Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Táncházak a Fonóban az új évben is
2023-12. szám

Tánc: boldogság, közösség, öröm, mozgás, lélek... és sorolhatnánk. A városban pedig van egy biztos pont, ahol az új évben is bizonyára találunk olyan táncházat, amihez szívesen csatlakozunk. A Fonó Budai Zeneházban az elmúlt években megsokasodtak a táncházak, maradtak a patinás,
nagy múltú sorozatok, és elindultak újak. Így bármelyik korosztály a legkülönbözőbb tájegységek és népek zenéire tudja gyakorolni a számára legkedvesebb tánclépéseket.



A Fonó legpatinásabb táncháza a Fonó Szerda. Az intézménnyel egyidős vonós táncházi sorozatban kezdő és haladó csoportokban tanítják az adott tájegység táncait, az oktatást énektanítás követi – gyakorta neves vendégszólistákkal –, majd szabad táncház élő zenével, a táncház vendégzenekarával. Szerdán tehát megnyílik a „városi falu” a Sztregova utcában, ahol ugyanúgy húzzák a talpalávalót, mint a legjobb mezőségi lakodalomban! Különlegesség, hogy a sorozatra időnként adatközlő táncos mestereket is hívnak, akiktől közvetlenül lehet ellesni a táncok titkait.

Kéthetente pénteken a Berka együttes moldvai muzsikájára gyakorolhatják a körtáncokat azok, akik már ismerik a lépéseket, és azok is bekapcsolódhatnak segítséggel, akik még csak most kezdik a táncházba járást. A moldvai táncok mellett kisebb létszámban, de a vonós táncokat is gyakorolhatják a résztvevők, hiszen mindig érkezik egy zenekar, aki hagyományos, vonós táncházat muzsikál az előtérben.

Néhány éve indult a Kamasz Táncház a Sarjú Bandával a Fonóban. A 2016-os Fölszállott a páva televíziós vetélkedőből jól ismert zenekar fiatal tagjai ezeken a havi egy szombat kora estéken azoknak muzsikálnak, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, de a felnőtt táncházakhoz még túl fiatalok: a kamaszoknak. A táncolni már tudók mellett számítanak azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, a táncházzal, hiszen az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást.
hirdetés

Ebben az évadban indult a Fonóban a Bolgár táncház a Martenica együttessel havi rendszerességgel. A rendkívül gazdag bolgár népzene és néptánc világába kínál betekintést a zenekar, melynek műsorán fel­fedezésre indulhatunk a különböző dialektusok színes kavalkádjába. A ritmusok sokszínűsége találkozik a dallamok keleties hangzásával, melyet az együttes a Balkán legjellemzőbb népi hangszerein szólaltat meg. A táncokat a 40 éve működő Martenica együttes tagjai tanítják, segítve a horok és racsenicák mozdu­la­tainak, lépéseinek stílusos elsajátítását.

Akár lehet egy újévi fogadalom is, hogy megadjuk magunknak a tánc és a zene örömét, amit hol máshol lehet jobban kipróbálni, megélni, mint egy Fonó-béli táncházban?

Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova utca 3. / www.fono.hu





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor