Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 23., kedd
Béla

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Sámánvilág, jazzdallamok, cigány vokális hagyományok a Fonóban
2023-03. szám

Sámánvilág és népdalok: Kanalas Éva koncertjén – neves tuvai sámán lesz a vendég.
Kanalas Éva népdalénekes évtizedek óta foglalkozik a tuvaiak hiedelemvilágával, hagyo­má­nyaival, több ízben a helyszínen folytatva gyűjtéseket, illetve etnográfiai szempontból egyedülálló

filmfelvételeket készítve. Április 27-ei Fonó-béli koncertjére nem mást hívott vendégül, mint az egyik leg­híresebb sámáncsalád leszármazottját, See-Oglu Adigzsi sámánt. A koncerten elhangzanak magyar áldó énekek Kanalas Éva előadásában, a tuvai sámán pedig nemcsak közreműködik a koncerten, hanem tisztító szertartást is végez.
„A magyar népdalkincs megőrzése, gyűjtése fiatal korom óta meghatározza életemet. Főként a moldvai csángó magyarok legarchaikusabb népdalait gyűjtöm és adom elő. E dalok keleti hangzása indított el a belső-ázsiai, dél-szibériai területekre, ahol a gyűjtések mellett magyar dalainkat is énekeltem az ott élő altajiak, tuvák, hakasz népcsoportok körében. 2004-ben kísérőm e veszélyes expedíciókon See-Oglu Adigzsi volt, akinek azért nagyon érdekes és hiteles a munkája, mert azt az édesapjától és nagytatájától tanulta. Ő megengedte nekem, hogy munkája közben filmezzem, így én láttam meg először, miként végzi lakástisztító, halottbúcsúztató szertartásait. Egyből tudtam, hogy ezt keresem évek óta Tuvában.” – Kanalas Éva.


A Barabás Lőrinc Quartet legújabb, Open című lemezével mutatkozik be
A világ nyitott tér a játékra, és minden, ami művészi kifejezés, elsősorban az ismeretlent célozza. Open című lemezén új hangot mutat Barabás Lőrinc is. Azokat a stílusjegyeket, amelyekről eddig ismertük, most is felfedezhetjük – vonzódását a szabályos, ismétlődő formák iránt, lényeglátását, tiszta egyszerűségét, a legkülönbözőbb stílusokkal való játékot –, de az album határozottan új fejezetet nyit az együttes zenei életében. A Quartetbe új tagok érkeztek, és noha a trombitás-zeneszerző, valamint Premecz Mátyás billentyűs, Ajtai Péter bőgős és Klausz Ádám dobos ismeretsége korábbra nyúlik vissza, újbóli találkozásuk frissessége átszüremlik ezen a felvételen, amely legközelebb április 21-én lesz hallható a Fonó színpadán.
hirdetés


Generációk közötti összhang és cigány vokális hagyományok: érkezik a Karaván Família
A 19 éve működő Karaván Família az egyetlen ismert családi zenekar, amelynek hangzása a szülők és gyermekeik közötti emberi és zenei összhangra épül. A cigány vokális hagyományok nyomán kialakított repertoárjukkal bizonyították, hogy a cigány zene intelligens és szellemes, bölcs és befogadó. Dallamaik forrása nem egy tájegység vagy egy roma népcsoport, hanem az európai cigány kulturális és zenei örökség. Dalaikban a különböző, jellegzetes európai cigány zenei stílusok mellett bátran használják és ötvözik a különböző zenei műfajokat, amelyeket könnyedén befogadhatóvá varázsolnak. A sokszínűség mellett azonban a Karaván Família képes megőrizni saját stílusát, amely egyszerre fiatalos és hagyománytisztelő, szórakoztató és szerethető.
Az április 15-ei koncerten a Fonóban olyan neves művészek közreműködnek a zenekar meghívására, mint Balogh Kálmán (cimbalom), Balogh Katesz (tánc) és Marosi Zoltán (harmonika).

Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova utca 3. / www.fono.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor