Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A gitár lovagja, Tommy Emmanuel CGP Pécsett!
2023-10. szám / Halász Kinga

Tommy Emmanuel CGP, a világhírű gitárvirtuóz november 6-án érkezik a pécsi Kodály Köz­pont­ba! A zenész a country, a blues és a dzsessz etalonja, a tízujjas gitártechnika mestere, aki egyszerre három szólamot tud játszani.

A zenész minden fellépése igazi örömünnep. Ez az örömteli túláradás Tommy Emmanuel koncertjeinek és lemezeinek sajátja. Ahogy mond­ja: „Amikor gyerek voltam, a showbizniszben akartam utazni. Mára már csak a boldogságbiznisz érdekel. A zenémmel teszem boldoggá az embereket. Ez egy jó munka.”
Tommy 1955-ben született Muswellbrookban, Új-Dél-Walesben, Auszt­ráliában. Húszéves korára Sydney legkeresettebb előadója és session-zenésze lett. Harmincéves korára már Európában koncertezett kü­lön­böző rockzenekarokkal. Akár rocksztárként is élhette volna az életét, mégis valami tisztább és a szívéhez közelebb álló zenére vágyott. Akusztikusra váltott, majd szólógitárosként slágerlemezek sorát készí­tette el. Először Ausztráliában, majd hamarosan világszerte ismert sztár lett. Legfontosabb ihletője Chet Atkins amerikai gitáros volt, akivel életre szóló barátságot kötött, és akinek a zenéje nagyban hatott a munkásságára. Chet a gitár lovagjává ütötte őt, és neki adományozta az áhított CGP (Certified Guitar Player) címet, amit mindössze négy zenész kapott meg.
Előzenekarként Richard Smith lép színpadra, aki már gyerekként Django Reinhardt és Chet Atkins teljes diszkográfiáját el tudta játszani. Tizenegy éves volt, amikor együtt lépett színpadra bálványával, Atkinsszel a londoni Her Majesty’s Theatre-ben. Nagy hatással volt rá Big Jim Sullivan gitáros is, rövid ideig pedig Shane Hillnél tanult jazzgitározni a surrey-i Warlingham Schoolban.
Testvéreivel, Rob és Sam bátyjaival megalakította a Richard Smith Guitar Triót. 1999-ben megalapította a Hot Club of Nashville-t, egy jambandát, amelynek változó felállásában John Jorgenson, Pat Bergeson, Bryan Sutton és Stuart Duncan játszott, és amely a cigány dzsesszt és a western swinget ötvözte. Smith szólóban és feleségével – Julie Adams amerikai csellistával – duóban is fellép. Repertoárján country, bluegrass, blues, ragtime, folk, jazz, pop és klasszikus zene is szerepel.



hirdetés


További előadások a Kodály Központban:
Lajkó Félix & Vołosi (PL) – november 13., 19:00
Lajkó Félix és a lengyel Vołosi vonós kvintett összeállása páratlan sikert hozott! Nemzetközi toplisták, díjak és a világ legnagyobb színpadai után újra a Kodály Központban hallhatjuk a hegedű virtuózát.
Zsolnay Színház* Göttinger Pál: A nulladik perc – november 20., 19:00
Az Orlai Produkciós Iroda előadása Udvaros Dorottyával a főszerepben a századfordulós Párizsba invitálja a nézőt.
VABADABA – Geszti Péter koncertest Váczi Eszterrel – december 18., 19:00
Geszti Péter új koncertestjén egykori Jazz+Az-os partnerével, Váczi Eszterrel kezd újabb zenés kalandba, hogy hol szentimentális, hol ironikus módon szóljon a szerelem csodáiról és viszontagságairól.

Jegy és részletek: www.kodalykozpont.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor