Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′23. június
2023-05. szám

Opera Cinematique
A filmtörténet első harminc évében, amikor a filmek még hang nélkül peregtek a mozikban, Magyarországon is mintegy hatszáz játékfilm készült – köztük a világhírű Korda Sándor és Kertész

Mihály alkotásai –, ám ezekből alig néhány tíz maradt fenn. A nem­zetközileg is elismert, virágzó magyar némafilmgyártás túlélőit keresi és gyűjti egybe a Nemzeti Filmintézet archívuma, amelynek egyre gya­rapodó anyaga a magyar kortárs zene jeles képviselőit is megihlette. A BMC közönsége júniusban két estén lehet tanúja a némafilmrészletek és az élőzene összefonódásának: 12-én, hétfőn a Moment’s Notice Trio pillanatban születő zenei diskurzusai, 14-én, szerdán pedig a Modern Art Orchestra szólistáinak kompozíciói értelmezik tovább a magyar film­gyártás első aranykorának termését. A dráma tehát ezúttal nem szín­pa­di tör­té­né­sek­ben nyilatkozik meg, hanem kép és zene párbeszédéből bontakozik ki.

BMC – Koncertterem
06. 12. és 14., 20h


Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – Zárókoncert
Utolsó állomásához érkezett a Classicus Quartet ötödik évébe lépett sorozata, amely a vonósnégyes-irodalom egyedülálló keresztmetszetét kínálja a BMC Koncerttermében. A zárókoncerten az együttes összegzi az elmúlt 5 évet, ami alatt 18 koncerten több mint 60 művet, köztük számos ősbemutatót játszottak. Az est első felében a kvartett tagjaiból alakult trió a zenetörténet alfájához és omegájához tér vissza: Bach és Kurtág transzcendens tömörségű, sűrűn szövött darabjait tárja a hallgatók elé, a második részben pedig korábbi együttműködésekre visszatekintve, vendégművészek társaságában vesz búcsút a sorozattól. A csapat a tizenéves Mendelssohn elbűvölő oktettjét szólaltatja meg, amely nyolc vonóst egyesítő apparátusával a maga korában igen szokatlannak számított, ám szinte azonnal a kamarazenei repertoár közkedvelt darabjává avanzsált.

BMC – Koncertterem
06. 03., 18h



Dominga Tango
Ana Micozzi és Ilein Bermudez cselló-zongora duója, a Dominga Tango 2013-ban alakult Buenos Airesben. Repertoárjukat hagyományos és kortárs tangók alkotják, amelyekben a cselló gazdag hangszíne és elbűvölő dallamívei, illetve a zongora ritmikus ütős effektusai és virtuóz sziporkái fonódnak elválaszthatatlan egy­ségbe. A műfajban szokatlan hangszer-összeállítás nemcsak lehetővé teszi, hanem meg is követeli, hogy a két zenész átiratokon keresztül munkálja ki sajátos stílusát és hangzásvilágát, amelynek mélyén mindvégig tapintható marad a tangó sodró lüktetése és a latinos világ. A duó nagy hangsúlyt fektet női zeneszerzők új darabjainak bemutatására, azzal a céllal, hogy szélesebb körben ismertté tegyék munkásságukat egy alap­vetően férfiak által létrehozott és uralt műfajban. Budapestre harmadik európai turnéjuk keretében látogat­nak el.

BMC – Opus Jazz Club
06. 10., 20h


Pátkai Rozina: Minka
Pátkai Rozina legújabb lemezeinek világa a művésznő intermediális kísérleteinek és az EM90 zenekar Rossz szórend című lemezének egyenes vonalú folytatása. Rozina Dóczi Bence gitáros, elektronikus zenész, hangmérnök segítségével jutott el a bossa novától az elektronikus zenéig, egy zsizsegő, soha meg nem nyugvó hangzásvilágig, illetve talált vissza a portugál nyelvű zenei tradíciótól saját anyanyelvéhez, többek között Czóbel Minka verseihez, akinek keresztnevét az alkotócsoport első lemeze címként viseli. A zenekar második, Pilinszky-albuma után most Petőfi Sándor verseiből teremtett állandóan változó, de mindvégig intenzív hangképeket, amelyek atmoszférája főként az elektronikus tánczenéből, a free jazzből és a kortárs zenéből táplálkozik. Ezúttal is kulcsfontosságú szerepet kap Rozina állandó zenésztársa, Ávéd János, a koncertet pedig a több műfajban tájékozott zenészek közreműködése teszi majd teljessé.

BMC – Opus Jazz Club
06. 23., 20h
hirdetés




























vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor