Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
20 éves a „Muzsikál az erdő”
2023-05. szám / Matúz Viktória

Az idén 20 éves „Muzsikál az erdő” sajátos szervezési módszerrel rendelkezik, mára közismert rendezvénysorozat, vállalt feladataként a fenntarthatóság felé tereli a közönségét az erdő, a zene, a művészetek erejével. Micsoda ötlet klasszikus zenét és a művészet sok-sok ágát kivinni
az erdő közepére? S az ötlet megvalósulásával mekkora hatása van egy-egy szabad ég alatt átélt élménynek? Az évforduló kapcsán beszélgettem Szabó Lajossal, a „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat főszervezőjével.

20 év egy fesztivál és egy ember életében is nagy idő. Beszéljünk egy kicsit a kez­detekről. Mi volt a „Muzsikál az erdő”-t elindító, motiváló pillanat?
Sz. L.: Erdőmérnök egyetemi hallgatóként szembesültem a globális környezeti problémákkal, azt éreztem, hogy tennem kell a környezeti nevelés érdekében. A Mátrában szerveztem egy hétvégét a ba­rá­taimmal, akik között voltak erdészek, tanárok és zeneakadémiai hallgatók is. Breznyán István barátom az Ágasvár tetejére tervezett túránkra magával cipelte a trombitáját, kipróbáltuk, hogyan hangzik a zene a hegytetőn, hogyan verődik vissza a hang a hegyoldalakról. Megrendítő élményben volt részünk, és még ott elhatároztuk, hogy ide kell egy erdei koncertet hoznunk. Sokan láttak ebben az ötletben fantáziát, részesei szerettek volna lenni. Így kezdődött…

Miért éppen 9 nap a „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok időtartama? Hogyan alakult ki az egymásra épülő programok rendje?
Sz. L.: Eleinte a rendezvények még kizárólag az esti órákban zajlottak. Idővel kialakult a szervezési koncepció, építettem a saját tapasztalataimra, klasszikus zenei koncertélményeimre, az erdőre – a számomra legotthonosabb közegre –, sokakkal beszélgettem a rendezvényről, segítettek a szervezés során megtapasztalt benyomások is. Azzal, hogy szimfonikus zenekart vigyünk ki az erdőbe, felmerültek aggodalmak. De a zene egybeolvad az erdő hangjaival, hallani lehet a madarak énekét, a lombok, az avar susogását is. Kiderült, hogy a lombkorona kiváló akusztikai tulajdonságokkal bír. A karmesterek, a klasszikus zenészek számára kihívás és óriási élmény az erdőben megvalósítani egy koncertet. Fontos volt, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat, beépült a népzene, a néptánc, a helyiek hagyományőrzése, és idővel a világzene és a jazz is megjelent. Akik bekapcsolódnak, mindannyian hozzátesznek a „Muzsikál az erdő”-höz, így alakul, fejlődik, válik közösségivé. Megtisztelő, hogy sok kiváló művész, települési önkormányzat szívügyének tekinti a „Muzsikál az erdő”-t, az Agrárminisztérium, az erdészeti ágazat, a Magyar Művészeti Akadémia tagjai, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Fesztivál Szövetség együttműködik velünk, szakmai szempontból elismeri a munkánkat. Ez egy civil kezdeményezésnek óriási eredmény, hiszen a rendezvénysorozatot a Muzsikál az Erdő Alapítvány szervezi a kicsi, de lelkes csapatával. A szervezőcsapatnak köszönhetően ma már a közönség „Muzsikál az erdő”-s élményekre számíthat, bárhol is kapcsolódik be a rendezvénybe, akár a Mátra, Kecskemét, Gyula, a Nyírség, a Dunántúl, a Partium vagy Erdély tájairól beszélünk.

Milyen érzés, amikor érkezik a közönség a rendezvényre, ahová eljutni sokszor kész kihívás?
hirdetés

Sz. L.: Amikor az erdei séta indulására várok, látom, hogy érkeznek az emberek, jönnek minden irányból, és egyre többen vagyunk. Amikor elindulunk, egy emberfolyamot látok, ez óriási motiváció, ezért érdemes csinálni. Hogy megismertessük az erdő értékeit, és olyan kulturális élmények átéléséhez segítsük hozzá az érdeklődőket, amelyeket csak ott és akkor élhetnek át.

Mire számíthat a közönség ebben az évben, és milyen jövőkép sejlik fel a „Muzsikál az erdő” számára?
Sz. L.: A 20. évforduló alkalmat ad az összegzésre és egy kicsit az ünneplésre is. Szezonkezdetként szerveztünk egy sikeres rendezvényt Szatmárban, a Nyírségben, májusban Kecskemét és Lakitelek adott otthont a programoknak, nyáron a Mátrai Művészeti Napokkal készülünk, ősszel pedig a Körösök völgyében zárjuk a rendezvényeinket. Szeretnénk a közönségünkkel és azokkal a művészekkel együtt ünnepelni, akik a 20 év során részesei voltak a rendezvényeknek, hiszen általuk alakult, fejlődött a „Muzsikál az erdő”. A jövőre nézve bizakodó vagyok, az alapok most is helytállóak: a Kárpát-medence csodálatos élettér, tele értékekkel, amelyeknek a megőrzése és átadása a feladatunk, sőt kötelességünk. Ezt összetartással lehet megvalósítani, a közösségek és a nemzetek összetartásával. Ez a gondolat kijelöli a „Muzsikál az erdő” tovább fejlődésének az útját. Remélem, hogy még sok éven át „muzsikál az erdő” mindenki örömére!

Információk: www.muzsikalazerdo.hu



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor