Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Sziget, újra a régi fényében
2023-06. szám

Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenn­tarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások sorában. Néhány programhelyszín helyet vált, néhány új köntöst kap. Ami marad, az a kihagyhatatlan Sziget-
feeling és a programok változatossága, a műfaji sokszínűség jegyé-
ben, augusztus 10-15 között.

Idén újra fejlődési pályára áll a Sziget, ami számos területen mar­kánsan érzékelhető lesz. A Sziget augusztusban több ígéretes hely­színnel nyitja meg kapuit, amelyek új dizájnnal, illetve hang- és fény­technikával varázsolják el a látogatókat. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotá­saival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a Sziget izgalmas világát. A Sziget immár ikonikusnak számító K-hídján 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén újra díszbe borul a Szabad­ság Szigetére vezető híd.
A Sziget a vendéglátás terén is új arcát mutatja az idén. A fesztivál területén kialakított blokkokban a hazai kínálat mellett – a hagyo­má­nyos „fesztiválételeken” túl – bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők is megtalálják a megfelelő ételeket. Kiemelt szempont a fenntarthatóság is: a vendéglátósok ennek megfelelően használ­hat­nak étkészletet, csomagolóanyagot, alapanyagot, és nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékos megoldásokra és a hulladékgyűjtés módjára is.

Fesztiválzöldítés
A robbanómotoros közlekedési eszközök használatát minimalizálják a fesztivál területén és a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművekkel közlekedhetnek.
A fesztiválélmény javítása érdekében a tavalyi – szokatlan szárazság miatt kialakult – szállópornak is „hadat üzen” a Sziget szervezőcsapata. A szervezők már korábban visszazöldítették a Szigetet, a folyamatos locsolást pedig „szürkevízzel”, azaz a Duna vizével oldják meg, és egy új pormentesítő kezelést alkalmaznak a fesztivál teljes területén

Nagy zenei helyszínek
A Nagyszínpadra a hat nap alatt hét headliner szintű fellépőt is sikerült idén meghívni, ők a Florence + the Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons. Hétfőre két „főfellépő” is jut, Lorde és Macklemore, majd a Sziget zárónapján korunk egyik legnagyobb sztárja, Billie Eilish lép fel.
A Sziget első napján itt lép fel Sam Fender, a Foals, Son Mieux. Másnap a nemzetközi sorban jön Yungblud, Easy Life. Szombatra érkezik Niall Horan és Mimi Webb. Vasárnap Arlo Parks és az AJR. Hétfőn a headlinerek előtt lesz Caroline Polachek és Lazza. A Sziget utolsó napján pedig jön girl In red és Yung Lean.
hirdetés

A Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek is adnak helyet, akik egyedi programokkal érkeznek a Szigetre, ilyen a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló.
Az alternatív elektronikus zene legjobbjait gyűjti egybe a Sziget – ókori amfiteátrumokat idéző – buliszínpada, a TicketSwap Colosseum, mely tavaly újragondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tért vissza. Az idén tovább szépülő, látványos dizájnelemeivel lenyűgöző és minden igényt kielégítő hang- és fénytechnikával felszerelt helyszín sztársátra több mint 60 előadót vonultat föl a 6 nap alatt. Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő FreeDome presented by Mastercard nagysátrában is sorjáznak már a nevek, az EDM epicentruma pedig a Samsung Party Aréna, ahol naponta különböző nagy partybrandek mutat­koznak be idén is.

A Sziget természetesen nem csak a zenéről szól, műfajok sokszínűsége jellemzi a nem zenei hely­szí­neket is. Álljon itt néhány a teljesség igénye nélkül.

Az ArtZone helyszínén, a Medence Csoport szervezésében a különböző művészeti ágak jeles képviselői interaktív programokkal várják a látogatókat a fesztivál teljes időtartama alatt. A szervezők az interaktív programok és a már megszokott professzionális megvalósítás mellett fontosnak tartják azt is, hogy nyugodt és elfogadó légkörben adjanak teret a látogatók képzelőerejének, ezzel is igazodva a fesztivál szellemiségéhez és fő gondolataihoz. A Cirque du Sziget a már megszokott helyén, még több és még színesebb kínálattal vár mindenkit. Az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken kora délutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást a produkciók.

A tavaly megújult színházi helyszín két szabadtéri színpaddal és sok-sok egyéb, a színházi réten meg­valósuló programmal várja a kortárstánc és színház iránt érdeklődő fesztiválozókat. 12 különböző országból érkeznek produkciók – többek között kubai, mozambiki, svájci, magyar, francia és olasz előadók lépnek fel minden nap déltől egészen a késő esti órákig. A Sziget talán legnagyobb színpada a sétáló utca­szín­házaké, mivel a fesztivál egész területén felbukkanhatnak a produkcióik. Hét előadás várja a Szigetlakókat, amelyek a látvány és a meglepetés mellett a közös élményekre helyezik a hangsúlyt.

A budapesti Ráth György-villa szecessziós kiállításainak pazar műtárgyaival ismerkedhetnek meg az éjszakai pörgés után nyugalomra és feltöltődésre vágyók az Iparművészeti Múzeum helyszínén, a fesztivál minden délutánján. Bizsergető atmoszféra, szellemi táplálék és kijózanító ébredés vár mindenkit a hajnalig tartó partyk után.

Mindent, amit a Szigetről tudni kell, elérhetünk a www.sziget.hu oldalon.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor