Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Nemzetközi sztárok és világhírű magyar művészek a Cziffra Fesztiválon
2022-01. szám

Február 14-étől 28-áig várja a közönséget több helyszínen a Cziffra György Fesztivál. A rangos eseménysorozat kiemelt szponzora az MVM. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is lesz bárest, nagy hangsúlyt fektetnek az ismert nevek és a nemzetközi sztárok mellett a fiatal művészek
bemutatására is. A zenei programot kiállítások színesítik. A gálaesten Balázs János zongoraművész, a prog­ramsorozat alapító művészeti vezetőjének kezdeményezésére átadják a fesztivál rangos díjait, ame­lyekkel a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató élet­mű­veket, emberi teljesítményeket ismerik el. A fesztivál programjából munkatársunk válogatott.

A Romantika aranykorát idézi fel Vadim Repin, Alexander Kniazev és Balázs János közös kamarakoncertje, amelyen Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el a három művész tolmácsolásában. Egy ilyen egyedülálló, velejéig orosz zenemű előadásában a Cziffra György Fesz­tivál és centenáriumi rendezvénysorozat kiemelt koncertjén Balázs János legméltóbb partnerei nemzedékük legkiválóbb orosz szólistái. A koncert első felében elhangzik Brahms Hegedűszonátája és Franck Csellószonátája is, február 22-én a Zeneakadémia Nagytermében.

„Ismerik azt, amikor három jazzlegenda beszélget? Csakhogy ez most nem vicc.” Minden évben különleges hangsúlyt kap az improvizáció a fesztivál programjában. Február 26-án Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt a Zeneakadémia Nagytermének pódiumán. Itt bármi megtörténhet, szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik rögtönzés közben.

Cziffra György emlékére ajánlja Káel Norbert zongoraművész szólókoncertjét, amely a rögtönzés és a megkomponált zene fúzióján alapul. A jazzben és klasszikus zenében egyaránt otthonosan mozgó művész tevékenységének célja a közös nevezők felfedezése a különböző korszakok és irányzatok zenéje között. A klasszikus repertoár emblematikus műveit átszűrve saját világán egyszerre nyújt nosztalgikus és felfedezésekkel teli élményt február 20-án a MOMkultban.


A fesztivál programja gálakoncerttel zárul, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál rangos díjait. Elhangzik Liszt Ferenc négy zongoraversenye egy koncerten, egyetlen szólista előadásában – így talán nem túlzunk, ha zenetörténeti jelentőségűnek és rendkívülinek tituláljuk a Cziffra Fesztivál február 27-ei gálaestjét, amelyen a Zeneakadémia Nagytermében Keller András vezényli a Concerto Budapest zenekarát, közreműködik Balázs János.

A fesztivál további és részletes programjáról a cziffra100.com oldalon tájékozódhatnak.
hirdetés














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor