Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Zarándoklat a művészetektől a spiritualitásig, klasszikustól a kortársig Pannonhalmán
2023-06. szám

Művészeti és lelki zarándoklatra hív a Pannonhalmi Főapátság 2023. augusztus 25-27. között, a XIX. Arcus Temporum Művészeti Fesztiválon. Az esemény idén is négy pillér – a zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás – köré épül. „Pannonhalma a párbeszéd helyszíne
szeretne lenni ebben a három napban. Akár a hit, akár a világ területéről érkezünk, a kultúra, a művészet közös platformot teremt, és miközben befogadjuk a legkiemelkedőbb alkotásokat, valamiként társakká válunk, úton lévő társakká” – mondja Dejcsics Konrád atya. A fesztivál igazgatójával az idei Arcusról be­szél­gettünk.

Az Arcus Temporum immár 19 éve kínál egyedülálló programot a kul­tú­ra kedvelőinek. Mitől egyedi a fesz­tivál?
D. K.: A Pannonhalmi Főapátság nagyon különleges helyszín. Egyrészt, mert ezeréves múltja szorosan összenőtt hazánk történetével, kultúrájával, lelkiségével és az UNESCO világörökség része. Másfelől egy élő szerzetesközösség várja itt a látogatókat. Harminc szerzetes él, dolgozik és imádkozik ezen a helyen. Ilyen módon a Pan­nonhalmi Főapátság a dialógusnak, az egymás megértésének a helyszíne sze­­ret­­ne lenni. Az Arcus Temporum – jelentése: időívek – nevében is ezt ígéri. Íveket, hidakat, kapcsolatokat szeretne létrehozni a különböző művészeti ágak, művészek, emberek és korok között. Ferenc pápa budapesti látogatásakor, április 28-án ezt a tapasztalatot fogalmazta meg monostorunkkal kapcsolatban: „Lélekben és a szívemben a pan­non­halmi apátság, az ország egyik nagy lelki emlékműve felé fordulok, az imádság helye és a testvériség hídja felé” – mondta. Az imádság helye és a testvériség hídja várja a vendégeket: azt hiszem, ez ki­zá­ró­lagossá és egyedülivé teszi monostorunkat is, a fesztivált is. Bízom abban, hogy minél többen eljönnek hozzánk – egyfajta zarán­dokká válnak spirituális és kulturális értelemben is.

A zarándoklat szót említi, ami a Pannonhalmi Főapátság idei kulturális-spirituális évadának a hívószava. Hogyan jelenik meg a Zarándoklat témája a fesztivál zenei programjában?
D. K.: Zenei művészeti vezetőinkkel, Madaras Gergellyel és Győri Noémivel egy különleges utazásra hívjuk a közönséget téren és időn át. Az öt koncert mindegyike témájában a zarándoklat egy-egy állomásához kötődik. A Hívás, Elszakadás, Az út, Merengés, végül a Megérkezés című hangversenyek a Főapátság csodálatos akusztikájú tereiben, a Bazilikában, a Boldogasszony-kápolnában és a Könyvtárban szólalnak meg. A koncertek összekapcsolják a kortárs, észt zeneszerző, Arvo Pärt szokatlanul áttetsző, mégis kivételesen elmélyült műveit a klasszikus mester, Joseph Haydn hol törékeny, hol humoros vagy éppen játékosan lendületes darabjaival.
hirdetés

A fesztiválon a zene mellett az irodalom és a képzőművészet kiválóságai is helyet kapnak a programban, valamint a kínálatot a spirituális alkalmak kísérik. Mivel várják a közönséget?
D. K.: Irodalmi díszvendégünk Barnás Ferenc író, aki már az írórezidencia keretében is hosszabb időt töltött Pannonhalmán. A szerzővel Bazsányi Sándor irodalomtörténész beszélget, Bagatell című regénye pedig felolvasószínházi előadáson elevenedik meg Seress Zoltán Jászai Mari-díjas színművész tol­má­cso­lásában. A képzőművészet középpontjában a Képzőművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak közös performatív alkotása, valamint a Zarándoklat időszaki kiállításunk áll. A tár­lat­tal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a Főapátság minden évben megszólít kortárs alkotókat, és arra kéri őket, hogy Pannonhalma múltjából, hagyományaiból, lelkiségéből merítve hozzanak létre új alkotásokat. Idén öt fiatal művész készített el egyedülálló munkákat, és ezeket mutatjuk be. Végezetül a spirituális programok fókuszában is az a kérdés áll, mit jelent zarándokúton lenni. Ennek jegyében vezetnek bencés szerzetestestvéreim beszélgetéseket és programokat. És természetesen idén is kinyitjuk a Bazilika kapuit, és meghívjuk a szerzetesközösség imádságára is a fesztivál vendégeit.

Önnek mit jelent zarándokúton lenni?
D. K.: Futóként és olyan emberként, aki fiatalkora óta jár zarándokolni, az a tapasztalatom, hogy aki útra kel, először általában a meghatározott és távoli célra figyel: a jövőben él. Aztán útközben megváltozik az érzékelése: az itt-re és a most-ra, az útra csodálkozik rá. Micsoda lehetőség rejlik ebben az itt-ben és most-ban! Benne találkozhatunk önmagunkkal, és ez nem kevés kitartást és erőfeszítést követel. Mégis, ha kitartunk a jelenben, önmagunknál, akkor talán jobban megnyílunk a távolira, a múltra és jövőre, egyszersmind a te és a valódi mi felé. A 2023-as Arcus Temporum Fesztiválon a művészi történés mellett ebben a tapasztalatban: az itt és most élményében lehet részünk, ha vállalkozunk a fesztivál kínálta spirituális zarándoklásra is. Erre hívok mindenkit: jöjjenek el Pannonhalmára, hogy ennek a közös művészeti-kulturális tapasztalatnak és spirituális útnak együtt legyünk a részesei augusztus 25-27. között.

Részletes program:
www.arcustemporum.com

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor