Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Nyolc bérlettel, nemzetközi és hazai sztárokkal, csellóünneppel készül a Concerto Budapest a következő évadra
2023-06. szám /

Sűrű, kivételes zenei élményeket ígérő évadnak néz elébe a Concerto Budapest, amely idén egy őszi nagy-britanniai turné után kínál különleges koncerteket a magyarországi közönségnek. A nemzetközi hangszeres művészek élvonalbeli képviselői mellett a hazai klasszikus zenei élet krémje is képviselteti magát a 2023-24-es évad koncertjein.

Idén a megszokottnál több, összesen nyolc bérlet közül választhat a közönség. A kizárólag zeneakadémiai koncerteket tartalmazó Volumenek és a Géniuszok bérletet két-két részre bontva nagyobb választási szabadsághoz juthatnak a zenekar bérlettulajdonosai. Mindezek mel­lett elérhető lesz az öt koncertet tar­talmazó Favoritok bérlet, mely a zenekar Müpában megrendezett koncertjeire kínál kedvezményes be­lépést.

A Concerto Budapest gyerekeknek szóló idei bérletkínálatában, a nagy érdeklődésre való tekintettel a Manó bérletnél – amely ezúttal a négy évszakon vezeti végig a 3-10 éves gyerekeket – lehetőség van délelőtti vagy délutáni bérletet választani, és ismét elérhető lesz a Simon Izabella nevével fémjelzett, 3 alkalmas Hangfogó bérlet a 8-12 éves korosztály és családjuk számára.

Keller András, a Concerto Budapest főzeneigazgatója és művészeti vezetője a zenekar küldetésével kapcsolatban így fogalmaz: „A klasszi­kus zene az európai szellemi ha­gyományok csodálatos védőpajzsa lehet. Most, amikor mindenki retteg a jövőt illetően, egyet mond­ha­tok: a klasszikus zenében soha nem fogunk csalódni. Mindig ott lesz, vigaszt, örömet fog adni.”

A zenekarhoz érkező magyar és nemzetközi szólisták névsora idén is sztárokban gazdag. A nemzetközi hangszeres művészek élvonalbeli képviselői, Lucas Debargue, Nyikolaj Luganszkij, Isao Nakamura, Szergej Krilov, Christian Tetzlaff, Elisabeth Leonskaja, Augustin Hadelich, Kristine Balanas és Maxim Rysanov mellett a hazai klasszikus zenei élet krémje is képviselteti magát a 2023-24-es évad koncertjein: Várjon Dénes, Kokas Dóra, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Fejérvári Zoltán, Szűcs Máté, Berecz Mihály és Ránki Fülöp is közreműködik többek között a zenekar változatos műsorokban gazdag koncertjein.
hirdetés

A következő évadban is élvonalbeli vendégkarmesterek vezénylik a Concerto Budapestet. Arvid Engegård norvég karmester vezetésével Brahms, Schumann és Stravinsky műveit hangzanak fel a Müpában, Takács-Nagy Gábor két koncerten Saint-Saёns, Schumann, Mahler, Glinka, Rachmaninov és Csajkovszkij műveit vezényli majd. Mihail Pletnyov, a zenekar rezidens művésze három koncerten saját szerzeménye mellett Glazunov, Csajkovszkij, Prokofjev, Schumann és Franck műveit dirigálja a Zeneakadémián, majd zongoristaként is feltűnik a Müpában, ahol Baráti Kristóf vezényli Wagner, Schumann és Franck műveit. Eötvös Péterrel az évad két koncertjén is találkozhatunk karmesteri és zeneszerzői minőségben egyaránt: saját szerzeményei mellett Amaral, Lutosławski, Ravel és Berio műveit vezényli majd, az évad utolsó koncertjén, Kovács János a Vigadóban Liszt és Bartók műveit dirigálja, Aude Extrémo áriaestjén pedig Vashegyi György vezényel majd.

Az idei évad tematikus napjainak szenzációja a kétnapos Concerto Csellóünnep, mely november 25-26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét. A fesztiválon közreműködik többek között Fenyő László, Kokas Dóra, Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Somodari Péter, Várdai István és Varga Tamás.

„Valószínűleg a személyiségem része, hogy különleges dolgok után kutassak, vagy egy-egy témára sű­rített formában hívjam fel az emberek figyelmét; legyen ez akár egy hangszer, idén a Concerto Cselló­ünnep, vagy kortárs művek és zeneszerzők a Hallgatás Napján, a Magyar Kincsek Ünnepe, melyen nemzeti kincseink kapják a főszerepet, vagy a Mozart-nap, ami a géniusz örök érvényű muzsikáját ünnepli.” – vallja Keller András.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor