Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Minőség mindenekfelett
2023-09. szám

A Bartók Emlékház őszi-téli programjairól Farkas Zoltán igazgatóval beszélgettünk.

Igen változatos kínálattal készülnek az őszi-téli koncertszezonra.
F. Z.: Az Emlékház programjait mindig a legnagyobb szakmai körül­te­kin­téssel és a legjobb előadók szerepeltetésével tervezzük. A 2023-as évben világszerte megemlékeznek Ligeti György születésének 100. év­for­dulójáról, amelyet az Emlékház ötrészes koncertsorozattal ünnepel Bartók és Ligeti címmel. Az első két részt, a vonósnégyeseket és a kamaraműveket már tavasszal hallhatta a közönség. Már lapzárta előtt, szeptember 23-án folytatódott a sorozat a zongoraművekkel, Borbély László előadásában. A 4. koncerten, október 14-én az UMZE Kamaraegyüttes, valamint Kiss Péter és Mali Emese lépnek fel, Lige­ti fúvósötöseivel és négykezes zongoraműveivel, valamint Bartók-dara­bok­kal. A sorozat utolsó hangversenye izgalmas programot kínál: Ligeti csembalóműveit, valamint a csembalón is megszólaltatható Mik­ro­ko­smos-darabokat Váradi Helga adja elő. A teljes sorozat az UMZE Egyesület és a Bartók Emlékház közös rendezésében valósul meg. Továbbra is Bartók Béla életműve kapja a legnagyobb hangsúlyt hangversenyeinken. A zeneszerző halálának évfordulóján, szeptember 26-án minden évben emlékkoncertet tartunk. Nagy örömünkre ez alkalommal mutatkozik be nálunk Berecz Mihály zongoraművész. Kárpátok zenéje címmel szeptember 30-án Mariusz Monczak (hegedű), Szepesi Bence (klarinét) és Kovács Gergely (zongora) adnak közös kamaraestet. A hangverseny támogatója a budapesti Lengyel Intézet.

Örömmel láttuk, hogy a legnagyobb zongoristáink rendszeresen fellépnek Bartók nappalijában.
F. Z.: Borbély László és Berecz Mihály mellett december 2-án Balog József ad önálló estet Bartók és az új bécsi iskola címmel, majd december 16-án Várjon Dénes szóló zongoraestjén Bartók Béla 1931-ben Barcelonában és Bilbaóban előadott műsorát játssza el.

Feltételezem, azért nem kizárólag Bartók-zene szól Önöknél.
F. Z.: Természetesen nyitottak vagyunk más szerzők befogadására is. Október 28-án Schumann-estet tartunk Bozay Melinda zongoraművész és partnerei közreműködésével. November 26-án Az elégikus cselló hangversenyünkön Rohmann Ditta (cselló) és Szabó Marcell (zongora) orosz szerzők műveiből adnak koncertet.

A 20. jubileumi MVM koncertek – A zongora sorozat is folytatódik.
F. Z.: Hosszú évek óta a Jakobi Koncert Kft. nálunk rendezi zongorasorozatait. Idén ősszel Polgár Éva és Pellet Sebestyén lépnek fel önálló esten.
hirdetés


Ezek szerint az épület és a koncertterem kibérelhető külsős koncertek és egyéb rendezvények számára is?
F. Z.: Koncerttermünk jó akusztikája és professzionális hangstúdiónk kiválóan alkalmas rádiófelvételek, filmvetítések és egyéb, külsős hangversenyek, családi koncertek, fogadások megrendezésére is.

A legfiatalabb korosztály számára mit tartogatnak a következő hónapokban?
F. Z.: A gyerekeknek csak a legjobbat szabad nyújtani, ezért mi is a legkiválóbb előadókkal dolgozunk. Október 7-én, szombaton Simon Izabella MIKRO-KOZMOSZ, remekművek gyerekeknek című koncertjét tartjuk a 8-13 éves korosztály számára. A közreműködő művészek: Simon Izabella (szerkesztő-műsorvezető, zongora), Karasszon Eszter (cselló), Osztrosits Éva (hegedű), Szabóki Tünde (ének). Mindeközben Várjon Liána meseillusztrációt készít a hallottak alapján. Ezzel azonban még nem ér véget a gyerekkoncertek sora. Az adventi időszak lezárásaként Csodaváró címmel a Szent Efrém Férfikar ad ifjúsági koncertet, amelyen sokféle nép adventi és karácsonyi énekes hagyományát idézik fel közös énekléssel, muzsikálással.

A Bartók Rádió nagy sikerű sorozata, a Zenebeszéd december 9-i felvétele is Önöknél lesz, az MTVA és a Bartók Emlékház közös műsoraként.
F. Z.: Bartók Tizennégy bagatelljét Balog József zongoraművész tolmácsolásában hallhatjuk, jómagam pedig zenetörténészként a mű rejtelmeibe igyekszem beavatni a hallgatókat, és ráirányítani a figyelmet a szerző zsenialitására.

Eddig nem esett szó felújításról, kiállításról…
F. Z.: Ősszel megújult közönségforgalmi területekkel, fogadótérrel, zeneműbolttal és mosdókkal várjuk a közönséget. Egy szintén több szakaszban megvalósuló, kiváló szakmai koncepción alapuló új Bartók-kiállításon is dolgozunk, s az első ütem megnyitását tavaszra tervezzük. Minden programunkat részletesen megtalálhatják a bartokemlekhaz.hu oldalunkon és Facebook oldalunkon: facebook.com/bartokemlekhaz.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor