Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Új dalok és új szereplők – Dés László Duett Koncert a Budapest Sportarénában
2023-03. szám / Tompos Vince

Dés László több mint négy év után új dalokkal tér vissza a Papp László Budapest Sportaréna színpadára. A nagyszabású, május 6-i koncerten Básti Juli Nagy Ervinnel, Für Anikó Mácsai Pállal, Tóth Vera Geszti Péterrel ad elő duettet, de természetesen a szerzőt is hallhatjuk majd énekelni. A koncertlátogatók sok újdonságra, sőt meglepetésvendégre is számíthatnak.

Nem sűrűn lép fel az Arénában, a május 6-i lesz a harmadik koncertje. Mi az oka?
D. L.: Egyszerű oka van: akkor lépek fel az Arénában, ha van valami új mondanivalóm. Annak nem sok értelmét látom, hogy újra és újra ugyanazokat a közismert dalokat, slágereket eljátsszam. Persze azok közül is előadok jó párat, mert egyrészt elvárja a közönség, másrészt én is szeretem őket játszani. De most, a 2018-as Mi vagyunk a Grund koncert után ismét van apropóm egy Aréna-koncertre, hiszen az est szereplői új dalokat is előadnak majd, emellett magamnak is írtam újakat, amelyeknek itt lesz a bemutatója.

Mit érdemes tudni erről a legfrissebb felállásról?
D. L.: Tavaly debütáltunk a Margitszigeten, tehát ez viszonylag egy új produkció, mivel összesen háromszor léptünk fel. Sok év telt el az Udvaros Dorottya, Kulka János, Básti Juli, Cserhalmi György alkotta Férfi és Nő produkció után, amikor azt gondoltam, hogy szeretnék valami hasonlót létrehozni, ez lett az Így öten, amiben én lettem az ötödik. Ebben a mostani, legújabb felállásban egyetlen régi tag van: Básti Juli. Nagy Ervinnel, Für Anikóval és Mácsai Pállal még sosem koncerteztünk együtt.

Miben különbözik a színművészekkel való fellépés az énesekkel közös koncertjeitől?
D. L.: Mindig is nagy kedvvel írtam dalokat színészeknek, mivel nagyon szeretem, ahogy értelmezik és előadják őket – egészen máshogy teszik mindezt, mint az énekesek. Utóbbiak elsősorban csak a hangjukkal dolgoznak, és valamit nem tudnak, amit viszont a színészek kifejezetten tudnak, hiszen ők arra vannak kiképezve, hogy mélyen értelmezve játsszanak el egy-egy szerepet. Számukra egészen más a szövegértelmezés, mivel nap mint nap végletesen más-más szerepeket alakítanak a színházban, és így egyetlen dalban is képesek mesésen megjeleníteni egy világot.

Köztudott, hogy egyszerre több projekten szeret dolgozni. Jó példa erre Free Sounds Quartet elnevezésű jazz formációjának nemrég megjelent új lemeze is…
D. L.: Így van, február végén jelent meg az Opus Jazz Clubban rögzített Amplitudes című lemezünk a Tom-Tom Records gondozásában. Ez is egy teljesen friss újdonság, és ahol csak tudunk, játszunk. Ter­mé­szetesen ennek a zenekarnak kisebbek a lehetőségei, mint a szélesebb réteghez szóló dalkoncerteknek. Ebben a zenekarban az a jó, hogy semmit nem beszélünk meg előre, csak azt, hogy ki kezdi el a darabot. Annyira improvizatív, hogy egyáltalán nem lehet reprodukálni, tehát klasszikus értelemben vett lemez­bemutatónk nem lesz. Hihetetlen, de visszahallgatva tényleg olyan, mintha előre meg lenne írva az egész, magunk is meglepődünk rajta. Ez egy nagyon izgalmas dolog, és nagyon büszke vagyok rá. Legközelebb a RaM Colosseumban lépünk fel április 29-én.
hirdetés

Ha valahol felmerül a neve, leginkább valamelyik híres musical, filmzene vagy nagy sláger jut az emberek eszébe. Önnek mi ugrik be elsőként?
D. L.: Nem igazán tudok prioritást felállítani, mert minden dal fontos! Fontosak az új dalok, a régiek, a friss jazzlemez, az Aréna-koncert. Ami a legfrissebb, az a legfontosabb, azaz mindig az aktuális feladat a fontos, amin éppen dolgozom. Mert űzi az embert a vágy és szenvedély, hogy ha valamit csinál, azt minden szempontból jól csinálja. De másképp kell jól csinálni egy jazzlemezt, mint egy musicalt vagy mint egy filmzenét, vagy akár egy balettzenét. Számomra most már mindig nagy feladat, ha egy új munkára kell koncentrálnom. Ezért olykor szünetet kell beiktatni, hiszen fontos néha befogadni is, nem csak kiadni magából az embernek.

Ahogy halad előre a korban, egyre fiatalabb. Mi a titka?
D. L.: Nem tudom, de azt hiszem, talán a zene a titok. A feladataim miatt állandóan jár az agyam, ez a tevékenység szellemileg frissen tartja az embert. Ugyan zongorán komponálok, de mégis igazából agyban dőlnek el a dolgok – mégiscsak szellemi munkát végzek. Emellett természetesen a koncertezés is frissen tart. Persze a fellépés és a komponálás két teljesen ellentétes jellegű munka: az egyikhez nyugalom kell, és ki kell zárni a világot, a másik pedig egy gyakorlati műfaj. A koncertezés egyrészt időigényes, másrészt egy előadás során a produkcióban dolgozókat a fellépés napján inspirálnom, lelkesítenem kell, hogy abban a másfél-két órában minden klassz legyen. A két alkotói tevékenységem között tehát nagyon beosztóan, racionálisan kell lavíroznom, hogy a koncert is meglegyen, de mellette azért komponálni is maradjon időm. Gyakorlatilag évtizedek óta azon küszködök, hogy melyik ujjamba harapjak.


Dés László Duett Koncert
2023. 05. 06.
Papp László Budapest Aréna
Jegyek: eventim.hu



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor