Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
30-40-50: novemberben több évfordulót is ünnepelnek a Fonóban
2023-10. szám

Bran 30
1993-ban, a Bran együttes alakulásakor fantasztikus alternatív klubok és kocsmák, az ír zenei divat magyarországi beszivárgása és a szinte mindenkire jellemző lelkesedés segítette a zenekar ismertté válását. Megalakulásuk óta hét lemezük jelent meg, és játszottak a kis kluboktól a nagy fesztiválokig

számos helyszínen, itthon és külföldön, szerveztek ír fesztiválokat és nyári táborokat. Koncertjeiken megidézik az írországi, skóciai és Bretagne-ban szerzett élményeket. A 30. születésnapi koncerten el­hang­zanak legkedveltebb dalaik az elmúlt három évtizedből válogatva, a koncertet követően pedig hagyományos ír és breton táncokat tán­colhatnak a résztvevők muzsikájukra november 3-án a Fonóban. A koncerten fellépnek az együttes jelenlegi és korábbi tagjai.

Muzsikás 50
A táncházmozgalommal egy év híján egyidős Muzsikás együttes a magyar népzene igazi ikonjává vált itthon és külföldön egyaránt. A Kossuth-díj, a Prima Primissima Díj és számos más elismerés mellett egyetlen magyar zenekarként elnyerték a legnagyobb nemzetközi vi­lág­zenei elismerést, a WOMEX életműdíjat (2008) is. Történetük ugyan­annyira mesés, mint a zenéjük és az az utánozhatatlan hangulat, amelyet teremtenek koncertjeiken, vég­te­len alázattal és szeretettel a népzene, közönségük és egymás iránt.

1973 tavaszán három fiatalember, a matematikus Sipos Mihály, a geofizikus Hamar Dániel és az akkor még diák ifj. Csoóri Sándor elhatározta, hogy zenekart alapít a régi magyar paraszt-vonószenekarok mintájára, amelyekben a szólóhegedű mellett brácsa és bőgő adta a kíséretet. „Faluhelyen ezeket a zenészeket muzsikásoknak hívták. Ez adta az ötletet, hogy zenekarunknak a Muzsikás nevet adjuk.” A Muzsikás együttes rendszeres vendégzenésze volt már az első évektől, majd 1978-tól rendes tagja Éri Péter, 1998 óta pedig a zenekarhoz csatlakozott – Csoóri Sándort váltva – Porteleki László hegedűs-prímás. A négytagú zenekar az elmúlt évtizedekben figyelmet fordított arra, hogy ne csak a nagy fesztiválokon és helyszíneken ismertessék és szerettessék meg a népzenét hallgatóságukkal. Rendhagyó énekóráikkal fáradhatatlanul járták az országot, számtalan kistelepülés iskoláiban ajándékozva feledhetetlen élményt a gyerekeknek. Heti rendszerességű gyerektáncházuk az egyik leglátogatottabb családi népzenei rendezvény az országban, ahol mára már generációk nőttek fel. Zenei nyitottságuk, kíváncsiságuk számos remek művészi együttműködést eredményezett az évek során, így kalandoztak más népek zenéje felé, valamint a kortárs és a klasszikus zene irányába is. Bartók-albumuk és műsoruk, amely Londonban a Royal Festival Hallban mutatkozott be 1998-ban, elképesztő sikert aratott, egyfajta kulcsot adva a szerző életművéhez. Jubileumi Fonó-béli koncertjükön november 11-én játékuk ismét elvarázsolja majd a közönséget.

Makám 40
A Magyar Örökség-díjas Makámnak több mint 20 lemeze jelent meg az évek során, és az együttesben megfordult állandó vagy vendégfellépőként a nép- és világzenei szcéna színe-java, olyan ismert nevekkel, mint Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági vagy Bognár Szilvia. A zenekar alapítója és vezetője, Krulik Zoltán zeneszerző-előadóművész mindig képes megújítani a hamarosan a negyedik X-be forduló együttest új dalokkal, vers-megzenésítésekkel, új hangzásokkal és felállásokkal kísérletezni a végtelen zeneiség mentén. A jubileumi koncert előtt bemutatkozik egy új felállásuk, a Makám Quartet november 25-én a Fonóban.

Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova utca 3. / www.fono.hu

hirdetés














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor