Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Újra nyár, újra Klassz a pARTon!
2023-06. szám

Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2015-ben alapította a Klassz a pARTon! Fesztivált, azzal a céllal, hogy rendhagyó módon, színvonalas programokkal, ingyenes koncertekkel népszerűsítse a klasszikus zenét.

A Cimbora Alapítvány idén július 13. és augusztus 1. között rendezi meg a fesztivált, a Balaton északi partján kilenc, a déli parton három település ad otthont az ingyenes koncerteknek. Első alkalommal csat­la­kozik Balatonederics, ezen kívül a szokásos balatoni helyszíneken, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Balatonkenesén, Dörgicsén, Keszt­he­lyen, Szigligeten, Tihanyban, Vászolyon, Balatonszárszón, Balaton­sze­mesen, Zamárdiban hallhatók a koncertek. Tata idén sem marad ki, a festői Öreg-tó melletti parkba várják az érdeklődőket.

„Veszprém és a Bakony-Balaton régió az Európa Kulturális Fővárosa cím viselőjeként 2023-ban a figyelem középpontjába kerül, a régió kulturális sokszínűségének bemutatásához pedig a Klassz a pARTon! Fesztivál koncertjei is nagyban hozzájárulnak” – ezt már az alapító zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője, Érdi Tamás mondja, aki idén önálló estje mellett három fiatal muzsikussal ad közös koncertet.
„A kezdetektől nagyon fontosnak tartjuk, hogy fiatal tehetségek is fellépjenek a fesztiválon, és nagy öröm számomra, hogy évről évre ennyi tehetséges pályakezdő művészt mutathatunk be. Ezen a nyáron tíz koncerten is találkozhatnak a jövő reménybeli sztárjaival. A fesztivált egy román gordonkaművésszel, Ștefan Cazacuval nyitom meg, így tisztelegve Temesvár előtt, mivel ez a város is európai kulturális főváros az idén. Az európai programsorozat miatt nagyobb hangsúlyt kapnak az európai muzsikusok. Amikor 2000-ben az Europa Musicale sorozatban játszottam a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, Hamar Zsolt vezényletével, nem is sejtettem, hogy ilyen ragyogó folytatása lesz ennek az európai összefogás gondolatnak. Akkor 33 országban azonos napon és azonos időben kezdődtek a koncertek, és az Európai Bizottság akkori elnöke, Romano Prodi levélben mondott köszönetet, hogy a zene segítségével erősítjük az európai összefogás gondolatát. 2018 a Kulturális Örökség Európai Éve volt, az eseménysorozat zenei nagyköveteként több koncertet is adtam európai városokban.”

Az elmúlt években közel 400 ingyenes programmal, 33 település 73 helyszínén 200 szólista és 70 zenekar hirdette, hogy milyen Klassz a pARTon! A fesztivál szokatlan helyszíneken tartott koncertjei olyan emberekhez is eljuttatják a klasszikus zenét, akik ritkán jutnak el koncerttermekbe, sőt akár idegenkednek tőle, de a rendhagyó forma, a beavató előadások végül igen széles közönséget vonzanak a programokra.

„Én a klasszikusokon nőttem fel – folytatja Érdi Tamás –, korán kedvenceim lettek a legnagyobbak, nem tudok választani Mozart, Schubert, Beethoven, Chopin és Liszt között, eddig több száz koncerttel huszonhat országban népszerűsítettem őket. Nincs számomra fontosabb és nagyszerűbb feladat, mint műveiket életre kelteni, és megszerettetni csodálatos muzsikájukat az emberekkel, különösen a gyerekekkel, mert fontos, hogy a jövőben is legyen ennek a klasszikus zenének közönsége. Idén nyáron, a kilencedik Klassz a pARTon! Fesztiválon 33 koncerten 150 művész közreműködésével csendül majd fel a klasszikus zene a vízparton.
hirdetés

Köszönet szponzorainknak és támogatóinknak, akik nélkül nem lehetnének ingyenesek a koncertjeink, és csodálatos kis csapatunknak a szinte egész éven át tartó, összetett szervező munkájukért! Köszönöm művészbarátaim lelkesedését is, boldog vagyok, hogy minden évben újabb barátokat is üdvözölhetek a fellépők között, és nagyon hálásak vagyunk a közönség kitartó szeretetéért!
Hiszem, hogy a zene valóban közös nyelv lehet, jöjjenek, szeretettel várjuk Önöket, és ha csak néhány koncert erejéig is, de ’kapcsoljanak ki’, és adják át magukat a zenének! Találkozzunk, mert 2023-ban is Klassz a pARTon!”


Bővebb információ a Klassz a pARTon! Fesztivál programjairól:
https://www.klasszaparton.hu/
https://www.facebook.com/klasszaparton


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor