Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Zenei csemegék a Filharmónia Magyarország programjában
2023-08. szám

Puccini-remekmű igazi világsztárral: José Cura vezényli A fecskét Pécsen

A világsztár tenor José Cura dirigálja Puccini La Rondine (A fecske) című klasszikusát ha­marosan, melyet a Filharmónia Magyarország visz színpadra Pécsen a Zeneszüret Fesztiválon. A

fecske kétszer, szeptember 7-én és 9-én kerül színpadra a pécsi Ko­dály Központban. Érkezik a világ egyik legnagyobb tenorjának tartott José Cura, aki első alkalommal tavaly csatlakozott a fesztiválhoz, és pezsgő, barátságos személyiségével, fantasztikus előadásával kápráz­tatta el a hallgatóságot. Idén nemcsak énektehetségével varázsol el minket, de karmesterként is közvetíti különleges karakterét. A fecske hangulata a bécsi operettek világát, a Párizsban és a Riviérán játszódó cselekménye azonban a Bohémélet és A kaméliás hölgy történetét idézi. Különleges hangszerelésű szimfonikus kompozíciójába virtuóz könnyedséggel szövődnek bele a korabeli tánczenék, a keringő, tangó, polka, foxtrott elemei.
A 20. század egyik legnépszerűbb olasz operaszerzőjeként számon­tar­tott Giacomo Puccini alkotásához közvetlen kapcsolódása is van José Curának. A világsztár így emlékszik vissza személyes tapasz­ta­lataira a fecskékről, utalva a mű szereplőire: „a fecskék nem tudnak bezárva élni, (de) minden évben visszatérnek ugyanarra a helyre... Rambaldo ezért nem fosztja meg Magdát a számára oly fontos sza­bad­ságtól: tudja, hogy ’fecskéje’ előbb-utóbb visszatér.”
A pécsi programsorozat persze nem zárulhat anélkül, hogy a világhírű tenor orgánumát hallanánk. Szeptember 8-án az Opera Gálán José Cura a debreceni Kodály Filharmonikusok és a szintén debreceni Kodály Kórus mellett Ester Pavlu (mezzoszoprán) és Piero Terranova (bariton) közreműködésével énekel a legismertebb operaklasszikusok közül: az Otello, a Nabucco, az Aida és a Don Carlos (Verdi) mellett felcsendül a Carmen (Bizet), a Tosca (Puccini) és a Parasztbecsület (Mascagni).

A Zeneszüretről részletesebben itt:
https://filharmonia.hu/fesztivalok/zeneszuret-fesztival


Rajzfilmzenei klasszikusokat ünnepel a The King’s Singers

„100 év Disney dalai” címmel tart lemezbemutató koncertet a Filhar­mónia Magyarország rendezésében a világhírű brit énekegyüttes, a The King’s Singers. Teszik ezt mindjárt három magyarországi hely­színen is az új évben: január derekán a fővárosban, Debrecenben és Szegeden viszik színpadra a nagy érdeklődésre számot tartó produk­ciót, mely a legismertebb és legnépszerűbb animációs filmzenékből válogat a zene- és mozirajongó közönség legnagyobb örömére.

Az eddigi legnagyobb szabású The King’s Singers projektről van szó, mely angolul When You Wish Upon a Star címen fut. A műsor vado­natúj feldolgozásokat tartalmaz az elmúlt évszázad közkedvelt rajzfilm­klasszikusaiból. A világhírű együttes különleges szimfonikus zenekari arénaturnéval ünnepli meg az ikonikus történetmesélés 100 évét, hogy a zenén keresztül minden korosztály számára felidézzék a gyermekkor legszebb emlékeit, köztük a népszerű történetet, melyben egy királylány mély álomba merül, melyből csak az igaz szerelem csókja ébresztheti fel.
Nagyszabású aréna show-val és az ennek megfelelő látványelemekkel készül a fiúcsapat ezekre a koncertekre. Egy klasszikus értékekre alapuló klasszikus zenei produkció kerül színpadra, ahol a zene milliónyi színben tündököl majd. A hattagú a cappella sztárcsapaton kívül a Kodály Filharmonikusok Debre­cen gondoskodik majd a színvonalas, minőségi zenei élményről. A zenekar egy teljes értékű szimfonikus repertoárt vonultat fel, ahol egyes hangszerek még szólószerepet is kapnak. Lesz, ahol a szimfonikus zenekar önállóan muzsikál, lesz, ahol kíséri a szigetországi énekegyüttest, és lesznek full a cappella darabok is.
hirdetés

A The King’s Singers mélyen elmerült ezekben a klasszikus filmzenékben, a dalokat újraértelmezték, vadonatúj köntösbe öltöztetve őket. Az eredményt élőben is megmutatják január 16-án (Budapest), 17-én (Debrecen) és 18-án (Szeged).

További információ: https://filharmonia.hu/kereses?filter=on&kword=upon+a+star











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor