Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A sokszínűség és a kulturális turizmus művészeti fesztiválja Zempléni Fesztivál 2023-ban is!
2023-07. szám

Több mint harminc éve várja közönségét a Zempléni Fesztivál, évről évre egyre színesebb programkínálattal. A rendezvénysorozatnak erős és kitartó törzsközönsége alakult ki a zempléni régióban, Budapesten, sőt külföldön is, maga a fesztivál pedig kiemelkedik a hazai fesztiválkíná-
latból sokszínűségével, széles közönségrétegnek szóló műsorösszeállításával, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolásának irányába mutatott elkötelezettségével. A Zempléni Fesztiváli művészeti ve­ze­tője és idén fesztiváligazgatója Hollerung Gábor, a fesztivál rezidens zenekarának, a Budafoki Dohnányi Zenekarnak (BDZ) ügyvezető zeneigazgatója.
Őt kérdeztük a fesztivál létrejöttének körülményeiről.
H. G.: A Zempléni Fesztivál Magyarország talán legsokszínűbb mű­vé­sze­ti fesztiválja, amely – nem titkoltan – egy igen széles közön­ség­ré­teget kíván megszólítani. Ez a filozófia az általam vezetett BDZ-től sem idegen, így természetesen alakult a folyamat, amelyben a BDZ nem­csak többkoncertes résztvevőjévé, de egyfajta szellemi bázisává is vált a fesztiválnak.

Milyen jellegű programokra számíthatnak a fesztivál látogatói?
H. G.: Az igen különleges programoktól kezdve a népszerű műsorokig rendkívül sok stílus és műfaj megtalálható az idei programkínálatban is. Aki ellátogat a Zempléni Fesztiválra, találkozhat komolyzenei kon­cer­tekkel, a BDZ nevéhez fűződő, emblematikus Megérthető zene koncerttel, Cinefonic filmzenekoncerttel, jazzel, népzenével, vi­lág­ze­nével, kamaraprodukciókkal, tánccal, gyerekprogramokkal, kiállítással és számos gasztronómiai élménnyel, hiszen a kisebb-nagyobb településeken megrendezett programokhoz sokszor kapcsolódik gasztronómiai élmény is: borkóstolás, vacsorázás vagy épp uzsonnázás lehetősége.

A sokszínűségen túl milyen elv mentén szerveződik még a rendezvénysorozat?
H. G.: A sokszínűség mellett a fesztivál másik fontos mozgatórugója a turizmus és a kultúra össze­kap­csolása. E két terület legmagasabb szintű összefonódását, egymás általi erősítését, segítését tűztük ki célul évekkel ezelőtt, s ehhez igyekszünk tartani magunkat.

Úgy tudom, meglehetősen erős a törzsközönségi bázis…
H. G.: Így igaz. Az évről évre bővülő törzsközönséggel szoros kapcsolatunk alakult ki. Ez érzékelhető volt idén tavasszal is a fesztivál idei megrendezése körüli bizonytalanság kapcsán küldött rengeteg érdeklődő és biztató e-mail, telefon, üzenet folyamából is.
hirdetés


Mi volt a bizonytalanság oka?
H. G.: Az, hogy a tavalyra várt állami támogatásokról kiderült, utólag sem érkeznek meg, az idei támo­ga­tási lehetőségek pedig nagyon lassan kezdtek csak körvonalazódni. E nyomás alatt a fesztivál eddigi igazgatója vissza is lépett. De a hosszú bizonytalanság után végül egy váratlan fordulat beindította az idei fesztivál megszervezhetőségéhez vezető folyamatokat. Egy magánszemély, Sándor József, aki eddig is támogatója, szponzora volt a fesztiválnak, kiállt a meggyőződése mellett, miszerint a Zempléni Fesztivál hagyományát muszáj folytatni. Ezt a hitvallását tettel is megerősítette: igen jelentős összeget ajánlott fel a fesztiválnak.

Ez a nemes tett önmagában elegendő volt ahhoz, hogy létrejöhessen a fesztivál?
H. G.: Önmagában még nem lett volna elegendő, de e történésekkel párhuzamososan magamra vállaltam a fesztivál megszervezésének teljes felelősségét, a fesztiváligazgatói feladatokat. És mindezeket érzékelve sokakban megindult a „buzgalom”, s most úgy tűnik, a mecenatúra megvalósulása valóban ösztönzőleg hat a Kormány számára is; onnan is megérkezett a támogatási szándék híre. Magyarországon ez a fajta osztott teherviselés úttörő kezdeményezés, őszintén reméljük, hogy közreműködésünkkel itthon is gyö­ke­ret tud ereszteni.

Mi a Zempléni Fesztivál célja?
H. G.: A fenntarthatóság és a továbbfejleszthetőség. Bízunk benne, hogy évről évre még színesebb, még gazdagabb, még változatosabb, még több műfajt, koncertet, színházi előadást, táncot, kiállítást, gyerek­programot felvonultató, a turizmussal egyre szorosabban összefonódó fesztivállá válunk. Hiszen már most is mi vagyunk az ország talán legsokszínűbb művészeti fesztiválja.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor