Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Dragony Tímea zenekari művének ősbemutatója Finnországban
2024-01. szám

Dragony Tímea zeneszerző Splendour című zenekari művének ősbemutatójára kerül sor Tur­ku­ban, Finnországban 2024. február 15-én és 16-án a Turku Filharmonikus Zenekarral. A koncertet Madaras Gergely karmester vezényli.

Dragony Tímea Bartók–Pásztory Ditta- és Artisjus-díjas zeneszerző a zeneszerző társadalom neves alkotóművésze. Zenekari kompozícióit gyakran tűzik műsorra vezető szimfonikus zenekarok. Kiemelt ese­mé­nyeken is ősbemutatóként hallhatták már műveit. 2022-ben A Magyar Klasszikus Zene Napján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában hangzott el a Bifrost ’a Híd’ című műve. A Müpa Felfedezések soro­za­tában is műsorra tűzték az Onyx című kompozícióját. Legutóbb szintén a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében hallhatta a kö­zön­ség két nagyszabású vokál-szimfonikus művét a Szent István Filhar­mo­ni­kusokkal.

2024. február 15-én és 16-án Finnországban, Turkuban a Turku Filhar­mo­nikus Zenekar előadásában ősbemutatóként hangzik majd el a Splendour című zenekari kompozíciója. A műsorban továbbá Jacques Ibert Fuvolaversenye és Pjotr Iljics Csajkovszkij 5. (e-moll) szimfóniája lesz hallható. A versenymű szólistája Győri Noémi fuvolaművész lesz. A koncertet Madaras Gergely karmester vezényli. A február 15-i koncertet a zenekar honlapján élő közve­tí­tésben hallhatja a magyar közönség is.

Madaras Gergely jelenleg Belgiumban, a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar (Orchestre Philharmonique Royal de Liège) zeneigazgatója. Számos ország élvonalbeli, meghatározó szimfonikus zenekarával is dol­go­zik. Karmesteri repertoárja nagyon széles, a klasszikus repertoártól a kortárs művekig minden megtalálható benne.

A karmester már harmadik alkalommal dolgozik Dragony Tímea zeneszerzővel. 2017-ben a Crann Bethadh (A kelta Életfa) című művét mutatta be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. 2018-ban a Virradás című zenekari dalciklusának ősbemutatóját vezényelte Halmai Katalin énekművész és a Liszt Ferenc Ka­ma­razenekar előadásában. Madaras Gergely ismeri és érzi Dragony Tímea kompozícióinak zenei nyelvét, ami biztosítja a zeneszerzőt egy újabb élményt nyújtó ősbemutatóról.

A Splendour című mű egy ünnepélyes hangvételű, patetikus, nagy ívű zenekari kompozíció. A cím jelentése ragyogás, tündöklő fény, nagyszerűség. A darab szellemi hátterében a zeneszerző számára az életben fontos, meghatározó emberi értékek állnak, mint az érzelmek mindenkori szükségessége, a kitartás és az erő. Ezeket nap mint nap tapasztaljuk a környezetünkben, az országban, ahol élünk. Hatnak ránk, és emellett a természetben is a természeti erő és a kitartás, az életerő dominál. Ezeknek a kifejező, erőteljes karakterű és helyenként természetábrázoló „képeknek” a zenei megfogalmazása ez a szimfonikus zene­karra komponált mű. A darab zenei nyelvezete expresszív, energikus, kitárulkozó, magával ragadó melodikai folyamatokkal teli, de bensőséges zenei szakaszok is helyet kapnak. A kompozíció zárása kiteljesedő, ezzel méltóképpen megkoronázva a mű mondanivalóját!
hirdetés

Dragony Tímea zeneszerzői szándéka ebben az expresszív műben a belső világunk összetett „képeinek” sokszínű bemutatása. Az örömzene hangjai mellett kitörő energiával nyújtanak majd mindenki számára tartalmas szellemi és érzelmi élményt!

Az alkotóművész számára meghatározó, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg műveit. Ez a külföldi ősbemutató is nagyon fontos mérföldkő szakmai pályáján. Kiemelkedő szerzőkkel egy műsorban nagy elismerés, hogy helyet kap egy magyar szerzőnő szimfonikus zenekari kompozíciója is.

A koncert időpontja és helyszíne:
2024. február 15., 19h
2024. február 16., 18h
Finnország, Turku Concert Hall



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor