Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Békefesztiválon történt háborúval kezdünk
2023-08. szám / K. B.

Az 1984-es pusztavacsi Békefesztiválon a rendőrség és a rajongók között másfél órás „háború” robbant ki. Erről az eseményről szól a Beatkorszak Szabadegyetem negyedik szemeszterének első
előadása. A Lumen Kávézóban szeptember 13-án kezdődő sorozatról Bajnai Zsoltot, a program össze­ál­lítóját kérdeztük.

Miért tartják fontosnak ezeket a rocktörténeti előadásokat?
B. Zs.: Részben azért, mert kiváló alkalmak arra, hogy a magyar könnyűzene történetével foglalkozókat rávegyük egy-egy kutatás elkészítésére, olykor már csak befejezésére, illetve bemutatására. Másrészt van egy olyan szerepe is, hogy a konferenciáinkon elhangzó, de az idő rövidsége miatt zanzásított előadásokat ilyenkor hosszabban és részletesebben, ráadásul más közönség előtt is el tudják mondani a kutatók. Abban meg csak reménykedem, hogy idővel nemcsak újabb érdeklődőket hoznak az előadásaink, de olyan kutatók is felbukkannak, akiket esetleg mi sem ismerünk, vagy még nem vállalkoztak nyilvános szereplésre. Ha egy szóval kellene válaszolnom, akkor azt mondanám a Beatkorszak Szabadegyetem az inspiráció miatt fontos.



Ez a második szemeszter, amit a Horánszky utcai Lumen Kávézóban rendeznek. Lesz valami változás?
B. Zs.: Két dolog változik. Egyrészt este hatra tesszük a kezdést, hátha így még többen időt szakítanak arra, hogy élőszóban, a személyes találkozás lehetőségével élve halljanak, aztán meg beszélgessenek a magyar könnyűzene történetének egy-egy momentumáról. A másik, hogy mostantól belépőt kell szednünk, ami azonban csak jelképes lesz, és akár azonnal le is lehet vásárolni, ha valaki kedvet kap a Beatkorszak Projekt könyveihez.
hirdetés

Ettől függetlenül megmarad a videós rögzítés, így utólag elérhetők lesznek az előadások. Milyen témák sze­repelnek a 2023. őszi sorozatban?
B. Zs.: Szeptemberben kicsit visszatekintünk a Volt egyszer sok fesztivál című, Miskolcon rendezett konfe­renciánkra, hiszen Csatári Bence rocktörténész ott már röviden beszélt a pusztavacsi Békefesztiválon történt rendőri brutalitásról. Szeptember 13-án Vízágyú, vagy amit akartok címmel hosszabban is mesél az 1984. augusztus 4-i balhéról. Ugyancsak a miskolci tanácskozás folytatása Takács Tibor, az Állambiztonsági Szol­gálatok Történeti Levéltára történészének előadása, amiben három botrányos év ügyeit és ügynökeit tárja majd elénk. Régi törekvésünk, hogy a fővároson kívüli könnyűzene történetéről is beszéljünk, ezért októbertől három előadás e köré szerveződik, és a rendszerváltás előtti felvidéki, pécsi és szolnoki rock­tör­ténetet ismerhetik majd meg a hallgatók. Az évet az én, színészlemezekről szóló előadásom zárja majd november 22-én.

Milyen egyéb rendezvényei lesznek az év második felében a Beatkorszak Projektnek?
B. Zs.: Miközben hetente frissítjük az immár 15 ezer követővel rendelkező Beatkorszak blogot, szeretnénk egy új, talk-show jellegű műsort is elindítani, illetve újabb Poptörténeti Pontokat avatni. Szeptemberben egy hármas könyvbemutatóra is készülünk, hiszen a Hangok és ütemek 6. kötetéről, illetve a legutóbbi két konferenciánk előadásaiból szerkesztett kiadványokról még nem beszéltünk közönség előtt.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor