Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Az új tanévben is utaznak a hangszerek
2023-09. szám / K. B.

Ebben a tanévben is sok ezer diák kezébe kerülhet gitár, basszusgitár, népi és komolyzenei hangszer, vagy éppen ülhet le dobolni, zongorázni, netán profi körülmények között énekelhet, stúdiózhat, sőt akár elektronikus zenét is keverhet. Szeptember végén ismét útra kel a Hangszert a kézbe kiállítás.

Miként az előző tanévet Zánkán, az Erzsébet- táborban zárta a Hangszert a kézbe kiállítás- sorozat, úgy az új tanév is a Balaton-parti gyermekvárosban indul. Mert, mint Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) főtitkára, a Hangszert a kézbe sorozat egyik ötletgazdája és főszervezője elmondta: Zánkán nagyon sok olyan, kistelepülésen élő gyereknek adhatnak hangszert a kezé­be, akikhez ez a vándorkiállítás egyébként nem juthatna el. Ráadásul az előző tanév végén rendezett zánkai kiállítás közel másfélszer annyi hangszerkipróbálót jelentett, mint ahányan egy-egy kisebb járási szék­he­lyen rendezett Hangszert a kézbe eseményen megfordulnak. Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával megvalósuló kiállítás szer­ve­zői ezért is fogadták örömmel az Erzsébet-táborok újbóli meg­ke­re­sését, és döntöttek úgy, hogy a 2023/2024- es tanévet Zánkán indítják.
Ez lesz egyébként a Hangszert a kézbe hetedik tanéve, amibe az előzetes tervek szerint – köszönhetően az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program pályázatainak – újabb tíz kiállítás férhet bele. Zánka után Sárospatakra, A Művelődés Háza és Könyvtára helyiségeibe érkezik a kiállítás, ahol a korábbi gyakorlatnak megfelelően három napon keresztül – október 3-5. között – nemcsak nagyjából száznegyven hangszer és hangtechnikai berendezés, de rendhagyó énekórák is várják a látogatókat. Andrásik Remo elmondta azt is, hogy folyamatosan zajlanak az egyeztetések a lehetséges további helyszínekkel, hiszen néhány elmaradt rendezvény pótlása mellett új, eddig el nem ért településekre is szeretnék elvinni a kiállítást. Lapzártakor már biztosra vehető, hogy november végén ismét Gyálon, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban rendezik meg a kiállítást.
hirdetés

A Hangszert a kézbe 2017 februárjában indult útjára azzal a céllal, hogy minél több fiatalnak és kevésbé fiatalnak teremtse meg a hangszerek kipróbálásának a lehetőségét, bízva abban, hogy aki egyszer kipróbál egy hangszert, az előbb-utóbb zenélni, zenét tanulni vagy saját hangszert birtokolni is szeretne. Az eredetileg csak nyolcállomásosra és egy félévesre tervezett kiállítássorozat immár a 72. kiállítására készül, Zánkán lesz a Hangszert a kézbe 269-270. kiállítási napja, és minden bizonnyal a 140 ezredik látogatója is.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor