Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′23. november
2023-10. szám

Korossy Kvartett: Bartók Béla vonósnégyesei 1. / Bartók és Beethoven
A 2018-ban alakult Korossy Kvartett célja a méltán híres magyar vonósnégyes-hagyomány továbbörökítése, illetve a minél szélesebb repertoár bemutatása. Új sorozatukban Bartók összes

vonósnégyesét szólaltatják meg, különböző koncepciók szerint társítva más művekkel, az első koncert esetében Beethoven egy kései kvar­tett­jével. Bartók vonósnégyeseit gyakran állítják párhuzamba Beetho­venéi­vel, nem véletlenül: érzelmi súlyukkal, zenei komplexitásukkal valóban a beethoveni szellemiséget idézik meg. Különösen adódik az összehasonlítás Bartók 1. vonósnégyese és Beethoven op. 131-es cisz-moll vonósnégyese között: mind a két mű lassú tétellel kezdődik, ami egy fúga formáját ölti. Bartók darabjának fiatalos, csapongó szen­ve­dé­lyével szemben azonban Beethoven művéből hihetetlen letisz­tult­ság és kompozíciós egység sugárzik, amely ugyanakkor a legszélső­sé­gesebb érzelmek megnyilvánulását sem teszi lehetetlenné.

BMC Koncertterem
11. 13., 19h


Flanders on the Move / Kris Defoort & Harcsa Veronika: Pieces of Peace – lemezbemutató koncert
A Pieces of Peace egyesíti a belga zeneszerző-improvizátor és zon­go­rista, Kris Defoort valamennyi, pályája során gyűjtött zenei tapasz­talatát. Harcsa Veronika énekművésszel és három zenésztársával kamarazenekart formált, kompozíciói azonban nemcsak a jazz és az improvizáció nyelvén szólalnak meg, hanem egy klasszikus nagy­zenekar hangszíneit, dinamikáját és drámai kifejezőerejét ültetik át az együttesre. A bensőséges és örömteli, játékos és komplex, lírai és ritmikus dalok a való élet megannyi részletgazdag lenyomatát jelenítik meg. A Pieces of Peace alapját Harcsa Veronika és Defoort korábbi együttműködésének zenei gondolatai képezik, a duó azonban ezúttal kvintetté bővülve kínálja mindazt a reményt, gyengédséget és inspi­rá­ciót, amely mindennapjainkból gyakran hiányzik.

Az anyag október 6-án jelent meg a W.E.R.F. Records gondozásában, kibővített formája pedig 2024 elején várható a BMC Records kiadásában.

BMC – Opus Jazz Club
11. 15., 20h


Kézdy Luca: Unseen Landscapes – lemezbemutató koncert
Kézdy Lucát több mint két évtizede foglalkoztatja a zenei kísérletezés, a játék különböző hangzásokkal, hangszínekkel és effektekkel, ami nemcsak a hangzáskép és a kompozíciós gondolkodás határait, hanem a hegedű hagyományos funkcióit is kitágítja. Az elektronika fontos szerepet kap 2006-ban alapított triója, a Santa Diver zenéjében, de Kézdy Luca szólófellépéseinek és két szólólemezének, a 2022-es Home és a most megjelenő Unseen Landscapes című albumnak is alapvető eleme. Repertoárjában egyre nagyobb tér jut a szabad improvizációnak, amelyről Kézdy Luca így vallott: „Amikor éppen megszületnek a hangok, akkor nincs más, csak az itt és most. Ilyenkor vagyok legközelebb ahhoz a teremtő erőhöz, amelyet közvetíteni próbálok a hangszeremmel. Képeimmel és zenémmel a gondolataim és az érzéseim fel nem fedezett helyeit keresem, ezeket járom körbe, ezeken a helyeken szeretek lenni.”

BMC – Opus Jazz Club
11. 17., 20h
hirdetés


Bécs-Budapest Expressz:
Veronika Huber magyarországi bemutatkozó koncertje a Danubia Zenekarral

A bécsi Konzerthaus színpada után Veronika Huber Budapestre is elhozza bemutatkozó műsorát a Danubia Zenekar társaságában. A bé­csi művészeti egyetemen végzett, mindössze 22 éves zongoraművész 5 évesen kezdte meg zenei tanulmányait, és 9 éves kora óta több első díjat nyert nemzetközi zongoraversenyeken. 16 éves kora óta Bécsben és Portugáliában is részt vett különféle mesterkurzusokon. Változatos repertoárjának középpontjában a bécsi klasszikus korszak zenéje, valamint a francia, magyar és orosz zongorairodalom áll. Veronika Huber az új generációt testesíti meg a bécsi zongoristák nagyszerű sorában, akit a Danubia Zenekar Ligeti Vera ajánlása nyomán fedezett fel.
Hámori Máté vezetésével a fiatal szólista és a kitűnő együttes Grieg, Haydn, Bartók és Sosztakovics műveivel lép a magyar közönség elé.

BMC Koncertterem
11. 25., 19h













vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor