Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
44. Budapesti Tavaszi Fesztivál – A kultúra határtalan ünnepe
2024-03. szám / Tompos Vince

Közel két hétig várja a minőségi kulturális eseményekre szomjas közönséget a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az április 29. és május 12. között megvalósuló rendezvénysorozat számos színes programmal: színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges
produkciókkal várja a budapestieket és az idelátogatókat. A programok egy részének a 2023-ban újranyílt Merlin, valamint a város új köztere, a Városháza Passzázs ad otthont. Az idei kínálatról Faix Csabával, a fesztivált szervező Budapest Brand vezérigazgatójával beszélgettünk.

Ebben az évben a Tavaszi Fesztivál nem­csak a budapesti kultúra ünnepléséről szól, hiszen időpontja egybeesik Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának huszadik évfordulójával. Hogyan állít emléket a fesztivál a jubileumi évfordulónak?
F. Cs.: A Budapesti Tavaszi Fesztivál több mint négy évtizede nemcsak Magyarország, hanem a régió kulturális életének egyik mérföldköve. Minden évben igyekszünk egyfajta tematika köré felé­píteni a fesztivált. Ebben az évben a 2004-es EU-csatlakozásunkat ünnepeljük, emiatt most az Európai Unióhoz fűződő viszonyunkra pró­bá­lunk választ adni a kultúra segítségével. Idén tehát több feszti­vál­program is az Európához fűződő gondolati és érzelmi viszonyunkat dolgozza fel. Rögtön a nyitóprogramunk ezen tematika köré épül – a világhírű Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított koncertje indítja a fesztivált az Olasz Kulturális Intézetben. A Freeszfe Egyesület pedig Schilling Árpád művészeti vezetésével A béke szigete című előadását hozza el. A kifejezetten a Tavaszi Fesztiválra készült darab az EU-hoz való csatlakozásra egyfajta visszaemlékezés, egy disztópikus elmélkedés, amelynek a rendező húsz évvel ezelőtti, Fekete ország című darabja az előképe. A Rimini Protokoll pedig egy formabontó produkciót hoz el Németországból Budapestre. Az Európa házhoz megy című előadás magánlakások nappalijában lesz látható, és azt a kérdést boncolgatja, hogy mit jelent Európa nekünk, magyaroknak. A spanyol Roger Bernat/ FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínháza pedig a Trafóban lesz – ezt az előadást Tavaszi Fesztivál keretében láthatja először a hazai közönség. A darab egy izgalmas interaktív kísérlet, amelyet semmiképp nem neveznék hagyo­mányos színházi előadásnak…

Milyen kuriózumokra számíthatnak még az idei fesztiválra ellátogatók?
F. Cs.: Számos társadalmi kérdéssel foglalkozó produkció is megtalálható az idei fesztivál programjai között. Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit egy különleges, Fenntartható divatőrületek című divat­be­mu­tatón, a kifutón mutatják meg, hogy mennyi lehetőség van megunt és elhasznált ruhadarabjainkban. A Silver boom című interaktív városi performansz arra keresi a választ, hogy mikor és miért válik a kor előrehaladtával láthatatlanná a női test. A színdaraboknál maradva a Stereo Akt Miután felmondtam című előadásában az egykor pedagógusi pályán lévők mesélik el, miért kellett lemondaniuk hivatásukról.
hirdetés

A Tavaszi Fesztivál keretén belül a JazzFest Budapest már harmadik éve hozza el a műfaj nagy sztárjait. Ebben az évben milyen előadókra számíthatnak a jazz kedvelői?
F. Cs.: A JazzFest Budapest szervezőjének, Kleb Attilának köszönhetően hosszú kihagyás után ismét van jazzfesztivál a fővárosban – a rendezvénysorozat mára egy jegyzett és keresett esemény. Ebben az évben is olyan előadókat sikerült elhívnunk, akik egyébként nem biztos, hogy eljönnének Budapestre. Több mint hetven jazzkoncert várja az érdeklődőket; hazai és külföldi sztárfellépőkre egyaránt lehet számítani; április 30-án, a Jazz Világnapján szabadtéri gálakoncerttel ünnepeljük meg a húszéves EU-csatlakozást a Város­háza Parkban.

A fesztiválra látogatókat egy applikáció segíti az eligazodásban. Mit érdemes tudni erről az alkalmazásról?
F. Cs.: Lassan egy éve indítottuk el az ÉnBudapestem applikációt, ahol híreket, programajánlókat lehet találni a fővárosból, és amelyen keresztül minden budapesti lakos kedvezményeket kaphat különböző előadások látogatásának árából. Sőt, a fesztivál idején túl is fürdőkbe, mozikba ad ilyen módon kedvez­ményes belépési lehetőséget.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor