Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Jubilál az Európai Bordalfesztivál
2023-08. szám

Prof. dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar dékán emeritusa, a 43 nemzetközi díjat elnyert Bartók Béla Férfikar karnagya, a 49 éve működő, Magyar Örökség-díjas Szélkiáltó együttes vezetője, a Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertjeinek
szerkesztője, több ezer koncert moderátora, közreműködője. Ezúttal az Európai Bordalfesztivál kapcsán kérdeztük.

A Bartók Béla Férfikar júliusban a világ egyik legrangosabb koncert­termében, Bécsben, a Musikvereinssaalban lépett fel, ott, ahonnan a híres újévi Strauss-koncerteket is közvetítik. Milyen alkalom szülte ezt a rendkívüli fellépést?
L. T.: A kórusunk jelentős nemzetközi sikereinek köszönhetően mint kiemelt vendég kaptunk meghívást a World Peace Gálakoncertre Bécs­be, melyen rajtunk kívül Ukrajna, Kína, Ausztrália, Kanada, Bul­gária, Ausztria énekesei vettek részt. Minden zenész szívét megdo­bog­tatja, ha az utánozhatatlan akusztikájának köszönhetően a világ legnagyobb tekintélynek örvendő koncerttermeinek egyikében szó­lalhat meg. Ott, ahol a koncertterem színpadán a zenetörténet olyan nagy egyéniségei álltak már, mint például Johannes Brahms, Anton Bruckner, Arnold Schönberg mellett a XX. század és napjaink legje­len­tősebb zeneművészei. Óriási élményben volt részünk, és nagy elismerést arattunk.

A kórus sokat nem pihenhet, hiszen újabb nagy feladat előtt áll. Szeptember 22-24. között ünneplik az Európai Bordalfesztivál jubileumi, 30 éves évfordulóját Pécsett és a Villányi Borvidéken. Mitől lesz emlé­ke­zetes ez az alkalom?
L. T.: Eddig 32 országból több mint 3000 énekes hozta el nemzetének, hagyományainak legszebb borda­lait. Ebben az évben kiváló férfikórusokat várunk Olaszországból (Szardíniáról), Svédországból (Stock­holm­ból). Szlovákiából (Pozsonyból) és Szlovéniából. Az ünnephez méltó új elem lesz az első alkalommal megrendezésre kerülő Bordalnok Énekverseny, melyet szeptember 22-én 10 órától rendezünk meg Pécsett a PTE Művészeti Kar Liszt-termében. A rangos zsűri elnöke Miklósa Erika lesz. 18 órától a nevezetes villá­nyi pincesor népek bordalaitól lesz hangos, ahol az énekverseny legjobbjait is hallhatják. A Bock Pincében a Bartók Béla Férfikarral együtt fellép a fesztivál két sztárvendége, Miklósa Erika és Horváth István.
hirdetés

Ez a fesztivál attól is különleges, hogy a bordalok nemcsak pincékben, hanem koncertteremben és az ókori Bacchus ünnepekhez hasonlóan szabadtéri nagy népünnepély keretében is felcsendülnek.
L. T.: Tudatos volt részünkről, hogy mindhárom szinten, a műfaj történetiségét megidézve szólaljanak meg a bordalok. Szeptember 23-án a Kodály Központban 19 órától Gálaestet tartunk, mely előtt Villányi Prémium Bormustrán 15 borászat kínálja legkiválóbb borait. A koncerten fellépnek a fesztivál résztvevői, az I. Bordalnok Énekverseny győztesei és a sztárvendégek a Pannon Filharmonikusok közreműködésével. Vezényel Erdélyi Dániel és jómagam. Vasárnap 15 órakor kezdődik a Bor és Dal Ünnepe Pécsett a Széchenyi téren szüreti felvonulással, majd folytatódik borkóstolókkal és a Népek bordalai és táncai című, háromórás műsorral.

A Bordalnok Énekverseny kiírásában olvastam, hogy 18 és 30 év közötti énekeseket várnak. A fiatalok sze­ret­nek bordalokat énekelni?
L. T.: Jól ismerem az egyetemi korosztályt, de azt tapasztaltam, hogy ez nem jellemző. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy tulajdonképpen egy tehetségkutató programmal kívánjuk felhívni a figyelmet erre a műfajra és a kulturált borfogyasztásra.

Van Önnek kedvenc bordala?
L. T.: A dalt elsősorban irodalmi műfajként értelmezzük, hiszen a legősibb, legerősebb zeneiségű lírai műfaj, mely megtermékenyítőleg hatott a zeneművészet fejlődésére. Számomra a Szélkiáltó által megze­né­sí­tett József Attila-vers, a Hymnus a borhoz adja vissza legérzékletesebben a bor szellemi képének, érzelmi hatásának kiteljesedését. Csak két rövid idézetet szeretnék kiemelni: „Bor, te táltos rőt pogány, / Csók az Élet ajakán” és „Vérem forrjon véled össze, / Bor, te férfikor teje”.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor