében brácsa szólamvezetőként beül a zenekarba, a koncert második részében pedig ő fogja vezényelni a zenekart.
hirdetés

Az áprilisi műsorban örömmel láttam a zenekar alapító tagja, Tfirst Zoltán átiratát is.
T. P.: 2022. április 24-én Eldbjørg Hemsing norvég hegedűművésszel lépünk színpadra, akit a KaposFesten ismertünk meg, a műsorban Grieg Holberg-szvitje, Jacob Shea Planet Earth – szvit hegedűre és vonós­zene­karra című műve, valamint Pēteris Vasks: Távoli fény – versenymű hegedűre és vonósokra című darabja hangzik el. A hangversenyt záró művet, Bach – Busoni Chaconne a d-moll partitából című da­rab­jának vonószenekari átiratát az édesapám, Tfirst Zoltán készítette, aki ötven évig játszott a Liszt Ferenc Kamarazenekarban. Mindig volt benne olyan motiváltság, hogy átiratokat készítsen a zenekar számára.

A bérlet záróhangversenye 2022. május 13-án igazi sztárparádénak ígérkezik.
T. P.: Az egész évadra jellemző az a törekvésünk, hogy bővítsük kamarazenekari repertoárunkat. A kamarairodalom remekeit olyan nagyszerű szólisták szólaltatják meg, mint Pusker Júlia (hegedű), Rácz Ödön (nagybőgő), Várdai István (cselló), akikkel többször játszottunk már, ráadásul a közönség kedvencei. A műsor Hartmann Concerto Funèbre című darabjával kezdődik, majd Schönberg Megdicsőült éj című művének vonószenekari átirata, Bottesini Duett csellóra és nagybőgőre című műve és Mendelssohn a-moll vonósnégyese következik. Terveink szerint májusban hosszú idő után végre utazhat a zenekar, a turné állomásait most állítjuk össze.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor