Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′23. szeptember
2023-08. szám

Perselí
Mexikó, Portugália és Skócia hangjai egyesülnek a Perselí trióban: Fuensanta énekel és nagy­bőgőzik, José Soares szaxofonozik, Alistair Payne pedig trombitál. Nyugodt tempóban ki­bonta­kozó

dalaikban levelek sarjadnak, virágok bontanak szirmot, és a szoron­gásmentes élet levegője érinti meg a hallgatót. A Perselí a népzenéből, illetve a természet és az ember közvetlen környezetének hangpa­no­rámájából egyaránt merít, de olyan improvizációkra is számíthatunk a kon­cert során, amelyek a modern kamaraegyüttesek stílusát idézik meg. A háromtagú alkotóközösség zenei látóköre számos alkotóra kiterjed: Arvo Pärt, Morton Feldman, Björk, Radiohead, Chico Buarque, Fausto és Maurice Ravel csupán a jéghegy csúcsa. Tisztelik a se­bezhetőséget, érzékenyek a hangok iránt, és folyamatos felfedezésre törekednek – ennek jegyében kezdték meg a közös munkát 2018-ban, és jelentették meg első albumukat 2022 folyamán.

BMC – Opus Jazz Club
09. 14., 20h


Tálas Áron Trió: New Questions, Old Answers – BMC Records lemezbemutató
Tálas Áron, az európai mércével mérve is kiemelkedő fiatal zongorista azon kevés kivételek egyike, akik mélyen a tradíciókban gyökerező zenét írnak és játszanak, kvalitásaiknak köszönhetően mégis helyet kapnak a BMC Records elsősorban modern produkciókat felvonultató katalógusában. Júniusban Tálas második triólemeze jelent meg a kiadónál, amelyen groove-os, melódiákkal és érzelmekkel teli számok képviselik a hagyományos jazz-zongoratriók világának színe-javát. Az album címe nyíltan jelzi, hogy Tálas ezúttal sem szakít az elődökkel. Brian Blade, Roy Hargrove, Joshua Redman, Brad Mehldau, a Red Hot Chili Peppers, Erik Satie, Kárpát-medencei dallamok – a felsorolás csak a felszíne annak a feneketlen kútnak, amelyből a zongorista-zeneszerző inspirációt merít. A lemezen azonban nem az említett művészek hangját halljuk, hanem Tálas Áron hamisítatlan derűjét, csibészes humorát és melankólián is átsugárzó opti­mizmusát.

BMC – Opus Jazz Club
09. 15., 20h


Concerto Armonico: Carl Philipp Emanuel Bach 8.
Johann Sebastian Bach második fiúgyermeke, Carl Philipp Emanuel Bach életében a Bach család legjelentősebb tagjának számított, zenéjét Haydn és Beethoven is csodálta. Munkásságát előbb apja újrafelfedezett művei, majd a bécsi klasszicizmus képviselői homályosították el, holott oroszlánrészt vállalt annak a zenei nyelvnek a kialakításában, amelyben a romantika is gyökerezik. „A billentyűs versenymű, amely először J. S. Bach életművében jelenik meg, C. P. E. Bach egész életét végigkíséri, hiszen ünnepelt billentyűs virtuózként rendszeresen játszotta saját versenyműveit, amelyekben zenei nyelvének, zeneszerzői egyéniségének minden változása tetten érhető. Gazdagságuk, dinamizmusuk, drámai elemeik és fi­nomságaik végtelen változatossága erős hangon szólítja meg úgy a hallgatót, mint a játékost” – fogalmazott Spányi Miklós, akinek 20 lemezből álló sorozata nemzetközileg is úttörő szerepet játszott C. P. E. Bach újraértékelésében.

BMC Koncertterem
09. 23., 19h


Dobozy Borbála / J. S. Bach: Kis prelúdiumok, Két- és háromszólamú invenciók
– BMC Records lemezbemutató

Idén 300 éve, hogy Bach befejezte a két- és háromszólamú invenciók komponálását. A koncentrált tételek ereje és varázsa abban is rejlik, hogy Bach képes volt az intenzív érzéseket konstruktív zenei gondol­kodással ötvözni. Ezt az egyszerre transzparens és sűrű kozmoszt mutatja meg legújabb lemezén Dobozy Borbála, ezúttal is precizitást és költőiséget, ragyogó technikát és életteli karaktereket kiegyensúlyozva. Játéka mentes marad a szélsőségektől és modorosságoktól, miközben egyedi irányt jelöl ki a differenciált előadói praxisok útvesztőjében.
A nagyformátumú régizenei művész Bach-trilógiájának megelőző része, a billentyűs irodalom legjelentősebb művei közé tartozó Wohltempe­­rier­tes Klavier felvétele a streaming platformokon a BMC Records törté­ne­tének egyik legsikeresebb kiadványa.


BMC Koncertterem
09. 25., 19h
hirdetés





























vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor