Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′23. augusztus
2023-07. szám

Fekecs Ákos Life Project
A Fekecs Ákos Life Project zenéjében meditatív érzések, lüktető, változatos ritmusok, a színes harmóniavilág, a műfajok közti vándorlás és az ősi monotonitás egyaránt helyet kapnak.

Ákos azzal a céllal hívta életre a zenekart, hogy együtt formálhassák tovább handpanekre és nyelves dobokra írt dalait, és tovább mélyít­hes­sék közös élményeiket. Műsorukban az akusztikustól a modern elektro­ni­kusig rengeteg különböző hangszert szólaltatnak meg, így hand­pa­neket, nyelves dobokat, ütőhangszereket, dobokat, gitárt, basszusgitárt, zongorát és billentyűket, altszaxofont és elektromos szaxofont is. A zenekar baráti társaságból alakult, tagjai már több formációban zenéltek együtt korábban. 2021 szeptemberben mutatkoztak be először szín­padon, akkor még quartetként, amely 2023-ban még egy dobossal quintetté bővült.

BMC – Opus Jazz Club
08. 04., 20h


Orchestra Nazionale della Luna
A moogon és zongorán játszó finn Kari Ikonen és Manuel Hermia belga fafúvós által alapított Orchestra Nazionale della Luna a jazz hagyományában gyökerezik, miközben korunk zenei jelenségeire és társadalmi aspektusaira egyaránt nyitott marad. Modernizmustól hajtott swing, indiai és arab zenei hatások, fel-felsejlő spirituális mélységek, már-már Fellinire hajazó humor – ezek a fő elemek, amelyekből a quartet egyedülálló meteoritját alkotó kőzetek kikristályosodtak. A zenekar második, There’s Still Life on Earth című lemeze – egyben az ökológiai válsággal kapcsolatos zenei állásfoglalása – a BMC Records gondozásában jelent meg 2020-ban. Új anyaguk, amelyet a koncert előtt lemezre is vesznek a BMC-ben, kompozíció és improvizáció, akusztikus és elektronikus hangzások, rendezettség és káosz határán egyensúlyozva tesz fel kérdéseket a technológia és különösen az AI okozta társadalmi problémákról.

BMC – Opus Jazz Club
08. 18., 20h



FUR
Hélène Duret klarinétművész-zeneszerző FUR triója érzékkel és kitűnő ízléssel ad elő improvizatív zenei jeleneteket. A három francia zenészt a spontaneitás mellett a hangszínekkel és textúrákkal való kísérletezés vezérli, így zenéjük szinte minimalista, mégis valósággal nyüzsög a leheletfinom történésektől. Főbb forrásaik között Jim Black AlasNoAxis együttese, Big Thief, Daniel Lanois és Jimmy Giuffre zenéje szerepel. Pontosan tudják, mit akarnak elmondani a közönségnek, de azt nem, hogyan – koncertjeik során az önkifejezés megismételhetetlen felfedezőútjára invitálják magukkal a hallgatót. Első albumuk, a meditatív hangvételű Boîte noire 2021-ben jelent meg a belga ~suite kiadónál, az azóta eltelt időben pedig hat digitális single-t adtak ki a Tricollectif égisze alatt. Következő albumukat a BMC Records számára rögzítik, amely várhatóan 2024-ben jelenik majd meg.

BMC – Opus Jazz Club
08. 25., 20h
hirdetés



Ilú
Egy város, ahol semmi sem létezhet zene nélkül: őseik nyelvén erre utal a három kubai muzsikus alkotta Ilú trió neve. A csapat célja, hogy az afro-kubai zene hagyományaira építve térképezzenek fel új zenei tájakat. A merészen egyedi – tenorszaxofonból, nagybőgőből és ütőhang­szerekből álló – formáció nem használ akkordikus hangszert, de nagy hangsúlyt helyez a ritmusszekcióra, amely szülőföldjük zenekul­tú­rájának kiemelten fontos elemét képezi, illetve olyan dallamokra, amelyek őseik profán és spirituális szertartási énekeit idézik fel. Azzal a céllal zenélnek együtt, hogy csúcsra járassák a felfedezés és a kísérletezés élményét, miközben modern formákba öntve, mély érzel­mekkel és kirobbanó életörömmel ünneplik zenei gyökereiket. Az Ilú a krakkói Jazz Juniors nemzetközi verseny 2022-es első helyezettjeként látogat az Opus Jazz Club színpadára.

BMC – Opus Jazz Club
08. 26., 20h












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor