Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A muzsika elcsábít – HERBSTGOLD Fesztivál 2024
2024-01. szám

A csábítást választotta idén Julian Rachlin, a kismartoni HERBSTGOLD Fesztivál intendánsa mottóként: „Muzsikálás közben inspiráló a hallgatóságunk intellektuális vagy érzelmi elcsá­bí­tásának lehetősége. Tulajdonképpen sokkal inkább az elcsábítás folyamatáról van szó, amit akár
művészeti hipnózisként is felfoghatunk. Egy előadás alatt megszületendő zenei produkció a közönség energiáiból táplálkozik, és ezt az energiát kapja vissza a közönség a koncertteremben.”

A szeptember 11-től 22-ig tartó program íve a kamara- és dalesteket magában rejtő klasszikus zenétől a jazzmuzsikán át a roma- és világzenéig vezet, kiegészítve a Pan O’Gusto kulináris fesztivállal és kortárs képzőművészek kiállításával.

A szeptember 11-i nyitókoncerten rögtön a legendás Martha Argerich Iddo Bar-Shai zongoraművésszel közösen Camille Saint-Saëns Auszt­riában íródott parodisztikus művével, Az állatok farsangjával varázsolja el közönségét. A narrációért a zongoraművész színésznő lánya, Annie Dutoit-Argerich felel. A koncert további részében a Chamber Orchestra of Europe Haydn két szimfóniájával, a 82. (C-dúr, „A medve”) és 100. (G-dúr) szimfóniával szögezi székéhez hallgatóságát.

Szeptember 12-én este a balkáni és roma dallamoké a főszerep, a Fesztivál biztos pillére, a Janoska En­semb­le vendégei ezúttal 100 Tagú Cigányzenekar szólistái lesznek – garantáltan a szakma csúcs­ta­lál­kozójára számíthatnak az érdeklődők.

Először lép fel a Fesztiválon Polina Osetinskaya zongoraművész, valamint az angol basszbariton, Sir Bryn Terfel. Osetinskaya, akiről ódákat zengenek, szeptember 14-i, délelőtti matinékoncertjén Mozart-, Schu­bert- és Chopin-műveket ad elő. A világszerte ünnepelt walesi énekes, Sir Bryn Terfel III. Károly királlyá koronázásakor walesi nyelven énekelt egy Kyrie-t. Kismartoni debütálására szeptember 13-án egy érzéki, Gerald Finzi, Franz Schubert és Claude Debussy dalaiból összeállított programmal érkezik.

A kastély rezidens zenekara, a Chamber Orchestra of Europe Julian Rachlin irányítása alatt szeptember 14-én lép újra fel, amikor Yefim Bronfman zongoraművésszel adják elő Beethoven 5. (Esz-dúr) op. 73 zon­goraversenyét, majd ezt követően Csajkovszkij fulmináns 4. (f-moll) op. 36 szimfóniáját.

Nagy várakozás előzi meg a népszerű színművész, Karl Markovics debütálását is, aki szeptember 15-én a Harmadik Birodalomban betiltott zeneműveket hozza el a kismartoni Esterházy-kastélyba, a zenedarabok között Charlotte Beradt Az álom Harmadik Birodalma című könyvéből olvas fel. A háború alatt több mint 200 zeneszerzőt üldöztek és kényszerítettek menekülésre, sokuk sosem tért vissza a koncentrációs táborokból, de az üldözés alatt is nagyszerű zenéket komponáltak. Markovics felolvasásának kíséretében, Julian Rachlin válogatásában csendülhetnek fel újra az egykor betiltott remekművek. A koncerten Rachlin zenésztársai, Boris Brovtsyn, Andrey Baranov, Amihai Grosz, Boris Andrianov, Itamar Golan és Wenzel Fuchs játszanak.

Szeptember 17-én a 2008-as Oscar díj legjobb idegen nyelvű film díjával kitüntetett alkotását, a Pénz­ha­misítókat vetítik Karl Markoviccsal, August Diehllel és Devid Striesow-val a főszerepben. A forgatókönyvet írta és a filmet rendezte Stefan Ruzowitzky. A Beszélgetés 6-kor keretében többek között Karl Marko­viccsal hallhatnak beszélgetést az elkobzott művészetek témájában.
hirdetés


A közönség örömére Julian Rachlin kamarazenészként is fellép, így például a szeptember 19-én a zenésztársaiból, saját hangszerük nagytudású mestereiből – Sarah McElravy, Claudio Bohórquez, Itamar Golan, Dominik Wagner, Andrzej Cieplinski és Etienne Boudreault –alakult szextett, illetve szeptett formációkban. Előadásukban Beethoven 20. (Esz-dúr) szeptettje mellett, Krzysztof Penderecki darabja, a 2000-ben, a Bécsi Filharmonikusok otthonában, a Musikvereinban a zeneszerző jelenlétében bemutatott Szextett klarinétra, tubára, hegedűre, brácsára, csellóra és zongorára WV 3734 csendül fel, amiben már akkor is közreműködött Rachlin.

A Fesztivál fináléjában a HERBSTGOLD spiritus rektora két szenzációs zenekar élén lép fel. Szeptember 21-én a Philharmonia Orchestra London irányítása mellett szólistaként is hallhatja őt a nagyközönség Mendelssohn e-moll, op. 64 hegedűversenyében, az est további részében Mozart Figaro házassága című vígoperájának nyitánya csendül fel, majd Mendelssohn 3. (a-moll, Skót) op. 56 szimfóniájával eresztik útjára elcsábított közönségüket.

A csábítás Rachlin vezényletével a Jerusalem Symphony Orchestra és napjaink legkeresetteb csellistája, a francia Gautier Capuçon koncertjével ér végett. Az 1938-ban alapított zenekarnak 2023 óta vezető karmestere Julian Rachlin. A zárókoncerten Mieczysław Weinberg 1. kisszimfóniája op. 41 és Brahms 1. (c-moll) op. 68 szimfóniája mellett Capuçon Haydn 1. (C-dúr) Hob VII:b1 csellóversenyével kápráztatja el kismartoni hallgatóságát.

A korábbi évekhez hasonlóan NOW Esterhazy Contemporary keretében újabb kortárs művészeti alkotásokat láthatunk majd a kastélynegyedben. Többek között egy újabb zászlós installációt avatnak fel a kastély előtt található tizenegy zászlórúdon, és folytatódik a kastélykert képzőművészeti projektje, a Kertművészetek is, amelynek keretében Anna Artaker tavalyi Sala Terrena analógiájára a park egy újabb kortárs művel gyarapodik. A német származású, Párizsban és Berlinben élő, elismert művésznő, Katinka Bock a kastélypark privát részén, közvetlen a kastély mögötti patakmeder kitisztításával újra megépülő hídra és környezetére hívja majd fel új szoborcsoport-együttesével a figyelmet.







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor