Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A 25 éves BMC Records újdonságai – ´24 január
2023-12. szám

Twigs – Sanne Rambags / Vincent Courtois / Julian Sartorius
Vincent Courtois korábban három albumot rögzített a BMC Recordsnál: 2019-ben jelent meg a The Demons of Tosca, 2023 elején az Aki Takase nevével fémjelzett Carmen Rhapsody, 2023 nyarán pedig a Daniel Erdmann-nal és Robin Finckerrel közös Nothing Else. Courtois ezúttal egy fiatal

üstököst és egy tapasztalt kísérletezőt választott maga mellé: a holland énekesnő, Sanne Rambags több saját zenekar – köztük az Under the Surface és a Mudita – élén jelentős kritikai sikereket ért el világszerte, míg a svájci dobos és médiaművész, Julian Sartorius egy évtizede Európa keresett előadói közé tartozik, és két tucat lemezt rögzített. Zenéjük improvizációkkal tarkított, dalközpontú kamarajazz: Rambags a sámánisztikus folk erejével, Courtois klasszikus és kortárszenei tájékozottságával, Sartorius experimentális vénájával járul hozzá a hallgató szívében még sokáig visszhangzó zenei varázslathoz.


On The Edges 3 – Hans Lüdemann / TransEuropeExpress Ensemble / Rita Marcotulli and Luciano Biondini
Hans Lüdemann TransEuropeExpress oktettje 2019-ben indult Európa határvidékeinek zenei felfedezésére az On The Edges projekt keretében, amelynek nagy kritikai sikert aratott első albuma Majid Bekkas közreműködésével Észak-Afrikában kalandozik, a második fókuszában Skandinávia áll Sofia Jernberg és Kalle Kalima vendégszereplésével, míg a harmadik rész Olaszországba repíti a hallgatót. A számok között fülbemászó „slágereket” is találunk, ám a hangulatról nem csak a mindent átjáró mediterrán íz gondoskodik: Rita Marcotulli és Lüdemann közös munkáját évekre visszanyúló személyes kapcsolat előzte meg, ami természetes, intuitív játékukból is sugárzik. Marcotulli az olasz jazz nagyasszonya, aki a populáris hangvételtől a legmodernebb zenei konstrukciókig a jazz valamennyi rétegében otthonosan mozog, míg a zenekar másik vendége, Luciano Biondini az európai tangóharmonikások egyik legeredetibb és legvirtuózabb képviselője.



Le jardin des délices – Leïla Martial-Valentin Ceccaldi
„Leïla Martial több mint énekesnő: képes érzelmeket teremteni, és vizuális művészként nyúl az emberi hanghoz” – írta a Jazz Magazine. A francia vokális jazz koronázatlan királynőjének dalaiban színházi és cirkuszi mozzanatok a nomád pigmeusok, inuitok és cigányok tradicionális énekével, elektronikus és pszichedelikus hatások az improvizatív kortárs jazz eszközeivel ötvöződnek. Martial és Valentin Ceccaldi feldolgozásokkal teremt párbeszédet zenei nyelvek, régiók és a zenetörténet különböző fejezetei között. Sokarcú identitásukról árulkodik, hogy a hat dalból egyedül a címadó Jardin des délices a páros saját kompozíciója: három számban klasszikus áriát, egyben réunioni népdalt dolgoztak fel, egy másik pedig Barbarától származik. A feldolgozások és a vokálakrobatika azonban nem elsősorban a hagyományőrzés célját szolgálják, hiszen a meglévő építőkockákból a duó merőben új zenei világot hoz létre.
hirdetés


Futurized (Deluxe Edition) – Mozes & Kaltenecker
A vezető francia jazzmagazin, a Citizen Jazz szerkesztője „csodálatos felfedezésként” jellemezte Mózes Tamara és Kaltenecker Zsolt duóját: „Mondanivalóval, blues-zal, groove-okkal átszőtt ez a zene, sok effekttel és vad improvizációkkal.” A duó Futurized című debütáló albuma 2022 októberében látott napvilágot; az együttes azóta számos külföldi koncerten és fesztiválon aratott nagy sikert, 2023 áprilisában pedig meghívást kaptak a brémai Jazzahead! fesztiválra, ami az európai jazzszíntér egyik legnagyobb presztízzsel bíró rendezvénye. A Mozes & Kaltenecker debütáló albumának novemberben megjelent deluxe kiadása kizárólag digitális formátumban elérhető, és két új számmal bővült: bemutatja a Money című Pink Floyd-szám meghökkentő feldolgozását, illetve az alkotópáros Insomnia című saját dalát, amelyhez a YouTube-on klipmegjelenés is társult.








vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor