Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Mindenki, aki itt megjelenik, komoly értéket képvisel”
2022-05. szám / Nagy Klaudia

Gryllus Dániel nemcsak a népszerű Kaláka együttes és a Gryllus Kft. lemezkiadó megalapítója, hanem két nyári rendezvény is fémjelzi a nevét: Egerben a Kaláka Fesztivál, Magyarföldön a Fatemplom Fesztivál művészeti vezetője. Mindkét fesztivál színes és tartalmas programokat kínál
a zeneszeretők, családok és gyerekek számára. A Kaláka Fesztivált június 23. és 26. között, a Fa­temp­lom Fesztivált július 8. és 10. között rendezik meg, mindkét helyen a magyar zenei élet legjava ör­ven­dez­teti meg a közönséget. Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerzővel, előadóművésszel az idei fesztiválszezonról beszélgettünk.

Az országban található rengeteg fesztivál közül mi teszi vonzóvá a Kaláka Fesztivált?
G. D.: Az első Kaláka Fesztivált még a Diósgyőri várban rendeztük meg, ez volt az első folkfesztivál Közép-Kelet-Európában. Sokszor játszottunk ilyen fesztiválokon, és amikor lehetőségünk volt, hogy Magyarországon is létrehozzunk egyet, a Diósgyőri vár nagyon jó helyszínnek bizonyult. Aztán átépítették, így kerültünk át Egerbe 10 éve. Eredetileg Diósgyőri Kaláka Folkfesztiválnak hívták, most már el­hagy­tuk a folk szót, nem véletlenül, hiszen nagyon sok a folkfesztivál. Jellemzően magyar előadókat hívunk fellépni, mert sok rendezvény tele van külföldi zenekarokkal, ezért úgy gondoltuk, hogy a miénk legyen a magyar zenészek fesztiválja. Értékcentrikus fesztivál, ami műfajilag sokszínű, mindenki, aki itt megjelenik, komoly értéket képvisel, például a Dresch Quartet, a 30Y, a Söndörgő, a Bohemian Betyars, a Sebő-együttes, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, az Ötödik Évszak és a Budapest Klezmer Band. A Kaláka is különböző zenei stílusokat képvisel, amit igyekszünk a koncertjeinken is bemutatni. Június 26-án, vasárnap este lépünk fel az Érsekkertben, de délelőtt is játszunk gyerekeknek, illetve mindig tartunk templomi koncertet is, ami nagyon fontos nekünk. Idén június 25-én délután a Barátok Templomában a Pál apostol – dalok Pál levelei szerint című koncerten együtt muzsikálunk Szirtes Edina Mókussal, Ferenczi Györggyel és az 1-ső Pesti Rackákkal, velük fogjuk énekelni ezeket a 2000 éves gondolatokat mai zenére.

A Pál Apostol – dalok Pál levelei szerint már harminc éve van műsoron, amely alkalmából új hangfelvétel készült. Új kiadásban mutatkozik be a Pál apostol – Utazás téren, időn és hangokon át című kötet is. A dalok zenei világa hogyan formálódott az idők során?
G. D.: A dallamok és a versek nem változtak, viszont a megszólalás igen. Eredetileg Halmos Bélával duóban játszottuk, aztán csatlakozott hozzá Ferenczi Gyuri és a Rackajam, Süveges Gergő könyve már ennek a dokumentációja. Amikor Béla meghalt, Szirtes Edina Mókus vette át a brácsa szólamot a saját stílusára formálva. Úgy döntöttünk, készítünk egy új felvételt, ami tavasszal jelent meg, és a Várkert Bazárban már volt lehetőségünk prezentálni a közönségnek. Süveges Gergő kibővítette a könyvet az utóbbi tíz év eseményeivel, és az új hangfelvétel már a mai hangzást tükrözi. Nashville-ben amerikai barátaink keverték, masterelték, és teljesen új hangzásvilágot kapott. Ha valaki összeveti a három felvételt, a dallamok ugyanolyanok, de a hangzásvilága nagyon sokat változott.
hirdetés

Rátóti Zoltánnal közösen alapították a Fatemplom Fesztivált Magyarföldön. Hogyan találtak egymásra?
G. D.: Amikor átépítették a Diósgyőri várat, el kellett költöznie a Kaláka Fesztiválnak. Nagyon sok helyre hívtak minket, de mi ott akartunk maradni a régióban. Közben Rátóti Zoli javasolta, hogy a fesztivál költözzön Magyarföldre. Elmentem, megnéztem, és elámultam, mennyire szép hely az új Fatemplommal. Azt mondtam, hozzunk létre egy másik fesztivált. A tér szakralitása úgyis más hangulatú, más fellépőket tudunk hívni, mint a Kaláka Fesztiválra.

Milyen programokkal készülnek a Fatemplom Fesztiválon?
G. D.: A templom színpadán és a szabadtéri színpadon váltják egymást az előadások. A Fatemplomot közben kinőttük, ráadásul a pandémia alatt nem is lehetett volna bent zenélni, inkább kintre is felépítettünk egy színpadot. A Csík Zenekar állandó visszatérő vendégünk, a népzene, a komolyzene és a mai zene határán muzsikál, minden irányban nyitott, nem véletlen tud olyan sok közreműködővel együtt zenélni. Halmos Bélának készült egy emlékkoncertje is egy emlékkiállítással együtt. A kiállítás Egerben a Kaláka Fesztivál keretében, az emlékkoncert pedig Magyarföldön lesz látható. Szalonna és Bandája fog muzsikálni, én magam is bekapcsolódom ebbe a koncertbe, hisz sokat dolgoztam együtt Bélával, és Szalonnával is játszottunk közösen Béla emlékére készült dalt. A fesztivál fellépői között üdvözölhetjük Bolyki Balázst, Takáts Esztert, a Neil Young Sétányt és a Pasót. Nagyon fontos, hogy utolsó nap vasárnap délelőtt 11-kor egy ökumenikus istentiszteletet tartunk, aminek egyedi a liturgiája. Idén Korzenszky Richárd atya, Fekete Károly püspök úr Debrecenből és Laborczi Géza evangélikus lelkész barátunk Nyíregyházáról vesz részt az istentiszteleten. A liturgia elemei közé beillesztjük a fesztivál művészeinek a produkcióit.

Az istentiszteletet idén egy beszélgetés zárja. Honnan jött az ötlet?
G. D.: Tavaly úgy alakult, hogy három olyan püspök volt a vendégünk, akik a Püspökkenyér című te­le­ví­zióműsor résztvevői: Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Steinbach József református püspök. Az istentisztelet után a Püspökkenyér élő felvételének volt részese a közönség, ahol kérdezni is lehetett. Ez annyira jól sikerült, hogy elhatároztuk, most is lesz egy beszélgetés Hit és művészet címmel a meghívott lelkészek részvételével. Laborczi Géza fogja vezetni, és én is csatlakozom a lelkészekhez. Szeretettel várunk mindenkit a beszélgetésre és a koncertekre egy­aránt.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor