Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Jubileumi Zsidó Kulturális Fesztivál színezüstben
2023-08. szám

A 25. Zsidó Kulturális Fesztivál (ZSKF) szeptember 3-12-ig várja a közönséget hét budapesti hely­szí­nen: a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai, a Rumbach utcai zsina­gógában, a Bálint Házban, a Magyar Zene Házában és a Papp László Budapest Sportarénában. A
jubileumi rendezvénysorozat a maga nemében rendkívüli produkciókat és ősbemutatókat kínál, hiszen több előadás kifejezetten erre az ünnepi 25. alkalomra született. Hazai sztárok és külföldi hírességek ünneplik a ZSKF fennállásának 25. évfordulóját, amely idén színezüstbe öltözik, hiszen a zsidó vallási kegytárgyak jelentős része is ebből az ősi nemesfémből készül. A jubileumi fesztiválról a főszervezőt, Deák Andreát kérdeztük.

Miben különbözik a jubileumi ZSKF az eddigiektől?
D. A.: Az idei fesztiválunkat színezüst köntösbe öltöztettük, fogalmaz­hatnék úgy is, hogy az „ezüstlakodalmunkat” tartjuk a fellépőkkel és a közönségünkkel: a fesztivál 25 éve tartó, harmonikus „házasságnak” is tekinthető, és várjuk a további szép éveket. Az ünnepi évforduló a fellé­pőknek is olyannyira fontossá vált, hogy az idei programjaink kilencven százaléka erre a fesztiválra összeállított, teljesen egyedi produkció, amelyeket most először hallhat a közönség. Ha már az évfordulóknál tartunk: szeretett fővárosunk, Budapest egyesítésének 150. évfor­du­lójára nagyon szép programot állítottunk össze Énekeljük meg Buda­pes­tet! címmel. Ennek a produkciónak az egyik sztárfellépője Kama­rás Iván, aki a napokban tartott sajtótájékoztatónkon elárulta: kife­je­zetten erre az alkalomra írt egy dalt, amelynek a zenéjét és a szövegét is ő maga jegyzi. Ennek a dalnak is nálunk lesz az első bemutatója.

A sajtótájékoztatón megjelent visszatérő fellépők, a hazai zenei élet kiválóságai egytől egyig mege­rő­sítet­ték, mindig boldogan lépnek fel a fesztiválon, s a most debütálók is örülnek a felkérésnek. Kiket láthatunk, hallhatunk az idei fesztiválon?
D. A.: Nehéz lenne mindenkit név szerint felsorolni, hiszen a több mint 25 programban közel 200 szereplőt üdvözölhetünk a fellépőink között.

A megszokott színhelyek mellett idén a Papp László Budapest Sportaréna is szerepel a program­helyszínek között a Nagy Duett című előadással. Hogyan került a helyszínek közé az Aréna?
D. A.: Mert közös programról van szó, ami óriási kihívás számukra, hiszen az Aréna befogadóképessége jóval nagyobb, mint a mi legnagyobb befogadóképességű Dohány utcai zsinagógánké. Hatalmas, de nagyon szép feladat is egyben. Az előzménye az, hogy Dés Lászlónak eredetileg májusban lett volna az említett Nagy Duett koncertje az Arénában, míg a fesztiválon a művész szeptember 6-án szerepelt volna az Így öten című produkcióban a Dohány utcai zsinagógában. A májusi koncert a művész sajnálatos megbetegedése miatt elmaradt, ezért a két szervező csapat abban egyezett meg, hogy szeptember 6-án szervezzük meg immár közösen az Arénában a Nagy Duett koncertet. Szerintem jó ötlet volt, de ezt majd a számok bizonyítják. Dés László a fesztivál sajtótájékoztatójára rövid videóban jelentkezett be, szeren­csére már jól van, így ő és mi is nagy örömmel várjuk a koncertet, amelyen az ismert slágerek mellett számos új, erre az alkalomra készült dal is elhangzik majd parádés közreműködő gárdával.
hirdetés


A magyar művészek mellett külföldiek is fellépnek a fesztiválon. Honnan érkeznek?
D. A.: A fesztiválunkon a hazai szereplőgárda mellett minden évben igyekszünk nemzetközi fellépőket is megnyerni. Idén is lesznek fellépőink Izraelből, Németországból, Belgiumból, és büszkén mondhatjuk el: nálunk mutatkozik be először a Binah Orchestra produkciója, amely egy igazi jiddise máme „zenei kincsesdobozát” nyitja fel. Ennek az a története, hogy a Budapesten élő Leonyid Gutkin, aki a legendás orosz Avtograf progresszív rockzenekar basszusgitárosa és egyik dalszerzője volt, a zsidó anyukája emlékére összeállította az ő imádott jiddise máméjának legkedvesebb dalait. Ezek között lesznek szerze­mények Leonard Cohentől, Lenny Kravitztól és Elvis Presleytől éppúgy, mint emblematikus zsidó dalok mai, modern hangszerelésben.

Valószínűleg úgysem árulja el, de azért megkérdezem: leginkább melyik programot várja?
D. A.: Természetesen az összes program a szívem csücske, minden fellépőt és produkciót egyformán szeretek és várok, bár sajnos nem tudok mindegyiken személyes is jelen lenni. Ha választanom kellene, akkor két produkciót emelnék ki, de ezeket csak azért, mert első alkalommal üdvözölhetjük őket. Az egyik a nagyon fiatal, de annál tehetségesebb Szives Márton, aki a nemzetközi hírű marimbaművésszel, Alex Jacobowitzcal lép föl, a másik pedig a már említett Jiddise Máme Jukebox produkció, amelynek Leonyid Gutkin a producere. Mint említettem, ennek a látványos showműsornak nálunk lesz a világpremierje nemzetközi és hazai sztárokkal, és nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: a Binah Orchestra ezzel a produkcióval hamarosan nemzetközi turnéra indul. Büszke vagyok rá, hogy a jiddise máme varázslatos zenei doboza nálunk nyílik meg először a jubileum alkalmából. Szeretettel várunk mindenkit erre a programra és a fesztivál minden rendezvényére, hogy együtt ünnepelhessük meg az „ezüstlakodalmat”.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor