Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Iránytű a klasszikus zenében a Cziffra-örökség
2023-12. szám / Ungvári Judit

A klasszikus zene hazai örökségének legnívósabb képviselőit mutatja be évről évre a Cziffra György Fesztivál. Az immár kilencedik programsorozat január 18-án a Müpában indul, A Méltóság
hangja elnevezésű jótékonysági koncerttel. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt, a rendez­vény­sorozat művészeti vezetőjét kérdezte lapunk a 2024-es fesztiválról.

Milyen indíttatásból, ha úgy tetszik, milyen filozófia mentén szervezi meg a kezdetektől máig ezt a programsorozatot?
B. J.: Minden esetben Cziffra György zenei szellemiségét, a rá jel­lem­ző művészeti sokszínűséget tartom szem előtt. Másrészt pedig azokat a művészeket és ifjú muzsikusokat invitálom, akik nyitottak, akik szá­má­ra a zenélés az önkifejezés egy módja, akik kreatívan és inspi­ra­tí­van gondolkodnak, és a színpadon valóban sugároznak és médiumként közvetítenek a közönség felé őszinte érzelmeket.

Melyek az idei program legfontosabb elemei?
B. J.: Az elmúlt nyolc év folyamán kialakult egy megszokott rendszer. Idén is olyan világhírű művészek tisztelik meg fesztiválunkat, mint Olga Kern, Kevin Chen, Keller András, Bogányi Gergely. A kamarazene is jelentős szerepet kap két ragyogó külföldi vendégművésszel, Sandro de Palmával és Alexander Hülshoff-fal. A gyerekek számára Halász Judit gyerekkoncertje, a zongora szerelmeseinek pedig Farkas Gábor estje szerezhet majd örömöt. A Fókuszban a fiatalok sorozat két koncertjén ifj. Balázs Elemér és Oláh Krisz­tián, a 2023. évi Cziffra Fesztivál Kreatív Művész-díj nyertesei lépnek pódiumra. De persze lesznek más műfaji irányból közelítő események, többek között Gubik Petrával, a Hot Jazz Banddel, Sárközy Lajossal, valamint – ahogy eddig mindig – most is lesznek képzőművészeti kiállítások és egyéb színes rendez­vé­nyek Budapest számos pontján. Érdemes böngészni a programunkat.

Rachmaninov-esszencia címmel egy igazán különleges vállalkozásra készülnek a Concerto Budapest zenekarral február 10-én és 25-én. Mi adja a nehézségét, illetve a szépségét a szerző versenyműveinek?
B. J.: Mindig is hatalmas vonzódást éreztem Rachmaninov zongoraversenyeihez. Vérbő, érzelemdús muzsika, hatalmas csúcspontokkal és embert próbáló technikai és fizikai kihívásokkal. Valóban gigászi vállalkozás a szerző négy zongoraversenyét és a Rapszódia egy Paganini-témára című művét két koncerten előadni, de a Concerto Budapesttel és Keller Andrással együtt ez több lesz mint teljesítmény, valódi katarzis, a zenében való ki- és beteljesedés. A komolyzene kedvelőinek ezen a két estén nem mindennapi élményt, igazi kuriózumot kínálunk.
hirdetés

Az idei programban szereplő A Méltóság hangja című eseményt milyen szándékkal rendezik meg?
B. J.: Számomra és a fesztivál egésze számára is a kezdetektől fontos a jótékonyság és az, hogy nemes ügyek mellé álljunk. A Cziffra Fesztivál és a Magyar Hospice Alapítvány közösen rendezi meg A Méltóság hangja című hangversenyt a Müpában, melynek bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánljuk fel. Fontosnak tartom, hogy ilyen módon is erősítsük a társadalmi felelős­ség­vál­lalásunkat. Az est fellépői Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati lesznek, jómagam pedig zongorán működök közre.

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált. Mi az elmúlt majdnem tíz év legfontosabb tapasztalata vagy tanulsága?
B. J.: Talán az, hogy ha az ember hisz valamiben és szívét, lelkét, idejét és tudása legjavát beleveti a munkába, és ehhez társakat, támogatókat talál, akkor minden sikerülhet. Mára Cziffra György neve rehabilitálódott, és a fesztivál nemzetközileg is jegyzett tényező lett a világban. Hála mindazoknak, akik mellettünk állnak és töretlenül hisznek a missziónkban!

Milyen hatással van a Cziffra-életmű a mai előadókra? Mi a szellemi hagyatéka Cziffra Györgynek?
B. J.: Cziffra György zongoraművész hitvallásához hozzátartoznak a különleges, műfajokon átívelő művésztalálkozások, produkciók éppúgy, mint a tehetségek felkarolása. Szenvedélyes újító volt, a határok elmosása és nyitottság jellemezte. Egyedi hangja volt és bátorsága. Művészi és emberi példakép, akinél jobb iránytűt nem is választhatna ma egy fiatal művész. Nem véletlen, hogy a felvételei a mai napig óriási hatással bírnak a jövő generáció számára.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor