Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Neked írom a koncepciót”
2022-05. szám / K. B.

A Hangfoglaló Program 2017-ben és 2020-ban megjelent városi zenei koncepcióinak ta­pasz­ta­la­tairól és eredményeiről rendez konferenciát a Hangőr Egyesület június 3-án, Szolnokon.
Az NKA Hangfoglaló Program, a Halmos Béla Program és a Ze­ne­mű­vészet Kollégiumok 2017-ben írták ki először a közös pályázatot a települések zenei koncepcióinak elkészítésére. A felhívást nem véletlenül karolta fel ez a három, különböző zenei irányzattal foglalkozó kollégium, hiszen a cél az volt, hogy úgy rögzítsék a városok hosszú távú elképzeléseit, hogy azokban a komoly-, a könnyűés népzene is teret kapjon. Az első felhívásra 13 város jelentkezett, és végül 11 te­lepülés kapott 600 ezer és 1 millió forint közötti összeget. Az első pályázat sikerei, illetve az akkor „lemaradó” települések ösztönzésére írta ki 2020-ban a Hangfoglaló Program Kollégiuma a második, hasonló tematikájú pályázatot, amelynek keretében hét település kapott egy­ségesen egy-egy millió forint támogatást. Mindkét pályázat be­nyúj­tá­sának kritériuma volt, hogy a koncepciók elkészítését a helyi ön­kor­mány­zatok is támogassák, illetve a városok civil szervezeteit széles körben vonják be.
hirdetés

A koncepciók tapasztalatairól már 2020-ban szeretett volna konferenciát rendezni a könnyűzenei ok­ta­tással is foglalkozó Hangőr Egyesület elsősorban azért, hogy a városi tervek zenei képzésre vonatkozó vetületeit vizsgálja. Az akkor a koronavírusjárvány miatt elmaradt tanácskozást a Hangőr Egyesület a Szolnoki Városfejlesztő Zrt.-vel közösen pótolja most, miután ez a cég pályázott a Tisza-parti település zenei koncepciójának az elkészítésére, így a tanácskozás délutánján egy ahhoz kapcsolódó workshop kapcsolódhat. A „Neked írom a koncepciót” című konferenciát Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője és Rozsonits Tamás, a Hangőr Egyesület elnöke nyitja meg június 3-án 10 órakor a szolnoki Tisza moziban. A tanácskozáson rövid összefoglaló hangzik el a Hangfoglaló Program két pályázatának tapasztalatairól és eredményeiről, majd a koncepciókhoz mintául szolgáló Egri Ifjúsági Zenei Programról tart előadást Rázsi Botond, Eger korábbi alpolgármestere, a program kitalálója. Mindezek mellett Debrecen, Kecskemét és Cegléd zenei koncepcióinak készítői mutatják be, miként dolgoztak, milyen eredményeket értek el, és milyen hatása lett a leírtaknak. A tanácskozást a tervek szerint Szolnok város kulturális koncepciójának bemutatása zárja, amelyhez majd illeszkedhet a megyeszékhely 2022-ben elkészülő saját zenei koncepciója.
A Hangőr Egyesület által szervezett „Neked írom a koncepciót” konferencia nyilvános, de a részvétel regisztrációhoz kötött, ami a poptanitas.blog.hu felületen keresztül tehető meg. Aki pedig nem tud személyesen részt venni a tanácskozáson, az a Hangőr Egyesület Facebook felületén élőben is követheti az eseményt, illetve néhány héttel később az egyes előadások felvételét is megtalálja a Hangőr YouTube-csatornáján.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor