Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Kokas Katalin: Őrült nap lesz – várunk mindenkit a Margitszigetre!
2023-06. szám

A Fesztivál Akadémia Budapest július 14. és 23. között páratlan élménytengerrel várja a Buda­pes­ten nyaralókat. Július 16-án, vasárnap például az egész nap a családoké a Margitszigeten! A felhőtlen és magával ragadóan színes programkínálatból Kokas Katalin, Liszt-díjas, Érdemes
Művész hegedűművész, négygyermekes családanya, a Fesztivál Akadémia Budapest alapító művészeti vezetője ad ízelítőt.

Kedves Kati, a családi nap indításaként közös piknikre hívjátok a közönséget. Hogyan képzeljük ezt el? Jöttök ti is a Kristály Színtér elé a rétre falatozni a férjeddel, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedű­mű­vésszel és a négy gyermeketekkel?
K. K.: Jó lenne, de mi reggel 9-kor már hangbeállással kezdünk a késő esti koncertre, ahol egészen őrült hangulat lesz. A gyermekeink azon­ban ott lesznek, és mi is időről időre felbukkanunk a próbák közötti szünetekben. Este 8-tól a vonósnégyesünkkel és Borlai Gergő jazz­do­bossal játszunk fusion formátumban, úgy, hogy egyetlen hangot sem változtatunk Bartók zenéjében, csak hozzájön a dob, és mi Yamaha elektromos hangszereken zenélünk, életünkben először. Az este 10-ig tartó, őrületes koncerten fellép még a Söndörgő, Pál István Szalonna és bandája. Lesz tangó, utána pedig éjszakába nyúló táncház Berecz Istvánnal a Kristály Színtér belső terében.

Mi minden lesz a kínálatban napközben a piknikhangulat, a kötetlen sétálós, szigeten biciklizős, szabadtéri kikapcsolódás mellett?
K. K.: A fesztivál 10 napjára 150 egyetemista érkezik 25 országból, hozzájuk csatlakoznak a magyar fiatalok, ami önmagában is egy remek ismerkedési lehetőség, új barátokra tehetnek szert – méghozzá nem az online térben, hanem úgy, hogy élőben találkoznak. A kisgyerekes szülőknek reggel 10-től családi programokat kínálunk gyermekringatóval, hangszersimogatóval, népzenés és kézműves foglalkozásokkal. A Kőketánc Táncház 10 órára várja a táncos lábú, dalolni vágyó kicsiket. Déltől kettőig 44 gyerekkel ját­szom el Bartók 44 duóját, ami egészen különleges élmény – nekünk is, de a közönség számára szintúgy! Ők az egész országból kiválasztott legjobb, 6-15 éves korú tehetségek. Szalóki Ági zenésztársaival énekel a gyerekeknek, Pál István Szalonna is bele-belehúzza a népzenei motívumokat. Velünk lesz Vecsei H. Miklós is, aki délután 2 órától a parkban, ha nem is a „subáján”, de a fűben heverészve olvassa fel a János vitézt a köré telepedő közönségnek. Mátyás király és az okos szolga meséje 16 órától a Gardrób Művészeti Csoport zenés színházi előadásában látható. Ifj. Vidnyánszky Attila 17-19 óráig az SZFE osz­tá­lyával másfél-kétórás, helyzetgyakorlatokból született improvizációs performance-szal ajándékoz meg minket. Ez az egész a kicsiktől a felnőtt korosztályig mindenki számára izgalmas. nagyon várom, hogy ott lehessek, még akkor is, ha tudom, hogy a próbák miatt csak egy kis részébe fogok tudni belekóstolni. A Kelemen Kvartettel 19 órakor a Kristály Színtérben Bartók IV. vonósnégyesét adjuk elő, ugyanazt, aminek az utolsó tételét az esti, őrületes hangulatú koncerten Borlai jazzdobolásával is megmutatjuk szabadtéren, ahová több mint 500 fiatalt várunk.
hirdetés

Mi volt a szempont a programválogatásban?
K. K.: Igyekeztünk úgy összeállítani, hogy lehetőség szerint mindenkinek izgalmas legyen, miközben egyik „műsorszámunk” sem csak egy korosztályt vagy társadalmi réteget szólít meg. A sokrétű műfaj­kí­nálatban a klasszikus zenétől a színházon, irodalmon át a fusion, a jazz, a balkán népzene és az argentin tangó is megjelenik. Abban bízom, hogy felejthetetlen napot töltünk együtt a Fesztivál Akadémia Budapest közösségével a Margitszigeten!

A Fesztivál Akadémia Budapest egész éves programját a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor