Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′23. július
2023-06. szám

Dés András Strudel
„A jazz számomra demokráciát és játékot jelent. Egy játék akkor működik jól, ha komolyan vesszük, a demokrácia pedig akkor, ha a meglévő szabályrendszeren belül mindenkinek a lehető

legnagyobb szabadságot biztosítjuk. Ha ez megtörténik, a játék résztvevői mernek kockáztatni, új utakat keresni, és attól sem ijednek meg, ha egy pillanatra elveszettnek érzik magukat. Egy ilyen közegben figyelünk és vigyázunk egymásra, és elfogadjuk, hogy nem választaná mindig mindenki ugyanazt az irányt. Tudjuk, hogy ha így teszünk, esélyt adunk arra, hogy megszülessen a csoda.” Dés András magyar-osztrák quartetje a két ország kulináris öntudatának közös és adott keretek között szabadon értelmezhető eleméről kapta a nevét. A zenekar tehát megkeresi a közös pontokat, amelyekből kiindulva újabb és újabb történetek születhetnek – ezek közül néhányat meg is örökítenek majd a BMC Records számára a koncert napjaiban.

BMC – Opus Jazz Club
07. 05., 20h


Symbiosis 5, vendég: Fekete-Kovács Kornél
A Symbiosis 5 tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen találkoztak, és 2020-ban kezdték el a közös munkát. Saját kompozíciókból álló repertoárt fejlesztettek ki, amely ötvözi a modális és a kortárs jazz elemeit. Legfőbb céljuk, hogy megéljék a hangszeres zene kifejező erejét, és megismertessék azt a hallgatókkal. Az együttes 2021-ben szerepelt először nagyobb színpadon: a Babel Laureate World-Jazz Versenyen, ahol harmadik helyen végzett. Ezt követően 2022-ben külföldi nemzetközi versenyeken szerzett elismerést; nyáron a spanyolországi Getxo International Jazz Competition and Festival, majd télen a Sibiu International Jazz Competition első helyén végzett. További elismeréseket és díjakat gyűjtött be a 2023-as évben, januárban például nemcsak a Müpa Jazz Showcase szakmai és közönségdíját nyerte el, hanem két különdíjban is részesült.

BMC – Opus Jazz Club
07. 27., 20h



Czakó Virág Quartet
Czakó Virág az új generáció egyik ígéretes tehetsége, aki a hagyományos jazz vonalát képviseli. Olyan előadók inspirálták, mint Ella Fitzgerald, Carmen McRae és Diana Krall, ugyanakkor az új utakat kereső fiatal énekesnők, köztük Samara Joy is nagy hatást gyakorolnak rá. Széles repertoárja lehetővé teszi, hogy duó, trió, illetve kvartett formációban is fellépjen. Ezen az estén népszerű amerikai jazzsztenderdek hangzanak el, latin bossa novákkal és néhány groove-os feldolgozással kiegészítve. A számokat a kiváló gitáros, Rieger Attila hangszereli jellegzetes könnyedséggel, amelyhez beszédes, harmonikus gitárjáték társul. Színpadra lép a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb és legfoglalkoztatottabb dobosa, Csízi László, valamint Czakó Péter, az idősebb generáció egyik tapasztalt zenésze, aki nemcsak a jazzben, hanem a magyar népzenében is járatos.

BMC – Opus Jazz Club
07. 29., 20h
hirdetés

Lachegyi Máté: Ensemble Borealis
A jelenleg Hollandiában élő jazz-zongorista, Lachegyi Máté már több mint tíz éve aktív a magyar és a nemzetközi jazzéletben. Komplex zenei világát líraiság, filmszerűség és melankólia jellemzi, és gyakran egyfajta mitikusság járja át. Hangsúlyosan megjelenik benne a természettel való romlatlan kapcsolat iránti vágy is. Számos forrásból merített inspirációt saját hangjának megtalálásához, a reneszánsz vokálpolifóniától a skandináv jazzen át a kortárs zenéig. Arvo Pärt, Meredith Monk és Tarkovszkij művészete különösen nagy hatást gyakorolt rá. Érzékeny és merész zongorajátékát elsősorban Ahmad Jamal, Keith Jarrett és Brad Mehldau, illetve újabban Kit Downes alakította. Amszterdamban alapított nemzetközi quartetjével az elmúlt években többször felléptek Magyarországon. Ezúttal a magyar jazzszíntér egyik legmeghatározóbb és legeredetibb szaxofonosa, Ávéd János csatlakozik hozzájuk.

BMC – Opus Jazz Club
07. 20., 20h















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor