Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Orgonakoncert-sorozat Liszt Ferenc kedvenc templomában
2023-07. szám

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, amely idén alapításának 975. évfordulóját ünnepli, egykoron Liszt Ferenc kedvenc temploma, egyházzenei tevékenységének fő magyarországi színtere volt. Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kuta-
tó, aki 2021 óta a templom zeneigazgatói pozícióját is betölti, aktívan – koncertekkel, sorozatokkal és egyéb eseményekkel – ápolja ennek a kap­csolatnak az emlékét. A fiatal orgonaművész Liszt-kutatóként im­már három éve dolgozik az Magyar Művészeti Akadémia támo­ga­tásával az egykoron élt egyik legnagyobb magyar zeneszerző összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves mun­ká­jának eredményeit a Főplébánia- templomban elindított, 9 koncertből álló koncertsorozat keretében mutatja be. Elsőként hallhatja tehát a koncertlátogató közönség a legújabb felfedezéseket és a jól ismert re­mek­művek leghitelesebb változatait is a sorozatban, amelynek kö­vet­kező két koncertjére július 31-én és augusztus 14-én kerül sor.

Mészáros Zsolt Máté nyári nemzetközi koncertturnéján többek között a weimari Herz Jesu Kirchében található Liszt Ferenc-emlékorgonán is adott koncertet, majd a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola felkérésére tartott szemináriumot kutatómunkáiról. Július 31-én Budapesten csendül fel előadásában a sorozat következő eseményének műsora, amikor elsőként hangzik majd el Magyarországon Liszt Ferenc összes harmóniumműve eredeti hangszerelésben, Liszt-korabeli hangszereken, igazi koncertritkaságként.

A hangverseny kapcsán harmóniumkiállítás is nyílik a Belvárosi Főplébánia-templomban a nemrégiben megalakult Magyar Harmóniumbarátok Egyesülete támogatásával, ahol Ludányi Zsófia, Sebestyén János és Mészáros Zsolt Máté magángyűjteményeiből származó harmóniumokon keresztül az eseményre láto­gatók megismerhetik a hangszer fejlődésének valamennyi fontos állomását.

hirdetés

„Az elmúlt évszázadban a műsorban szereplő különleges zeneművek jelentős részét csak ritkán hallhatta a közönség és akkor is elsősorban orgonán, jóllehet számos esetben a zeneszerző egyértelműen a harmó­niumot jelölte meg az eredeti kéziratokban. Az orgona csak nagyon ritka esetben képes visszaadni azt a meghittséget, hajlékonyságot és kifejezőerőt, amelyet ezek a kompozíciók megkívánnak. A harmónium napjainkban Európa-szerte reneszánszát éli, ezért időszerű, hogy Liszt Ferenc harmóniumművei ismét a fókuszba kerüljenek” – mondja Mészáros Zsolt Máté.

Liszt Ferenc számos orgonaátiratot készített munkássága során más szerzők műveiből. Ezek csendülnek fel a hangversenysorozat nyolcadik eseményének keretében augusztus 14-én. A műsoron többek között Arcadelt, Bach, Mozart, Nicolai, Verdi, Wagner legnépszerűbb művei szerepelnek. A rendkívül színes program repertoárja a kórus- és kamaraművektől egészen a nagyszabású zenekari és oratorikus kompozíciókig és operarészletekig terjed, és nagyon széles spektrumot ölel fel mind a zenetörténeti korszakok, mind a műfajok tekintetében. A kaleidoszkópszerű műsor igazi nyáresti kikapcsolódást ígér a koncertlátogató közönség számára Budapest legrégibb templomának hűvös falai között.

A koncertekről bővebben a http://zsoltmatemeszaros. com/lisztkoncertsorozat oldalon olvashatnak.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor