Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′23. február-március
2023-02. szám

GoetheJazz / Kronthaler Trio
A Kronthaler Trio friss, kortalan és titokzatos zenei világa stílusok és korszakok széles skáláját öleli fel. Kalandozásuk első lenyomatát a Living loving maid című albumon örökítették meg (2015), amelyen reneszánsz és barokk áriákat dolgoztak fel – hatalmas sikerrel. A három nemzetközileg

keresett művész ezután a karantén alatt találta meg az időt arra, hogy berlini bázisán kidolgozza második lemezének anyagát, amely ez év folyamán jelenik meg a BMC Records gondozásában, és amelyből ezen a koncerten kaphat először ízelítőt a közönség. A trió ezúttal a ser­dülőkorukban hallott nagy egyéniségek előtt is fejet kíván hajtani: a barokk és reneszánsz zeneszerzők mellé jeles popzenészek lépnek. Georg Friedrich Händel, Henry Purcell és Antonio Vivaldi áriái, a Soundgarden, a Smashing Pumpkins és a Police dalai magával ragadó és aktualizált feldolgozásban szólalnak meg.


BMC – Opus Jazz Club
02. 24., 20h


Csalog Gábor Vasárnapok – Dialógusok (a) zenével / Schubert és Webern
Franz Schubertet szokás az „első”, a szűk száz évvel később született Anton Webernt pedig a „második” bécsi iskola képviselőjének tartani. Hogy léteznek-e ezek az „iskolák”, tekinthetők-e osztálytársaknak Haydn, Mozart, Beethoven és Schubert, illetve Schönberg, Berg és Webern, az megközelítés kérdése (a különbségeik legalább olyan számosak, mint a hasonlóságaik). Csalog Gábor tavaszi Schubert-sorozatának második koncertjén mindenesetre Webern lenyűgöző tisztaságú és szépségű zongoravariációja kerül Schubert hét impromptuje és ritkábban hallható Három zongoradarabja mellé. A Fazekas Gergely zene­tör­ténész közreműködésével zajló beszélgetés során Schubert és Webern zenetörténeti kapcsolódásairól is szó lesz, de a fókuszban elsősorban a zene áll majd. Például olyan kérdések, hogy Webern végletes tömörségű, hangzó kristályszerkezeteiben miként tükröződik (ha egyáltalán) a Schubert-művek „mennyei hosszúsága”.

BMC – Koncertterem
03. 12., 18h


Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók II. / Mozart és Csajkovszkij
Ránki Fülöp, Stark János Mátyás és Devich Gergely kamarasorozata a négy évszakot egy-egy koncerttel koronázza meg a BMC Koncerttermében. A fiatal művészek a zongoratrió-irodalom kiemelkedő remekműveit, ezúttal Mozart és Csajkovszkij egy-egy darabját állítják párba. A tavaszias vidámság alatt már-már schuberti szomorúság rejtőzik Mozart áttetsző textúrájú E-dúr triójában. Az E-dúr hangnem Mozart életművében szokatlan választás, ráadásul nemcsak a témákról nehéz eldönteni, hogy örömteliek vagy melankolikusak-e inkább, de a harmóniai fordulatokban is sötét árnyak sejlenek fel. Csajkovszkij terjedelmes a-moll triójának hangvételét hol az eufória, hol a tragédia, hol az elégia, hol pedig a pátosz határozza meg. Bár a zeneszerző úgy nyilatkozott, a hegedű-cselló-zongora összeállítás működésképtelen, végül az orosz zeneszerzők közül elsőként adta a fejét trió komponálására.

BMC – Koncertterem
03. 26., 19h
hirdetés



Duo SeRa
A Duo SeRa 2012-ben jött létre Seleljo Erzsébet és Razvaljajeva Anasztázia szaxofon-hárfa kettőséből. A különleges hangszer-összeállítású páros nyolc évvel ezelőtt indította el Találkozások című koncertsorozatát, amely egyrészt a kortárs zene iránti érdeklődésükből táplálkozott, másrészt az volt a célja, hogy saját repertoárt építsenek ki. Az évek során a duó közel 30 új művet mutatott be hazai és külföldi szerzőktől. A március 10-i hangverseny műsorában egymástól jelentősen eltérő zenei gondolkodású szerzők – Sáry László, Szemző Tibor, Hamary András, Maros Miklós és Yehuda Yannay – művei szerepelnek, de elhangzik Kodály Zoltán Hét zongoradarab című ciklusának hat tétele is, amelyeket Dargay Marcell hangszerelt meg a duó számára. Szemző Tibor Izmail-i tekercsek című művéhez vizuális anyag is készült, amelyet a szerző a Duna-deltában forgatott 2019 tavaszán.

BMC – Koncertterem
03. 10., 19h












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor