Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A legnagyobb siker, hogy közelebb került az emberekhez a hárfa”
2023-08. szám

Már 25. alkalommal rendezik meg Gödöllőn szeptember 29. és október 7. között a Nemzetközi Hár­fa­fesztivált világhírű művészek közreműködésével. Szólóestek, gyerekkoncertek, hárfa­kiál­­lítás, hárfazenekar és mesterkurzusok szerepelnek a festői szépségű Királyi Kastélyban rendezett
fesztivál programjában. A különleges jubileum alkalmából Vigh Andreával, a fesztivál művészeti veze­tő­jével beszélgettünk.

Hogyan született a Hárfafesztivál ötlete? Miért Gödöllőre esett a választás?
V. A.: A 1990-es évek végén hangversenyt adtunk a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében, ahol a kiváló akusztika és a kastély festői szépsége annyira magával ragadott, hogy megfogalmazódott bennem a gondolat a Hárfafesztivál létrehozására. Már az első alkalommal óriási érdeklődés és szeretet övezte az ese­ményt, ami a hangszer szépségének, a kastélyhoz illeszkedő harmó­niájának és nem utolsósorban a világsztár hárfaművészek jelenlétének volt köszönhető.

Kik léptek fel 1999 óta Gödöllőn, és kik lesznek idén a vendégek?
V. A.: A világ szinte valamennyi jelentős hárfaművésze megfordult nálunk, hogy csak néhány nevet említsek: Marielle Nordmann, David Watkins, Susanna Mildonian, Isabelle Moretti, Marie-Pierre Langlamet, Naoko Yoshino, Xavier de Maistre, Maria Graf. Idén Zuzanna Elster, Elisabeth Plank, Lenka Petrovic, Jana Boušková és Alexander Bolda­chev látogatnak el hozzánk a kiváló magyar hárfaművészek, Razvalja­jeva Anasztázia és Farkas Mira mellett. Természetesen idén is fellépnek fiatal hárfaművészek, lesz gyerek­koncert és hangszerkiállítás, valamint több mesterkurzus, és ami különleges, fellép a Jubileumi Hárfa­zenekar.

Mit tart a Hárfafesztivál legnagyobb sikerrének?
V. A.: A legnagyobb siker, hogy közelebb került az emberekhez a hárfa, és talán a fesztivál hatására is több zeneiskolában indult alapfokon hárfaoktatás. Sokan kezdtek el hárfázni, nemcsak gyerekek, de felnőttek is. A hárfa népszerűbb és ismertebb lett, elfoglalta a hazai pódiumokon is a szólista hangszer szerepét.
hirdetés


A gyerekkoncerteket és a hárfakiállításokat milyen érdeklődés kíséri?
V. A.: A gyerekkoncertek évek óta töretlen sikerrel zajlanak, hiszen mindig újabb családok csatlakoznak hozzánk. Nagy segítség ebben a hangszerkiállítás: a fesztiválon újra megcsodálhatjuk a Salvi, a Lyon & Healy, a Camac és a David hárfákat.

Kik támogatták a fesztivált az elmúlt 25 év alatt? Kiknek szeretnének köszönetet mondani a fesztiválok megvalósításáért?
V. A.: A fesztivál már hosszú évek óta az MVM Koncertek keretében kerül megrendezésre, így köszönettel tartozunk az MVM Zrt. mindenkori vezetőinek és munkatársainak. Külön köszönöm a Királyi Kastély igazgatójának és dolgozóinak áldozatos munkáját és segítségét, hiszen otthont adnak a fesztiválnak, a művészeknek és közönségünknek.

Az elmúlt 25 év alatt számos esemény gazdagította zenei pályáját. Melyek voltak ezek közül a legjelen­tősebbek?
V. A.: Szerencsésnek érzem magam. Már 1993 óta évente tarthattam szólóestet a Zeneakadémia Nagy­termében. Zenekari szólóestem volt Kocsis Zoltán dirigálásával a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, de ját­szot­tam versenyművet a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal és a Manchester Came­ra­tával is Takács-Nagy Gábor vezénylésével. Szerepelhettem a ZDF televízió Die Beste című műsorában egyik lemezem, a Hárfaversenyek megjelenése után. Felléptem a világ jelentős hangversenytermeiben, a Carnegie Halltól a Kithara Hallig. Olyan partnerekkel játszhattam, csak néhányat kiemelve, mint Vásáry Tamás, Marton Éva, Tokody Ilona vagy Rost Andrea. De pályafutásom legkedvesebb eseményének mégis a múlt évben rendezett három koncertemet tartom, ahol egy hónap leforgása alatt adtam egy szólóestet, majd néhány nappal később a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Kovács János dirigálásával két versenyművet játszottam. A harmadik koncerten, december 21-én, a jubileumi születésnapi koncertemen többek között olyan művészek köszöntöttek és voltak a muzsikus partnereim, mint Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Balázs János és Drahos Béla. Az MTVA is megörökítette a hangversenyeket, így életre szóló emlék marad számomra mind a három esemény.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor