Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Ősszel folytatódik a Hangszert a kézbe
2022-07. szám

Tizenhét település, ötvenkét kiállítási nap, közel harmincezer látogató. Számokban ez a Hangszert a kézbe 2021/22-es tanévének a mérlege. A Hangfoglaló Program támogatásával a Hangszeresek Országos Szövetsége által megvalósított sorozat a nyáron „pihen”, pontosabban felkészül az új tanévre.
A koronavírusjárvánnyal bevezetett korlátozások miatt közel másfél év szünet után 2021. szeptember 9-én, Beethoven városában indulhatott ismét útjára a Hangszert a kézbe sorozat. Martonvásár a 42. állomása volt a rendhagyó kiállításnak, amely az NKA Hangfoglaló Program támogatásával a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által felajánlott mintegy száznegyven hangszerrel és hangtechnikai eszközzel 2017 februárjában indult útjára. A Hangszert a kézbe szervezőinek célja a kezdetek óta sem változott: minél többek kezébe hangszert adni, ezzel minél több embert rávenni a zenélésre. A 2021/22-es tanévet nyitó martonvásári kiállítás egyik legnagyobb tapasztalata volt, hogy a vírus miatti korlátozások után a közösségi programok szervezése és megélése, az ilyesmiből közel két éven át kimaradó diákok érdeklődésének a felkeltése az egyik legnagyobb kihívás.
A következő helyszíneken azonban fokozatosan visszaállt minden a régi kerékvágásba, így délelőttönként iskolai csoportok látogatták szervezetten a kiállítást, illetve a rendhagyó énekórákat, miközben délu­tánonként a visszatérő diákok mellett az idősebb korosztály is szívesen belefeledkezett a hangszerek ki­pró­bálásába.
hirdetés

A 2021/2022- es tanév tizenhét helyszínének ötvenkét kiállítási napján közel harmincezer látogató próbálta ki a gitár, basszusgitár, dob, billentyűs, elektronikus zene, ének és stúdiótechnika, valamint világ- és népzenei hangszerek szekciókból összeállított kiállítást. Ami természetesen nem valósulhatott volna meg a fogadó települések pedagógusainak segítsége és a kiállításnak otthont adó helyszínek támogatása nélkül. Martonvásár mellett Nyíregyháza, Veszprém, Mindszent, Kecskemét, Tiszaújváros, Vecsés, Tata, Szombathely, Kaposvár, Balassagyarmat, Kiskunfélegyháza, Debrecen, Miskolc, Paks, Eger és Dombóvár látta vendégül ebben a tanévben a Hangszert a kézbe kiállítást.
Miután az NKA Hangfoglaló Program kollégiuma az év elején egy újabb meghívásos pályázattal támogatta a kezdeményezést, a Hangszert a kézbe szeptembertől decemberig újabb nyolc alkalommal nyithatja meg kapuit. A tervek szerint szeptember elején ismét Martonvásáron kezdődik a Hangszert a kézbe tanév, és minden bizonnyal az első kiállítás helyszínére, Szolnokra is visszatérnek az ősz folyamán a hangszerek. A további helyszínek kiválasztása a szervezők egyik nyári feladata, hiszen nemcsak olyan településekre szeretnék elvinni a kiállítást, ahol az elmúlt öt évben még nem járt a Hangszert a kézbe, de az elmúlt tanév gyakorlatának megfelelően korábban már felkeresett városokba is vissza akarnak térni, hiszen fél évtized alatt felnőtt egy újabb generáció, akiknek lehetőséget kell teremteni a hangszerek megismerésére, megérintésére és megszeretésére.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor