Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
31. Gastroblues Fesztivál
2023-05. szám

Hazánk legrégebben megrendezésre kerülő bluesfesztiválja folytatódik a tavalyi jubileum után. A szervezők optimisták és megküzdenek minden akadállyal. Az idei eseményt a korábban szokásos
módon rendezik meg. Június 26-án a Gastroblues Klub rendezvényeivel indul a fesztivál. Ennek részletes műsorát a későbbiekben közöljük.

Június 30-án és július 1-jén az ESZI Sportcsarnokban neves előadók lépnek fel. A pénteki napon Miller Anderson gitáros-énekes, aki eddig négy különböző zenekarral (Spencer Davis Group, British Blues Quintet, Miller Anderson Band, Jon Lord Blues Project) volt fesztiválunk vendége 1998-2019 között. Miller Anderson az 1969-es Woodstock fesztiválon a Keef Hartley Band tagja volt. Ezúttal egy ötödik formáció élén hazai zenészek kíséretében lép színpadra. A Mike Gotthard és Szebényi Dániel alkotta Blues MD kiegészül vendégekkel, a hegedűs Kézdy Lucával és a szaxofonos Weisz Gáborral. Műsorukban több darab felidézi az egykori hippi fesztivált. Őket a már ismert belgrádi gitáros Nenad Zlatanovic vezette Texas Flood együttes követi. Nenad 2009-ben, a 17. fesztiválon lépett a sportcsarnok színpadára, és az evangélikus templomban is szerepelt.

A szombati napot a Chicago Blues Union nevű formáció indítja, amelyet a T. Rogers együttes és Fekete Jenő alkotja. Tavaly megjelent, blues feldolgozásokat tartalmazó albumukkal lépnek fel. A francia énekesnő, Gaëlle Buswel először szerepel hazánkban. 13 éves korától áll folyamatosan színpadon. Saját szá­mait angol nyelven adja elő. 2012-2021 között négy albuma jelent meg. Tavaly júliusban fellépett test­vérfesztiválunkon, a PustoBlues-on is. A walesi születésű, de a kanadai Torontóban élő blues-rock gitáros Philip Sayce 1997-től három és fél éven át Jeff Healey együttesében játszott és turnézott világszerte. Évek óta saját zenekarával ad koncerteket és jelentet meg lemezeket. Játékára, mint annyi más gitároséra, Jimi Hendrix és Stevie Ray Vaughan volt nagy hatással. Nyolc albuma jelent meg saját neve alatt, a legutóbbi 2020-ban Spirit Rising címmel.

Szombaton az evangélikus templomban fellépnek Kézdy Luca a tavaly év végén megjelent Home című szó­lóal­bumával, Miller Anderson, Nenad Zlatanovic, a Szebényi Dániel – Mike Gotthard duó.

A vasárnapi, a korábbi évekhez hasonlóan ingyenesen látogatható Kárpát-medencei Gastroblues Piknik közönségvonzó eseménye az 1976-ban alapított folk-rock, etno-rock, nemzeti-rock Kormorán együttes kon­certje lesz, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte a népzenei elemeket a rockzene stílusjegyeivel. Vendégük lesz az erdélyi TransylMania zenekar. A héttagú formáció saját szerzeményeivel és mesterien átformált népdalokkal a szülőföld megbecsülésére buzdít.
hirdetés


Az idei fesztiválon csatlakozunk a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára megvalósuló rendez­vénysorozathoz, a Petőfi Irodalmi Múzeum segítségével. Jubileumi rendezvényünket különböző hely­színeken (evangélikus templom, klubkoncertek, szabadtér…) dalban, versben, gasztronómiában tervezzük megvalósítani. Ehhez a programhoz kapcsolódik a Loyal Apples’ Club és a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncertje. A héten több alkalommal megemlékezünk Török Ádámról is.

A Gastroblues Fesztivál saját YouTube csatornája folyamatosan bővül, fejlesztés alatt áll. A 227 eddig feltöltött koncertet, zeneszámot 57 ezer óra erejéig tekintették meg eddig a zenebarátok.

E néhány sor pusztán ízelítő a Gastroblues Fesztivál idei műsoraiból. Tekintsék meg folyamatosan frissülő honlapunkat: www.gastroblues.hu

A Gastroblues Fesztivál szervezői és támogatói szeretettel várnak minden kedves régi és új látogatót!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor