Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Felejthetetlen élményekkel és különleges fúziókkal érkezik az idei Liszt Ünnep!
2022-09. szám

Lenyűgöző új produkciók, ősbemutatók, klasszikus és kortárs zenei együttműködések, színházi és táncelőadások, ingyenes orgonakoncertek, szenzációs jazz- és könnyűzenei formációk, irodalmi, valamint képzőművészeti programsorozatok és minifesztiválok, zseniális szólisták és társulatok a
világ minden pontjáról – október 7-én kezdődik és egészen október 22-ig tart a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál!

Már az eseménysorozat nyitókoncertje is valódi zenei ínyencség: a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Liszt Via crucis című művével bizonyítja, hogy a valódi remekművek számtalan értelmezésre kínálnak lehetőséget. A Szent István-bazilika fenséges terében a jazz és a klasszikus zene olyan kiválóságait hallhatja a közönség, mint a csodálatos amerikai jazzénekesnő, Sherry Williams, a nagyszerű magyar szoprán, Horti Lilla, a zene­szer­zőként és orgonaművészként egyaránt kiemelkedő Virágh András Gábor, valamint a New York-i jazzélet meghatározó személyisége, az orgonista Brian Charette. Legújabb produkciójával tér vissza Bu­da­pest­re a kifejező maszkjairól híres német társulat, a Familie Flöz, de Időn kívül címmel Barta Dóra koreográfus is új bemutatóra készül.

Szívének különösen kedves programmal lép színpadra a fesztiválon az operavilág doyenje, Plácido Do­min­go, a ragyogó izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson az Orchestre symphonique de Montréallal érkezik Budapestre, és alig néhány héttel a bécsi premier után hozza el Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című előadását a magyar közönségnek a Neue Oper Wien. A magyarországi Wagner Társaság alapításának 150. évfordulóját ünneplő koncerten napjaink egyik vezető Wagner-énekese, Michael Volle és briliáns operaénekesnőnk, Schöck Atala kápráztatja el a közönséget, Oláh Kálmán Liszt-művekkel, míg a világsztárok által is rajongott, fergeteges improvizációiról és egyedi stílusáról ismert Janoska Ensemble Bernstein, Bach, Beethoven és Bartók műveivel készül a Liszt Ünnepre. A Studio 5 Kortárs Zenei Műhely öt vadonatúj kompozíció ősbemutatójával varázsolja el a közönséget. A fesztiválon ünnepli 70. születésnapját a világhírű Rajkó Zenekar, de hogy népzene, cigányzene, világzene, komolyzene és jazz találkozásából milyen fantasztikus pillanatok születhetnek, azt Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje is remekül példázza majd, és nem kevésbé felejthetetlen élménnyel kecsegtet Szabó Dániel és zenésztársai Liszt és virtuozitás című estje is.

A jazzfanatikusok sem fognak unatkozni idén ősszel: a jeles szaxofonos, zenekarvezető és zeneszerző, Ravi Coltrane pályafutása során először egy teljes esttel tiszteleg legendás szülei, John és Alice Coltrane előtt, a Jazzical Trio a világhírű szopránnal, Miklósa Erikával izgalmas dalprogramra készül. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutatkozik be a Müpa Zeneműpályázat nagy jazzformáció kategóriájának nyertes műve is. Vincent Peirani a fesztiválra egy számára is új kombinációban, az olasz gitárossal, Federico Casagrandéval és a New Yorkban élő izraeli dobossal, Ziv Ravitzcal trióban érkezik.
hirdetés

Karizmatikus színpadi jelenléte és sosem látott rajongótábora miatt Lisztet sokan az első popsztárként tartják számon, nem meglepő tehát, hogy a Liszt Ünnep a könnyedebb műfajok üstököseire kíváncsi nézőket is megörvendezteti ezen az őszön. A Black Country, New Road, Westerman, Michelle Gurevich, az Efterklang és a Night Beats koncertjével debütál a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub közös szervezésű, új programsorozata, az Isolation Budapest. A Budapest Showcase Hub, vagyis a BUSH is a Liszt Ünnep keretében hívja össze a zeneipar képviselőit és a zeneszeretőket, de óriási várakozás övezi a formabontó ausztrál banda, a Hiatus Kaiyote első magyarországi fellépését is az Akvárium Klubban.

Idén is a Liszt Ünnep keretében valósul meg a hatalmas népszerűségnek örvendő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amely a könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon és beszélgetéseken túl a Magashegyi Underground, a Platon Karataev, valamint Henri Gonzo és a Papírsárkányok koncertjével várja a látogatókat. A képzőművészet szerelmeseit Kisebb világok – Dioráma a kortárs képzőművészetben című új kiállításával várja a Ludwig Múzeum, és 12. alkalommal nyitja meg kapuit Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest.

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor