Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Hatodik alkalommal gyűlnek össze a legtehetségesebb fiatal operaénekesek Budapesten
2024-01. szám

Szeptember legelején rendezi a Zeneakadémia a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amelyet az intézmény és professzora, az esemény névadója, a világhírű operaénekesnő azért alapított, hogy átadja tudását és hatalmas nemzetközi tapasztalatát.

A kétévente meghirdetett, összesen 70 000 euró összdíjazású esemény rendkívüli módon segíti a nem­zet­közi ismertségre vágyó ifjú énekművészeket, az elmúlt csaknem tíz évben számos kiemelkedő versenyző karrierje kapott lendületet. Az idén szeptember 1. és 8. között zajló megmérettetést nemcsak a hely­szí­nen, a Zeneakadémia patinás koncerttermeiben és az operaházi gálaesten, hanem az online közvetítésnek hála a világ bármely pontján figyelemmel kísérhetik az érdeklődők. A Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (WFIMC) tagságát is elnyert rendezvény rangos zsű­rijét ismét az opera világának szaktekintélyei alkotják. Marton Éva mellett a testület tagja Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb, spa­nyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olasz­or­szágban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, aki jelenleg a Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terra­no­va olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Ők döntenek a helyezésekről, emellett a legkiválóbbnak bizonyuló ver­seny­zők az együttműködő partnereknek köszönhetően számos különdíjat – köztük koncertfelkéréseket és ösz­tön­díjakat – vehetnek át.

Az alapító művésznő, a Zeneakadémia Ének Tanszékének korábbi vezetője ma is páratlan elismertségnek örvend, a Budapestre érkező fiatal énekesek alig várják, hogy meghallgathassák véleményét előadói teljesítményükről. Az operaéneklés legendás drámai szopránja pedig fáradhatatlanul okítja és terelgeti őket, híven hitvallásához, amelyet így fogalmazott meg: „Zeneakadémista koromban megfogadtam, hogy ha valaha saját tanítványaim lesznek, akkor az első perctől kezdve önállóságra, önbizalomra fogom őket tanítani. A tanár általában kisebb művészt akar faragni a tanítványából, mint saját maga. Ez hiba! Szár­nya­kat kell adni, hogy minél hamarabb megállják a helyüket az életben.”
hirdetés

A MOL Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által közösen biztosított támogatásból meg­rendezett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny egyre több tehetséget vonz, és komoly figyelem övezi külföldön is: a legutóbb zajlott, azaz a 2022-es, ötödik megmérettetésen 38 ország 132 fiatal énekese vett részt. A Marton Éva vezette előzsűri idén is a benyújtott videófelvételek alapján dönt az élő fordulókba továbbjutókról, akikről a verseny titkársága várhatóan június elején ad tájékoztatást. Ezután szeptemberben pedig ismét megtelik a Zeneakadémia főépülete a nemzetközi versenyt övező, alkotó izgalommal. A versenyzőkből és a közönségből színes és összetartó közösség formálódik egy hét leforgása alatt a klasszikus zene fővárosi szentélyében.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor