Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Modern hagyományok Szentendrén
2024-02. szám / Németh Dóra

A Szentendrei Kulturális Központ célul tűzte ki a hagyományok ápolását, azonban ezt mindig újításokkal fűszerezve, a modern kor szellemiségéhez igazodva teszik. Ezen elv mentén működnek a kulturális központ tagintézményei, közművelődési csoportjai, és így újulnak meg folyamatosan Szentendre nagy
múltú fesztiváljai. Lakatos Judit ügyvezetővel beszélgettünk.

Hogyan indult 2024 a Szentendrei Kulturális Központ számára?
L. J.: A Danubia Zenekar telt házas újévi koncertjével köszöntöttük az új esztendőt. Januárban a Himnusz közös éneklé- sével emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról Szentendre főterén. Folytatják a munkát közművelődési csoportjaink a Dunaparti Művelődési Házban, fantasztikus filmeket vetítünk a P’Art Moziban, a Barlangban zenélt már idén Borbély Mihály és Fekete Jenő, de tartott táncházat Tímár Sára is. Láthatóan elindult a kulturális élet Szentendrén! Készülünk a március 15-i megemlékezésre és a magyar költészet napjára is. Áprilisban a költészet napját különleges módon ünnepeljük meg: versekbe borítjuk Szentendrét! Arra kérjük a költészetet szerető és művelő várostársainkat, hogy írjanak verseket, amelyeket mi elhelyezünk Szentendre különböző pontjain. Elkészítjük Szentendre verstérképét, amely segítségével az érdeklődők egy lírai sétát tehetnek gyönyörű városunkban.

Milyen közművelődési csoportok működnek a kulturális központ szárnyai alatt?
L. J.: A Szentendrei Kulturális Központ küldetése a Szentendrén és környékén élő lakosok számára elérhető kulturális és közművelődési szolgáltatások biztosítása, a kulturális esélyegyenlőség megvalósítása. Büszkék vagyunk arra, hogy száznál is többen táncolnak a Szentendre Táncegyüttesben, a tánctermünk újra és újra megtelik a Diótörő Balettiskola növendékeivel, és a Musica Beata Vegyeskar is a mi támogatásunkat élvezi. Összesen 17 közművelődési csoportot működtetünk, amelyek között társasjátékos klub, falikárpitszövő szakkör és nyugdíjasklub is található.
hirdetés

A Barlang a Dunaparti Művelődési Ház pinceklubja, ahol tavaly igazi programdömping volt. Idén mire szá­ míthatunk?
L. J.: Idén sem lesz hiány programokban. A Barlangot egy olyan élettel teli, nyüzsgő közösségi térnek képzeltük el, ahova mindig jó bejönni, minden korosztály számára tud nyújtani valamit, és mindenki otthon érezheti magát benne. A Barlang a korábbi években leginkább koncerthelyszínként működött, és a mai napig is ez a leggyakoribb program nálunk. A 2023-as évben több mint 60 koncertet és 36 zenei klubot szerveztünk, de ezek mellett börzéknek, gyerekprogramoknak, sőt könyvbemutatónak és színháznak is otthont adott a klub. Az év minden napján nyitva tartó Barlangban hetente több koncert, esemény várja a látogatókat.

Említetted a P’Art Mozit. Mit lehet tudni a mozi jelenlegi működéséről?
L. J.: A térség egyetlen mozija Óbudától Visegrádig, ami az év 363 napján nyitva van. A filmkínálatában rengeteg premier, sőt premier előtti vetítés is megtalálható. Négy filmklub és egy filmeken alapuló művészeti foglalkozás kapcsolódik a vetítéseinkhez. Rendszeresen szervezünk közönségtalálkozókat, az előtér és a klubszoba falait pedig havonta megújuló kiállítás ékesíti. Különleges atmoszférájú, bájos kis hely 75 férőhelyes nézőtérrel. A mozi büféjében finom teákat, kávét és egészséges nassolnivalót vásárolhatnak a nézők. Délelőttönként a gyerekeknek és az idősebb korosztálynak matinévetítéseket tartunk, Kölyökmozi és Senior szerda néven. Folyamatosan fejlesztjük a mozit, tavaly megújult a weboldalunk, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával új vetítőrendszerrel gazdagodott a mozi, jelenleg pedig a moziszékek kárpitozása zajlik. A mozi sokéves fennállása óta megalapozta és megerősítette helyét, valamint hírnevét Szentendre és a kistérség kulturális életében.

A hagyományos szentendrei fesztiválokat is megrendezitek?
L. J.: Nincsen május gyereknap és nyár gyertyaúsztatás, valamint Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivál nélkül. Idén is megrendezzük ezeket a már hagyomá- nyosnak mondható programokat. A gyertyaúsztatás Szentendre egyik leglátványosabb programja, egy különleges est, amikor több ezren követik figyelemmel a gyertyák útját. A programot népzenei koncert és táncház színesíti. A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált idén 19. alkalommal szervezzük meg a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művé- szeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával. Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre igazi fesztiválvárossá, a Dunakorzó pedig ismét Borkorzóvá alakul. A fesztivál műfaji sokszínűsége, bohém jellege és a népszerű, hagyományos programelemek idén is megmaradnak. Az idei év különlegességeként születésnapos, szentendrei kötődésű zenekarok fognak koncertezni nálunk.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor