Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Rockfesztiválok fotókon
2023-05. szám / K. B.

A rendszerváltás előtti könnyűzenei fesztiválokról fennmaradt fotókból válogat az a kiállítás, amelynek apropója a fél évszázada rendezett Diósgyőri Popfesztivál. A nyolcvan fotóból álló tárlatot első alkalommal a Miskolci Városházán láthatja a közönség.
A Beatkorszak Projekt az NKA Hangfoglaló Program támogatásával több könnyűzenei témájú fotókiállítást is rendezett az elmúlt években. Somló Tamás hagyatékából 2016-ban állítottak össze egy vándor­kiállítást, 2021-ben pedig Vértes György Egy rockfotós naplója című tárlatát mutatták be az ország több pontján. Idén márciusban ért véget az Azok a rockzenészek – Ahogy Szalay Zoltán látta őket című sorozat, amelynek képeit hét helyszínen láthatta a közönség.
A Beatkorszak idei kiállítása nem egy zenészhez vagy fotóshoz, hanem a rendszerváltás előtti rockfesztiválokhoz kapcsolódik. Magát az ötletet a fél évszázaddal ezelőtt tartott Diósgyőri Popfesztiválon Urbán Tamás és Gyulai Gaál Krisztián által készített fotók inspirálták, de az első pillanattól egyértelmű volt: nemcsak az 1973. június 10-ei esemény képeit szeretnék megmutatni. A „Minden az enyém” című kiállításhoz tulajdonképpen a Volt egyszer sok fesztivál című konfe­rencia programja és előadásai adták a sorvezetőt, hiszen a Beatkorszak Projekt tanácskozása a hetvenes-nyolcvanas évek fesztiváljait tárgyalja, így a fontosabb eseményeket ki is jelölte a kiállítás kurátorainak.
A Rozsonits Tamás és Bajnai Zsolt által összeállított kiállítás természetesen nagyobb teret szentel a Diósgyőri Popfesztiválon, illetve a tíz évvel későbbi, a miskolci salakmotorpályán rendezett bulinak. Ugyanakkor megjelennek a tablókon tabáni rockmajálisok, a Hajógyári-szigeten rendezett fesztiválok, illetve a dorogi, a pusztavacsi és a balatonfüredi rendezvények képei is. Mint a kurátorok elmondták, a legnagyobb nehézséget a könnyűzenei produkciókat is felvonultató Szegedi Ifjúségi Napok (SZIN), illetve az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) a megmutatása jelenti, mert a nyilvános archívumokban és a magángyűjteményekben is kevés korabeli kép maradt fenn ezekről a rendezvényekről. Ugyanakkor a Kolozsváron élő Zilahi Csabának köszönhetően néhány fotón az erdélyi zenei fesztiválok is megelevenedhetnek majd.
hirdetés

A „Minden az enyém” című kiállítás nem elsősorban a fellépő zenekarokra, hanem a technikára, a körülményekre, a közönségre és a hangulatra koncentrál, természetesen nem megfeledkezve a fesztiválok húzóneveiről. A tárlat egy hónapig lesz látható a Miskolci Városháza aulájában, majd a korábbi kiállí­tá­sok­hoz hasonlóan országjárásra indul, és a rendezők reményei szerint a mai fesztiválok közönsége is láthatja majd a nyolcvan képet.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor