Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Megfér egymás mellett a Kaláka két fesztiválja
2023-05. szám / G. A.

Nyakunkon a nyári fesztiválszezon. Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője is részt vesz két művészeti programsorozat szervezésében: nevéhez köthető a Kaláka Fesztivál, amely június 22-25. között Egerben, valamint a Fatemplom Fesztivál, amely július 14-16. között Magyarföldön
várja az érdeklődőket. A zenész reméli, hogy a két fesztivál egymást kiegészítve valósulhat meg idén is.

Két nyári fesztiválnak is a házigazdája. Mit tartozik a feladatkörébe?
G. D.: A két fesztivál közös gyökerekkel rendelkezik. Az első Kaláka Fesztivált még 1980-ban szerveztük a Diósgyőri várban, de a vár ma már használhatatlan állapotban van, ezért költöztünk Egerbe, az Érsekkertbe. Hívtak minket sokfelé, köztük Magyarföldre is, amiről azt sem tudtam, hogy a térképen van, de ellátogattunk oda, és csodálatos környék fogadott. Eldöntöttük, hogy rendezünk még egy fesztivált; míg a Kaláka megmaradt világzenei fesztiválnak, a Fatemplom intel­lek­tuálisabb és szakrálisabb hangulatú. A munkánk két fő részre bontható: összeszedjük a közreműködőket és kialakítjuk a helyszínt, miközben a fesztivál egyre növekszik. Nagy öröm, hogy ilyen jó csa­patot tudtunk összeállítani mindkét eseményre. A Kaláka Fesztiválon Hobo, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és az Aranyakkord is fellép idén: értékes zenéket akarunk adni a közönségnek.

Negyvenhárom éve rendezik meg a Kaláka Fesztivált. A korábbiakhoz képest 2023-ban miben mutat újat az eseménysorozat?
G. D.: A hagyományhoz hűen a Kaláka Fesztivált egy verskoncerttel kezdjük, és úgy alakult, hogy az előadás épp Weöres Sándor 110. születésnapján lesz, Sebestyén Márta, a Sebő-együttes és a Kaláka koncertjével ünnepeljük. A műsor természetesen évről évre változik, eleinte csak két este volt, és jó ideje már gyerekfesztivált is tartunk, amelyen fellép többek között az idei Artisjus-díjas Hot Jazz Band. A gyerekalbumukhoz készült Bényei Tamás-képeket kiállításon is láthatja a közönség. Teljesen új azonban az Ökokaláka rendezvény, amelynek keretén belül helyi termelőket, iparművészeket és civil szervezeteket is meghívtunk. A fenntarthatósággal foglalkozó előadások és gyerekjátékok a Kaláka Fesztivállal párhuzamosan futnak. A kiegészítő programokra az Érsekkertben nem kell külön belépőt váltani.

Fontosnak tartja a környezetvédelmet?
G. D.: A Kalákával még 1990-ben volt egy olyan tervünk, hogy Kupaktanács címmel kiadunk egy környe­zetvédelemmel kapcsolatos lemezt. Ez a projekt sajnos nem valósult meg, bár bizonyos részletei azért felkerültek egy-egy CD-re. A környezetvédelem fontossága azonban azóta is bennünk él, ezt átvittük az Ökokalákába. Különben nagyon fegyelmezett a fesztiválunk közönsége, nem kell sokat takarítani utánuk az esemény végén.

A Fatemplom Fesztivált Rátóti Zoltánnal közösen szervezik, vele hogyan kerültek munkakapcsolatba?
G. D.: Rátóti Zoltán Magyarföld polgármestere volt, amikor a Kaláka Fesztivállal költöznünk kellett a Diósgyőri várból. Ő hívott fel, hogy tartsuk ott az eseményt. Mondtam neki, hogy azt se tudom, hol van Magyarföld, mindenesetre gondoltam, hogy komolyan beszél. Meglátogattuk a faluban, láttunk egy gyö­nyö­rű fatemplomot, egy festői tájat, és azonnal eldöntöttük, hogy ott is folytatjuk: ennek már tíz éve. Néhányan azt mondják, inkább erre a fesztiválra jönnek, mint a Kalákára, én azonban remélem, hogy a két fesztivál megfér egymás mellett.
hirdetés

Kit szólítanak meg a fesztiválok?
G. D.: A Kaláka ötvenhárom éves, a mi közönségünk nem a legfiatalabb... Ugyanakkor rengeteg gyerek­kon­certet adunk, és észrevettem, hogy az óvodások is fogékonyak erre az egészre, legalább annyira, mint a nagyszüleik. Az viszont egész biztos, hogy nem a popfesztiválok közönsége a miénk, ezek nem akkora méretű tömegrendezvények, és két koncert között nem szól a zene.

Mindkét fesztivál vidéken lesz: fontos, hogy a fővárosi közönség mellett a kisebb községekbe is elérjen a kultúra?
G. D.: A kultúra nem Budapesté, néha sokkal jobb egy kis településen muzsikálni, mint a fővárosban. Házigazdaként mindig adunk rá, hogy legyenek helyi közreműködőink, fellépőink. Fontos, hogy nemcsak mi megyünk a vidéki előadókhoz, hanem ők is eljönnek hozzánk. Ami a közönséget illeti, az Őrség népszerű turistacélpont. Egyébként sokan járnak mindkét fesztiválra, és nem azzal törődnek, mennyit kell utazniuk. Mindkét fesztivál remek helyen van.

A Fatemplom Fesztiválra a valláshoz közel álló érdeklődőket várnak?
G. D.: A Fatemplom nem csak egy háttér, valóban van egy ökomenikus istentiszteleti alkalmunk vasárnap reggelente. Három felekezet lelkésze lesz ott. Sajgó Szabolcs atya, jezsuita szerzetes, Balogh Zoltán református püspök és Kondor Péter evangélikus püspök együtt szolgálnak az istentiszteleten. A liturgia elemei közé beillesztjük a művészek produkcióit, közreműködik az Eucharist Mező Misivel, Lackfi János és természetesen a Kaláka. Mindenkit szeretettel várunk, hiszen egy templomba nem csak hívők léphetnek be.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor