Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Különlegességek októberben a Fonóban – hangok, húrok, kultúrák találkozása
2023-09. szám

Palya Bea és Lisztes Jenő
Palya Bea végtelen szabad előadói személyisége, csodálatos hangja a zene örömét közvetíti, akárcsak Lisztes Jenő bravúros cimbalomjátéka. Ez a kettő kel fúzióra október 6-án a Fonóban, hogy feledhetetlen zenei élménnyel ajándékozza meg a közönséget.

Az énekesnő így vall a közös munkáról: „Szeretek duóban zenélni. Olyan, mint egy kettős tánc, érzéki és érzékeny, az egymásra hangolódás mesteri fokozata. Nem lehet elbújni semmi mögé, minden látszik, minden hallatszik. Ketten rezgetjük a hangokat, ketten formáljuk a teret, csak ketten, mégis, ez maga a teljesség. A pályám kezdete óta duózom, s úgy érzem, a közönség nemcsak magukat a hangokat, a dalok e letisztult hangzását élvezi, hanem a két zenész egymásra hangolódásának folyamatát, amely koncertről koncertre újabb és újabb meglepetéssel szolgál.”
A cimbalom igazi hungarikum, ugyanezt elmondhatnánk Lisztes Jenőre és Palya Beára is – ezek a különleges világok találkoznak ezen a koncerten. A repertoáron Palya Bea-dalok szerepelnek elsősorban, de elképzelhető, hogy megszólal népzene, táncdal, francia sanzon vagy zsidó zene, amit szintén játszottak már együtt.


10 éve Csak a Napba! – 10 éves a JaMese
A JaMese neve beszédes: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefoglalja. Az immár 10 éve töretlenül sikeres zenekar pedig elementáris történetmeséléssel, néhol folkos, néhol jazzes zenei foszlányokkal, költészetbe hajló dalszövegekkel belopta magát a közönség szívébe. A 10. évfordulót a Fonóban ünneplik október 12-én. Zenéjük fontos eleme a népdal, a kortárs vers és a többszólamú loop témák, kísérve groovos, dallamos szólamokkal. Ezek sokasága az évek során egyre több saját szöveggel színesedett, és az eklektikus változatosság összetéveszthetetlen stílusjegyévé vált a JaMese zenekarnak. Ezen az ünnepi koncerten a kezdetektől változatlan felállásban működő együttes négy megjelent albumáról válogat, elhangzanak a legkedveltebb dalok és persze meglepetések is.


30 éves a Huun-Huur-Tu – Tanulj tuvai torokéneklést a Fonóban!
A legendás tuvai torokénekes és világzenei együttes, a Huun-Huur-Tu lenyűgöző mérföldkövet ünnepel: 30 éve alakult meg a zenekar. Az elmúlt három évtized alatt a Huun-Huur-Tu a torokéneklés és a világzene első számú előadójaként vált ismertté, és világszerte elkápráztatta a közönséget egyedi és magával ragadó hangzásával. Az együttes zenéje Tuva dombjaitól határokat, kultúrákat és nyelveket átlépve szólal meg. Lélegzetelállító zenéjük egy másik világba repít, az ősi ritmusokat modern érzékenységgel ötvözve. Művészetükről tanúskodik, hogy zenéjük kiállta az idők próbáját, és továbbra is releváns, inspiráló és úttörő. Ezúttal egyedülálló programmal érkeznek Magyarországra a Fonóba, hiszen nemcsak koncertet adnak, hanem tudásukat is átadják – lehetőség lesz részt venni torokéneklés workshopjukon, ahol az érdeklődőket beavatják ennek az ősi éneklési technikának a titkaiba! A jubileumi koncertre október 28-án kerül sor, a másnapi workshopra pedig már megnyitották a jelentkezést.

Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova utca 3. / www.fono.hu
hirdetés













vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor