Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Világsztárok intim közelségben
2023-06. szám / Ungvári Judit

Meghitt nyáresték, világhírű előadók, műfaji és előadói változatosság, hangulatos helyszínek várják idén is a VeszprémFest vendégeit július 12-16. között a zene városában, Veszprémben. Az idén húszéves rendezvényről Mészáros Zoltán fesztiváligazgatót kérdeztük.

Gondolom, minden évben igyekeznek újdonságokkal várni a vendé­gei­ket, idén mik lesznek ezek? Mit láthatunk-hallhatunk a fesztiválon?
M. Z.: Mindig megújul a program, hiszen egymást követő években nincs olyan előadó, aki ismétlődne, így évente más-más stílusú, hangulatú koncerteket hallgathat meg a közönség. A kínált zenei műfajokat tekintve ugyanakkor nehéz újat mutatnunk, hiszen eddig is minden műfaj jelen volt a fesztiválon. Esetleg a portugál fado mondható ilyen értelemben újnak, amely tavaly jelent meg először a zenei kínálatban, de olyan népszerűnek bizonyult, hogy idén is műsoron lesz. Ha már a műfajokról beszélünk, érdemes kiemelni, hogy három év szünet után idén újra lesz opera, ráadásul bőven és nem is akár­milyen színvonalon. A világklasszis szoprán, Anna Netrebko és férje, az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov egy Verdi-operákból összeállított gálaműsorral lép fel a História Kertben felállított nagyszínpadon, Rost Andrea pedig négy nap alatt négy különböző produkciót mutat be exkluzív koncerthelyszínünkön, a Jezsuita Templomkertben. Az első napon Lukács Miklós cimbalomművésszel közösen egy crossover koncertet ad, a második napon A díva és a férfiak címmel népszerű áriákból álló programot mutat be, amelyben az áriák között Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével párbeszédekkel és monológokkal megidézik az operavilág hat tipikus férfikarakterét. Emellett a Budapest Hot Jazz Banddel karöltve Dalok a lányszobámból címmel egy könnyedebb popzenei válogatást is hallhatnak az érdeklődők, valamint elhozza hozzánk a mester­kur­zu­sának növendékeit is, akik a Figaro házasságának keresztmetszet változatát éneklik el. De vissza a nagyszínpad programjához: napjaink egyik legnépszerűbb latin énekesével, Alvaro Solerrel nyitunk, itt lesz a fado-világsztár Mariza, a fesztiválra öt év után visszatérő Joss Stone – aki 20 éves jubileumi turnéjának keretében érkezik, de új lemezét is bemutatja –, és az egészen különleges zenei világot képviselő Norah Jonesszal is találkozhat a közönség – utóbbival Magyarországon először.

Említette, hogy szinte minden műfaj szerepelt már az elmúlt húsz évben a VeszprémFesten. Mi adja a különlegességét ennek a fesztiválnak?
M. Z.: Kevés olyan zenei fesztivál van, ahol ennyire változatos a műfaji kínálat, Magyarországon nincs is ilyen. Az operától a popzenéig, a dzsesszen, a soulon, a blueson keresztül nagyon széles spektrumot kínálunk a látogatóinknak. Azt hiszem, talán ez a rendkívül széles skála adja az egyik különlegességét ennek a fesztiválnak. És a másik nyilván a varázslatos helyszín, helyszínek, melyek Veszprém ezeréves történelmi múltjában gyökereznek.
hirdetés

Az a tény, hogy idén a Veszprém-Balaton Régió Európa Kulturális Fővárosa is, mennyire jelent „fel­haj­tóerőt” a programoknak?
M. Z.: Egyrészt nyilván jelent egy védőhálót erre a három évre, ugyanakkor most, ’23-ban, inkább picit hátrány, mint előny ez, hiszen a mi programunk így kissé elvesztette az exkluzivitását, még ha a fesztiválon más jellegű zenei műfajok jelennek is meg. Olyan eseményözön van a kulturális fővárosi programsorozatban, hogy amellett nem olyan egyszerű látszani. Persze erre azért számítottunk. Egyrészt nagyon örülünk annak, hogy a régió vonzza az érdeklődőket, másrészt az elmúlt két évtized nagyon „bejáratta” a rendezvényt, évről évre visszatérnek hozzánk a látogatók, nem panaszkodhatunk. Talán nem szerénytelenség megjegyezni: abban, hogy Veszprém 2019-ben elnyerte az UNESCO Zene Városa címet, illetve most Európa Kulturális Fővárosa, oroszlánrésze volt a mi fesztiválunknak is.

Azt mondta, vissza-visszajárnak a látogatóik Veszprémbe. Minek köszönhető ez? Mi adja a VeszprémFest vonzerejét?
M. Z.: Szerintem elsősorban a léptéke. A helyszíneink csodálatosak, az ezeréves vár vagy a Jezsuita Temp­lom­kert olyan közeget nyújt, amely felejthetetlenné fokozza a zenei élményeket. Intim terek ezek, különleges miliővel. Nagyon fontos tényező a koncertprogram prémium minősége is. Olyan előadók jönnek hozzánk, akik valóban világnagyságok, és sok esetben először itt járnak Magyarországon. A helyszínek varázsa viszont nekik is ad valami többletet, hiszen egészen más dolog egy háromezer fős arénában fellépni, mint itt, ebben a meghitt közegben, ahol teljesen másként szólalnak meg a dallamok, és másfajta kontaktusba kerülhetnek a közönséggel. Ez a közelség mindenképpen meghatározó a VeszprémFest vonzerejében.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor