Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A hegedűkészítő a fát hallgatja, a borász a szőlőtőkét...
2023-09. szám

Tizenkettedik éve ad otthont a Fonó a Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonjának, idén október 14-15-én kerül sor a rendezvényre. Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli
termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. A Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonján hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be munkáikkal, az esti koncerteken pedig világhírű művészek és remekművek szólalnak meg. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk. A Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonját Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő hívta életre kollégáival a Fonóban ezelőtt 13 évvel, a programról, a kezdetekről és az idei kínálatról vele beszélgettünk.

Hogyan jött az ötlet, miért hívták életre ezelőtt 13 évvel ezt a fórumot, a­mely kiállítás, koncertprogram és a szakma találkozási pontja is egyben?
F.-T. M.: 13 évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy formáljuk meg a hangszerkiállítás arcát, nemcsak azért, hogy megmutassuk, bebi­zo­nyít­suk, hogy jobbak ezek a hangszerek, mint gondolják, hanem an­nak érdekében is, hogy bizalmi kapcsolatot építsünk ki a zenészekkel, a hangszerek használóival. Ez volt az egyik oka, talán a legfontosabb, hogy belevágtunk a kollégákkal és a Fonó segítségével. Nemcsak sa­ját magunkat és az instrumentumokat szeretnénk bemutatni és el­nyer­ni a zenészek bizalmát, hanem bemutatni a párhuzamot a magyar hegedűkészítés és a magyar borászat között. Egyvalamiben ugyanis nagyon hasonlít a hegedűkészítés és a borkészítés: mindegyik a tu­do­mány és a művészet ötvözése, amely egyúttal a természethez kapcsolódik. A hegedűkészítő a fát hall­gat­ja, a borász a szőlőtőkét...

Hogyan váltotta be a kezdeményezés a hozzá fűzött reményeket?
F.-T. M.: Egyik napról a másikra nem lehet a világot megváltani, de vannak eredményeink, amik bizakodóvá tesznek bennünket. Egyrészt megtiszteltetés, hogy nagy és jelentős művészek fogadták el a meghí­vá­sunkat a rendezvényre az elmúlt több mint 10 évben, így Keller András, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Banda Ádám többek között, más műfajokból Lajkó Félix, Roby Lakatos, s visszatérő a Somogyi Vonósnégyes nálunk. Az a tapasztalatunk, hogy a hazai hangszerek iránt fiatalok érdeklődnek, egyre többen. Az új nemzedék megtanult már bízni a magyar hegedűkészítőkben, és számunkra ez a legnagyobb öröm. A kiállítás anyaga, a kiállítók több meghívást kaptak külföldre és itthonra egyaránt. Így ez a kiállítás járt már Torontóban, a Kárpát-medencében több helyszínen, és a környező országokba is elkerült, de leginkább itt, Magyarországon erősödött meg ez a bizalom, például úgy, hogy fontos fesztiválok fogadtak be bennünket, így most már nem először a Fesztiválakadémia Budapest, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin fesztiválja, ami nagyon megtisztelő.

Egy hegedűkészítőnek mi a legnagyobb öröm? Ha ismert és kiváló művészekhez kerül a hangszer, vagy ha messze földre eljut egy-egy instrumentum, netán ha a hangszerész szakma elismerését kiváltja egy-egy alkotás?
F.-T. M.: Minden készítőnél más jelenti a sikerélményt. Számomra akkor van sikerélmény, ha látom, hogy a zenésznek nem kell kompenzálnia játék közben, vagyis lazán és természetes módon adhatja saját magát a hangszer által, és ha a hegedű a zenész valódi énjét képviseli. Persze mindig fontos, ha egy-egy külföldi ismert művész erősíti bennünk, hogy ebben a minőségben érdemes dolgoznunk, de nekem a siker elsősorban az, amit elmondtam. Azt szoktam mondani, hogy ha 300 év múlva is játszanak a hang­sze­remen, akkor az elért halhatatlanság lehet a legnagyobb sikerélmény!
hirdetés

Mire lehet számítani az idei Szalonon? Kik állítanak ki a hangszerkiállításon és kiket hívtak meg a koncert­pro­gramba?
F.-T. M.: A hegedűkészítők kiállításán természetesen brácsa- és csellókészítők is bemutatkoznak, va­la­mint vannak vonókészítők is, hiszen az egyik nem működik a másik nélkül. Idén nagy öröm, hogy Svájcból érkezik a híres erdélyi prímás, Zerkula János unokája, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse, Ifj. Zerkula György, aki Mali Emesével ad koncertet nálunk, valamint hogy itt lesz a Lajtha László Vonós­négyes Oláh Vilmos vezetésével. Megtiszteltetés, hogy ilyen jelentős zenészek eljönnek hozzánk játszani, kézbe veszik, kipróbálják a hangszereinket, és elmondják őszintén a véleményüket – hiszen ez nekünk nagy segítség. A Somogyi Vonósnégyes vasárnap érkezik hozzánk, és a kiváló zenészek a mi hangsze­reinken fognak játszani. Ők a véleményüket a közönséggel is megosztják majd ezen a különleges koncerten. Fontosnak tartom, hogy – mivel a hegedű emberi formára hasonlít – egyik hangszer sem töké­le­tes, de éppen a hibái által válik tökéletessé, akárcsak az ember.

Kiket várnak a rendezvényre? Szakmai vagy laikus érdeklődők érkeznek elsősorban?
F.-T. M.: Idáig az a tapasztalatunk, hogy fiatalok jönnek inkább, ők érdeklődnek, és bár az idősebbek közül kevesebben hisznek az új hangszerekben, azért eljönnek és megnézik. Vannak persze visszajáró zarán­dokok is, akik mindig felkeresik a kiállítást, megnézik, kipróbálják a hangszereket. Mi mindenkit várunk, laikusokat és szakmabélieket egyaránt, mind a kiállításra, mind a koncertekre. Jöjjenek el, és ismerjék meg a hangszereinket, és formáljanak maguk véleményt a kiállításról!

A programról bővebben a Fonó weboldalán!




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor