Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Jazzfest Budapest 2024 – Április 27. – május 16.
2024-01. szám

Tavasszal immár harmadik alkalommal kerül sor a műfaj legnagyobb hazai ünnepére, a Jazzfest Budapestre. A fesztivál sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy egyre több helyszín csatlakozik a programsorozathoz. Április 27. és május 16. között már húsz helyszínen szól a jazz,
szabadtéren, klubokban, koncert- és színháztermekben is.

Az Európai Unióhoz csatlakozásunk huszadik évfordulóját ünnepelve a fókuszt az európai jazzre helyezzük, így a budapesti kulturális intézetekkel együttműködve érkeznek olasz, cseh, spanyol, portugál, holland, lett, svéd, ciprusi, német, angol, norvég, török zenészek, akiken kívül még dél-koreai zenekar is elvarázsolja a jazzkedvelő közönséget. Természetesen hazai fellépőből lesz a legtöbb, akik mind valamilyen különleges, egyedi produkcióval készülnek, legyenek akár még diákok vagy a szakma nagy „öregjei”.

A fesztivál szervezőinek a kezdetektől célja, hogy a jazz hazai kiválóságait összehozza külföldi zenészekkel, ezáltal is segítve őket ahhoz, hogy a nemzetközi színpadokon is bemutatkozhassanak, ezért a fesztivál három hete alatt, rengeteg zenei találkozásra, közös örömzenélésre is sor kerül. Így például a Norvégiából érkező Kjetil Mulelid Trióhoz csatlakozik Bacsó Kristóf szaxofonos, a török zongorista fenomén Hakan Başarhoz Gyányi Marcell bőgős és Csízi László dobos. A spanyol Maria Toro és az olasz Daniele di Bonaventura duójához Mogyoró Kornél ütőhangszeres, a holland AVA Trióhoz pedig a fiatal cimbalmos, Horváth Áron. A legizgalmasabb találkozásnak a brit dobos-zongorista, Gary Husband és a szintén dobos-zongorista Tálas Áron közös, váltott hangszeres zenélése ígérkezik, akikhez Egyed Bea táncművész is csatlakozik.

Különlegesség lesz a Szardínia szigetéről érkező, polifonikusan megszólaló tenorkórus, a világhírű Tenores di Bitti koncertje Enzo Favata szaxofonossal.

A Hunyadi téren szabadtéri fotókiállítás nyílik az elmúlt tíz év legjobb jazzfotóiból, április 30-án a Nem­zet­közi Jazznapon ismét különleges programokkal készülünk, május 1-én a Veronaki zenekar szórakoztatja és Tóth Viktor tanítja a jazz szeretetére és megértésére a legfiatalabbakat. Ingyenes szabadtéri koncer­tek­kel készülünk a Mikszáth téren, a Bakáts téren, a Liszt Ferenc téren és meglepetés helyszíneken is.

Egy fesztivál persze nem lenne teljes a világsztárok fellépése nélkül. Idén sem lesz hiánya belőlük a műfaj szerelmeseinek. Igyekeztünk a programot úgy összeállítani, hogy a lehető legszínesebb legyen a kínálat.

A fesztivál első napján a szicíliai születésű, érzékien búgó hangú bariton énekes, Mario Biondi koncertezik, akit akár az olasz Barry White-nak is nevezhetnénk. Snétberger Ferenc a svéd bőgős, Anders Jormin társaságában tér vissza Budapestre. Gianluca Petrella harsonás, az egyik legismertebb olasz zenész Pasquale Mirra, a jazzélet egyik legtermékenyebb és legizgalmasabb vibrafonosával duettezik.
hirdetés

Az Egyesült Államokból egy igazi All Star zenekar érkezik, a többek között Miles Davis és Herbie Hancock zenekaraiból is ismert szaxofonos, Bill Evans vezetésével. Társa lesz a hammond koronázatlan királya, John Medeski, Sting és John Mayer dobosa, Keith Carlock, valamint a világ talán legismertebb basszusgitárosa, Jaco Pastorius fia, Felix Pastorius, aki fiatal kora ellenére már David Byrne mellett és a Yellowjacketsben is zenélt.

Skandináviát a Bugge Wesseltoft által alapított Rymden képviseli, amely zenekarban a világhírű e.s.t. rit­mus­szekciója, Magnus Öström és Dan Berglund a társai.

A kubai virtuóz zongorista, a Buena Vista Social Club művészeti vezetője, Roberto Fonseca a 30-as évek Párizsának és Havannájának mámorító és fülledt világába kalauzol el bennünket zenekarával.

A fesztivált a világ egyik, ha nem a legjobb basszusgitárosa, Victor Wooten és testvérei, a Wooten Bro­thers koncertjével zárjuk.

A felsorolt programokon kívül még meglepetésekkel is készülünk, amik most még maradjanak titkok.

jazzfestbudapest.hu


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor