Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′22. június
2022-05. szám

Beatriz Nunes Trio
A jazz és a portugál zenei tradíció kombinációt mutatja be a Beatriz Nunez Trio legújabb, À Espera do Futuro (Sóvárgás a jövő iránt) című albumán, melyet ezen a koncerten az Opus közönsége elé

tár. A lemez a pandémia alatt született, a rajta szereplő kilenc dal pedig az elmúlt időszak társadalmi és politikai jelenségeit, valamint azok személyes vetületét tükrözi. A formáció énekese,Beatriz Nunez Portugália egyik leghíresebb fado- és folkzenekara, a Madredeus énekeseként kezdte karrierjét, 2018-ban pedig már a Europe Jazz Media Chart toplistáján találta magát debütáló albumával. A zongoránál Paula Sousa jazz-zongoraművészt hallhatjuk, akire 2020-ban a Time Out magazin a portugál szcéna egyik legrelevánsabb jazzpianistájaként hivatkozott. A bőgő mögött André Rosinha látható, aki az Eurovíziós Dalfesztivál-győztes Salvador Sobral zenekarának tagja. Hármójuk melodikus, ugyanakkor melankolikus dallamai olyan keskeny időréseket képeznek, amelyekben megnyugvást találhatunk a bizonytalan jövő és a fajsúlyos jelen között.

BMC – Opus Jazz Club
06. 03., 20h


Yotam Ben-Or Quartet
Távolba révedő blues-melódiák helyett a jelen pillanatból táplálkozó, sodró lendületű jazzt játszik szájharmonikán az izraeli Yotam Ben-Or kvartettje élén. Persze ehhez szükséges egy nagyfokú invenció és hangszertechnikai jártasság, ami alkalmassá teszi őt a zenekarvezetői és szólista szerepre. Yotam Ben-Orban mindez megvan: a dallamos kompozíciókat szerzőként is jegyző zenészről például a Bass Musician Magazine azt írta, „olyan színvonalon játszik, ami Stevie Wonder rangjára emeli őt”. A fiatal zenész a Jeruzsálem környékén fekvő Nataf faluban született és nőtt fel, itt kezdett szájharmonikán tanulni 11 évesen a nagybátyjától. Érettségi után Tel-Avivba költözött, ahol Izrael legjobb zenészeivel volt lehetősége együtt dolgozni, 2013-ban pedig felkerült a bőgős Avishai Cohen válogatásában készült All Original – Best Young Israeli Jazz című albumra. Yotam 2018 júniusában készítette el saját szerzeményeket tartalmazó, debütáló albumát Sitting on a Cloud címmel, 2022-ben pedig újabb lemezzel jelentkezett, mely az Endless címet viseli.

BMC – Opus Jazz Club
06. 11., 20h



Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 15. – ’H’
„H-dúr – Vad szenvedélyt kifejező erős színek, a legragyogóbb színekből komponálva. Harag, düh, féltékenység, őrjöngés és a szív minden terhe benne lehet. H-moll – Mintha a türelem hangneme volna ez, az ember sorsába és az isteni elrendelésbe való belenyugvás nyugalmáé” – vélekedett F. D. Schubart 18. századi költő, zeneszerző és publicista e két hangnemről, mely a Classicus Quartet vonósnégyes-koncertciklusának soron következő alkalmán fókuszba kerül. Ezúttal Haydn, Csajkovszkij és Barber képviselik a klasszikusokat, míg Futó Balázs most bemutatásra kerülő kvartettje Haydn Op. 64 No. 2. h-moll vonósnégyes II. tételének (Adagio ma non troppo) egyfajta sajátos reprodukciója. A zenei folyamatot Haydn H-dúr Adagiójának formailag és harmóniailag látszólag kiszámíthatatlan, mégis tökéletesen rendezett struktúrája irányítja. A Lo stesso ma non troppo Haydn végtelennek tűnő zenei folyamatát képezi le, ugyanakkor mentes a klasszikus stílus kötöttségeitől, inkább Haydn e tételének a mai füllel és érzékekkel történő befogadása által bekövetkezett zenei élményeket fogalmazza újra.

BMC – Koncertterem
06. 12., 18h

hirdetés


Ulysses Journey 2022 – ír-magyar kortárs gitárzenei bemutató
A kortárs komolyzenei gitárrepertoár bővítésének céljával hirdetett zeneszerzői pályázatot 2019-ben Koltai Katalin kezdeményezésére három intézmény: az írországi Contemporary Music Centre, a Budapest Music Center és Írország Nagykövetsége. Számos, a klasszikus gitár idiomatikus határait feszegető, a hangszer karakterét árnyaló pályamunka érkezett be, melyekből a zsűri tizenegy kompozíciót választott ki. A hazánkat képviselő komponisták közül Balogh Máté, Alessio Elia, Gryllus Samu, Szászi Petra, Szőcs Márton és Tornyai Péter művei, az ír pályázók közül Daragh Black Hynes, Seán Clancy, Benjamin Dwyer, Gráinne Mulvey és Ian Wilson díjazott kompozíciói csendülnek fel ezen a koncerten a nemzetközileg elismert gitárművész, szólista és kamarazenész, Koltai Katalin tolmácsolásában.

BMC – Könyvtár
06. 15., 18h
















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor