Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Újbuda Jazz Fesztivál – klasszikusoktól a kísérletekig: végtelen jazz a Fonóban
2023-08. szám

Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizennyolcadik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kie-
melkedő újdonságaival együtt. A Fonóban három estén át szól majd a jazz a fesztiválon szeptember 21-től 23-ig olyan, az idei évet meghatározó zenekarokkal, mint Gyémánt Bálint új triófelállása, a legendás Dresch Quartet vagy a szcéna két nagy meglepetése, a Kovász és a Borbély-Batyu-Lőrinszky trió. A Novan Experiment zenei kísérletei mindig frissen térnek vissza a Fonó­ba, Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara duója pedig új utakat mutat. A fiatal zenészekből álló Intergeese és Burján Orsi jazzes népdala­dap­tációi különleges szín a palettán. A három este alatt örömmel cso­dálkoz­hatunk rá, mennyire sokszínű a jazzéletünk, mennyire messzire visz ez a műfaj, és milyen remek alkotóink vannak a jazz területén.

A fesztivál első napján Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal, Bartók Vincével és Szabó Dániel Ferenccel lép színpadra. A megújult trió friss albumának épp az utolsó simításait végzi, így a Fonó közönsége ta­lál­kozhat a 2024-es hivatalos lemezbemutatás előtti utolsó pillanatban a zenekarral. „A trió a személyes alkotóműhelyem, ahol számomra kivételes, inspiráló művészbarátaimmal tudok együtt dolgozni” – vallja a jazzgitáros.

A Mörk zenekar billentyűse, ifj. Novai Gábor (Novan) havi rendszerességgel tért vissza a Fonóba ebben az évben, hogy Novan Experiment néven mindig más vendégalkotókkal együtt hozzon létre kötetlen zenei párbeszédet a színpadon. Az eredmény valóban egyedi és szokatlan zenei élmény, melyben inspiráló „on-the-spot” kompozíciók születnek.

Kováts Gergő, kiváló szaxofonosunk számos szabad-, könnyű- és főleg világzenei formációban való közreműködés után elérkezettnek látta az időt arra, hogy maga is a népzene és a jazz közötti végtelen mezőkre induljon felfedezőútra társaival, így jött létre a Kovász nevű zenekar, amely a tavalyi évadban óriási sikerrel mutatkozott be a Fonóban, a folytatás pedig nem kevésbé lesz izgalmas az Újbuda Jazz Fesz­tiválon!

Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara duója két remek művész különleges találkozása. Igazi progresszív jazz, a pop, az elektronikus hangzások és az improvizáció mentén. Saját kompozícióik a billentyűs hangszer és énekhang köré épülnek, olykor loopokkal, zenéjükben végtelen kreativitás és értő kísérletezés érhető tetten.

A magyar jazz meghatározó formációja, a Dresch Quartet nem maradhat ki a fesztiválból. A magyar jazz egyik legfontosabb alakja, Dresch Mihály és remek zenekara, az önmagában unikális Lukács Miklós és a két fiatalabb zenész, Gyányi Marcell és Csízi László ismét csodát hoznak a Fonó színpadára, ebben biztosak lehetünk!
hirdetés

Mi történik, ha összeáll egy sokoldalú fúvós és egy néptáncos, és szövetkeznek egy jazzbőgőssel? Egyrészt barátság, másrészt csodálatos zene! Borbély Mihály, a népzenében, jazzben és kortársban egyaránt otthonosan mozgó kiváló fúvós és az ismert néptáncos, Farkas Zoltán Batyu, aki ezúttal ritmus­hangsze­re­ket fog, a kreativitásáról híres szólóbőgőssel, Lőrinszky Attilával kiegészülve elvarázsolnak ben­nün­ket a dallammal és a ritmussal egyaránt.

Burján Orsi népzenei ihletésű dalaival zárul majd az Újbuda Jazz Fesztivál. Az énekesnő Hollandiában végzett török népdalénekes szakon. Hangszereléseiben ötvözi a magyar népdalkincset a török népzenei stílusjegyekkel, miközben egyedien fűszerezi a népdalok eredeti dallamvilágát egy rá jellemző izgalmas, jazzes harmóniavilággal és lüktetéssel.

Bővebben a Fonó weboldalán: www.fono.hu






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor