Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A tavasz hírnökei – első nevek a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából
2022-12. szám

2023 márciusában a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb előadóival, tekintélyes régizenei és szimfonikus együtteseivel, a flamenco élő legendájával, díjnyertes gyermekoperával és változatos zenei kínálattal pezsdíti fel a főváros életét a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.
Érkeznek a Cseh Filharmonikusok, Eötvös Péter és a Klangforum Wien, Benjamin Appl és a svájci Gabetta Consort, Sara Baras és társulata, az EELS, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint Baráti Kristóf és a londoni Philharmonia Orchestra. A fesztivál programjaira a jegyek már kaphatók!

A Cseh Filharmonikus Zenekar igazi újdonsággal, a magyar közönség által régóta ismert francia orgonaművész, Thierry Escaich zongoraversenyével nyitja meg a fesztivált. A mű ősbemutatójára alig két héttel budapesti fellépésük előtt kerül majd sor a cseh fővárosban. A darabot Bartók és Stravinsky halhatatlan balettzenéivel társítva, az International Opera Awards által az év karmesterének választott Szem­jon Bicskov vezényletével, a koreai születésű ifjú zon­go­ra­művész, Cso Szongdzsin előadásában élvezheti a közönség.

2023-ban a klasszikus zenei élet egyik jelentős eseménye Ligeti György születésének 100. évfordulója, amelynek megünnepléséből természetesen a Bartók Tavasz sem maradhat ki! A szerző egykori mun­katársa, Eötvös Péter három olyan hegedű-, csellóés zongoraművet választott a Klangforum Wiennel tervezett közös koncertjükre, amelyek tökéletesen reprezentálják Ligeti újító, rendkívül játékos és ragyogóan eklektikus zenei világát. A versenyműveket ünnepelt hazai művészek – Kelemen Barnabás, Fenyő László és Fejérvári Zoltán – előadásában hallhatjuk.

A könnyebb műfajok szerelmesei nem hagyhatják ki a rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációját: a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS.

Igazi csemegével készül a húsvéti hétvégére az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus is. Az együttes vezetője, Vashegyi György évek óta kutatja a 18. század egyik legszebb szenvedéstörténeti líráját, Barthold Heinrich Brockes passióját, amelyet 1725- ben Gottfried Heinrich Stölzel is megzenésített. A fesztivál igazi szenzációjának ígérkezik a mű magyarországi előadása a Vigadó Dísztermében.
hirdetés


A barokk muzsika svájci specialistái, az Andrés Gabetta hegedűművész vezette Gabetta Consort Bach legszebb zenekari műveit és áriáit hozza el a budapesti zenerajongóknak, amelyek korhű hangszereken és napjaink legígéretesebb baritonja, Benjamin Appl előadásában szólalnak meg.
Vérpezsdítő produkcióval érkezik hozzánk napjaink egyik legszenvedélyesebb flamencotáncosa, Sara Baras. Az Alma (Lélek) című előadás pazar jelmezeivel és az élő zene elsöprő erejével invitálja a nézőket egy fergeteges találkozásra a „flamenco királynőjével”.

A fesztivál keretében debütál Csengery Dániel régen várt gyermekoperája, a Holle anyó is. A darab a Müpa 2020-as zeneműpályázatára készült, és kategóriájában elnyerte a legjobbnak járó elismerést.

A több mint hetvenéves múltra visszatekintő, londoni Philharmonia Orchestra Brahms ünnepi nyitánya és Sibelius álomszép 5. szimfóniája mellett Bartók Hegedűversenyével érkezik Budapestre, amelyet hazánk egyik legkiemelkedőbb szólistája, Baráti Kristóf tolmácsolásában, Santtu-Matias Rouvali vezényletével élvezhet a közönség.

A Bartók Tavasz folyamatosan bővülő programjáról további információk a bartoktavasz.hu weboldalon talál­hatók.!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor